Fujitsu LIFEBOOK A514 - domácí základ ještě s Haswellem

18. 5. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK A514 je základem v nabídce Fujitsu. 15'' řešení na doma i do kanceláře nabízí typický design, příjemnou výbavu porty, dostatečný výkon zajišťovaný střední třídou procesorů – Intel Core i3 minulé generace Haswell. V ostatních ohledech najdeme v notebooku spíše základní výbavu, ale kromě výkonu vám nic chybět nebude a Fujitsu zvolilo i zajímavou cenovou politiku.

Fujitsu LIFEBOOK A514 - domácí základ ještě s Haswellem

LIFEBOOK A514 na sobě nezapře znaky levného notebooky. Sice je designově rychle zařaditelný mezi ostatní LIFEBOOKy, ale na rozdíl od vyšších řad zaměřených na podnikovou sféru postrádá červené doplňky a celkem oprávněně vypadá trochu jako „chudý příbuzný“. Určen je především pro domácí použití, kdy může fungovat jako šikovné multimediální centrum, nebo pro základní nasazení ve firmách tam, kde není kladen důraz na centrální správu – přeci jen nemá všechny běžné vlastnosti vyžadované od typických příslušníků firemních flotil.

Přístroj je vyroben celý z plastů, je neokázalý a na první pohled asi nikoho nezaujme, ale zase tu máme třeba optickou mechaniku, která z notebooků rychle mizí, ale někdo ji může ocenit.


Notebook už dnes patří mezi ty těžší, a to i v rámci třídy, přestože není tak daleko doba, kdy jsem jako mobilní doporučoval přístroje s hmotností pod 2,5 kg. Každopádně LIFEBOOK A514 asi budeme chápat spíše jako notebook určený na stůl, ale dostatečně kompaktní na občasné přenášení. Pokud sháníte levný přístroj primárně na terénní nasazení, třeba každodenní nošení do školy, doporučil bych spíše něco s menší obrazovkou i hmotností. Jako zásobník energie je osazena šestičlánková baterie typu Li-Ion, kapacita je 4500 mAh a v nejlepším případě udrží notebook v chodu více než 8 hodin (MobileMark2012, kancelářská práce). Rozměry notebooku 378 x 252 x 30,9 mm ukazují, že se Fujitsu nesnažilo o žádnou stylovou „žiletku“, ale spíše o dobrý a pevný návrh, který zohledňuje vlastnosti použitého materiálu – tedy obyčejného plastu.

15,6'' displej má nejzákladnější rozlišení, které pomalu mizí i ze základních notebooků, a dobře tomu tak. HD ready (1366 x 768 pixelů) už bývá za málo považováno i v mobilech, notebooky by tedy mohly být ještě o krůček napřed. Podsvětlení samozřejmě obstarávají LED, dobrou zprávou je přítomnost antireflexní vrstvy, která vyřeší problém s odrazy na lesklé ploše povrchu displeje.


Fujitsu u tohoto notebooku hledalo kompromis mezi výkonem a cenou, nakonec zvolili Intel Core i3-4005U (2x 1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) minulé generace Haswell. To znamená nepřítomnost Turbo Boostu. Ovšem dvoujádrový procesor stále umí Hyper-Threading, tedy počítat na každém jádře dvě aplikační vlákna paralelně. Zaměření spíše na kancelářskou práci lze vidět i ve vynechání jakéhokoli dedikovaného grafického čipu, spokojit se musíme s integrovaným jádrem Intel HD 4400. Neejdná se samozřejmě o špatný čip, ovšem jeho výkon je výrazně omezen jak nízkým TDP, tak celkovým zaměřením notebooku. Na hry opravdu určen není, na nízké rozlišení si zahrajete nenáročné tituly jako F1 2014 nebo Sims 4, pokud toužíte po akčnější zábavě, je třeba se vrátit před rok 2013 (Dota 2 nebo Counter-Strike: GO). Na základní desce jsou k dispozici dva paměťové sloty, osazeny mohou být jedním nebo dvěma 4GB DDR3-1600 moduly, samozřejmě lze doporučit osazení oběma, ze kterého netěží jen systém jako takový, ale i grafické řešení, u kterého bude každý bodík výkonu velkým plusem.


Notebook je vybaven 500GB HDD, případně hybridním 500GB SSHD s 8 GB a flash paměti pro zrychlení systému. Notebook je při svých rozměrem vybaven DVD Super Multi vypalovačkou, která se i v této kategorii postupně stává raritním kouskem. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).


Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Rozšiřující porty jsou 3x USB 3.0, jeden USB 2.0, HDMI i VGA obrazové výstupy a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet.isků prstů.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK A514 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4005U (2x 1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, HDD 500GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, s Win 8.1 64bit činí 12 190 Kč bez DPH (14 750 Kč s DPH).

Představení

Diskuse