Fujitsu LIFEBOOK E756 – magnéziový elegán na pomezí stylu a práce

30. 11. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK E7 jsou notebooky nejvyšší třídy řady E. Určené jsou na pomezí soukromého užívání a pracovního nasazení, snaží se tedy kombinovat stylový vzhled s praktičností podnikových přístrojů. Modelu E756 s 15'' obrazovkou nechybí vedle moderního Intel Skylake porcesoru a SSD úložiště ani široká výbava porty včetně VGA a dokování nebo zabezpečení včetně čtečky otisků prstů a TPM čipu.

Fujitsu LIFEBOOK E756 – magnéziový elegán na pomezí stylu a práce

LIFEBOOKy E7 jsou třídou pro ty, kteří nemají hluboko do kapsy a notebook je pro ně životní nutností a pracovním nástrojem v jednom. Japonská společnost se snaží skloubit praktičnost nízké hmotnosti a vysoké mobility s uměřeným stylem a elegancí plynoucí především z kvalitních materiálů.

Notebooky by šel zařadit do vyšší střední třídy s úkrokem stranou – asi jako když Alfa Romeo vytvoří manažerský sedan, ale pořád z pod kapoty vykukuje polozapomenutá sportovní minulost značky. Kombinace ušlechtilých materiálů, mezi nimiž prim co do použití hraje hliník a co do ušlechtilosti magnézium, a ergonomických prvků, jako je podsvícená klávesnice nebo modulární šachta na optickou mechaniku nebo 2. baterii nebo záslepku, vytvářejí zajímavý mix.


Rozměry notebooku také nejsou právě výstřední – půdorys 374 x 250 x 20-27 mm jsou v rámci kategorie velice obvyklé, i když 27 mm v nejvyšším místě už neřadí notebook mezi ty štíhlé. Nicméně hmotnost 1,9 kg, byť bez započtení obsahu modulární jednotky, patří mezi ty nejlepší v této velikostní třídě a pokud na časté přenášení potřebujete větší úhlopříčku, je tohle velice dobrý argument pro tento notebook. Mobilitě nahrává i větší výběr baterií. Jako primární můžete zvolit z Li-Ion baterií se šesti články, ovšem kapacitou 5600 mAh a výkonem 63 Wh, 6400 mAh / 72 Wh nebo dokonce 7100 mAh / 77 Wh v závislosti na potřebě výdrže. A přidat lze sekundární baterii s kapacitou 2600 mAh a výkonem 28 Wh. Ve výsledku se lze dostat až na 19 hodin práce v součtu obou baterií. A i se standardně osazovanou nejslabší baterií se budete pohybovat kolem 10 hodin, tedy dost na celý den v práci.


15,6'' displej má dvě provedení, buď lepší Full HD (1920 x 1080 pixelů) provedené IPS technologií a s antireflexní povrchovou úpravou, nebo nejzákladnější, které pomalu z business notebooků mizí, tedy HD ready (1366 x 768 pixelů) TFT, i tento má antireflexní úpravu. Podsvětlení samozřejmě obstarávají v obou případech LED.

Fujitsu u tohoto notebooku nabízí nové procesory Skylake, do Čech zatím doputovala konfigurace osazená sympatickým Intel Skylake procesorem Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). To znamená přítomnost Turbo Boostu a Hyper-Threadingu, tedy počítání dvou aplikačních vláken na každém jádře paralelně. O zpracování grafiky se stará integrovaná karta Intel HD Graphics 520, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Skylake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, které jsou také hned osazeny, resp. Fujitsu inzeruje 4 GB paměti DDR4, nerozvádí však, zda jde o 4GB nebo 8GB moduly.


Notebook je vybaven 256GB SSD, což je také asi nejlepší volba. Existují i konfigurace s HDD, ale proč je vlastně ještě chtít. Notebook je při svých rozměrem vybaven výše zmiňovanou modulární šachtou, jako příslušenství lze dokoupit jak sekundární baterii, tak Blu-ray vypalovačku, v základu dostanete DVD Super Multi vypalovačkou, která se i v této kategorii postupně stává raritním kouskem. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako nadstandardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Dalším rozšířením je bezdrátový 4G modem se slotem pro SIM kartu. To možnosti portů jsou výrazně širší, než je běžné, zahrnují totiž 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), jeden USB 2.0, HDMI i VGA a DisplayPort a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jacky). Důležitý pro business klientelu bývá i dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará čtečka otisků prstů a TPM čip, volitelně je možné přidat čtečku SmartCard.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro s možností bezplatného upgrade na Window 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E756 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 520, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, s Win 7/10 Pro činí 36 355 Kč bez DPH (43 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse