Fujitsu LIFEBOOK U745 – elegantní exkluzivita pro vyšší management

16. 2. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu představuje LIFEBOOK U745 jako špičkový model pro vyšší management. Nabízí všechno, co tato cílová skupina ocení - vysokou míru mobility, odolnost a prémiové materiály, dokovací konektor, dlouhou výdrž na baterie a také exkluzivitu plynoucí z vysoké ceny. Ve 14'' balení najdete procesor Core i7 generace Broadwell, vysokokapacitní SSD, možnost 3G nebo 4G modemu a na tuto kategorii opravdu širokou nabídku portů.

Fujitsu LIFEBOOK U745 – elegantní exkluzivita pro vyšší management

Je zřejmé, že LIFEBOOK U745 je už na první pohled business stroj navržený pro vyšší management a obecně uživatele, kteří ocení kvalitní konstrukci, širokou konektivitu a výbavu porty, na které už občas konkurence rezignovala. Design je opět v barvě a kovu, což je vlastně přiznaný materiál šasi, totiž magnésiová slitiny a hliník – ten najdeme v místech opěrky pro ruce - s rudými doplňky, které dodávají jinak konzervativní eleganci odvážný detail. I víko displeje je z hořčíkové slitiny a panty jsou také z kovu. Obecně lze tvrdit, že při zachování nizoučké hmotnosti je šasi nebývale pevné, i s dílenským zpracováním jsou u vyšších řad dlouhodobě velice dobré zkušenosti.

Co se týče mobility, 14'' notebook je v podstatě výhodným kompromisem. VE 14'' kategorii – ostatně stejně jako u tohoto konkrétního stroje – není zvykem osazovat klávesnici s numerickým padem, ale dostatečná šířka šasi umožňuje zkonstruovat ergonomickou a pohodlnou klávesnici, U tohoto LIFEBOOKU samozřejmě podsvícenou. S hmotností od 1,55 kg zároveň patří mezi nejlehčí ve své třídě a ani při celodenním nošení vás nijak zvlášť nezatíží. Rozměry 332,6 x 234 x 19 mm zcela odpovídají velikostní kategorii přístroje.LIFEBOOK U745 je osazen čtyřčlánkovou baterií s výkonem 45 Wh. Ta má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 14 hodin podle MobileMarku 2007 a 7:30 podle MobileMarku 2012.


134'' displej má jen rozšířené rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů) a LED podsvícení, s antireflexním povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky a pořád si zachovává sytější podání barev. Rozlišení HD+ je celkem dobrým kompromisem mezi jemností obrazových bodů a velikostí zobrazení, již se dá pracovat se dvěma okny vedle sebe.


Stran výpočetního výkonu se u Fujitsu soustředili na vybalancování výkonu a spotřeby, osadili tedy nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-5600U (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W) s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu. Jde samozřejmě o generaci Broadwell. Pro grafické operace lze využít pouze integrované jádro Intel HD 5500. Karta dodá dostatek výkonu pro všechno kancelářské nasazení či webové služby, dokonce si zahrajete i starší či méně náročné hry, byť zde je role notebooku pochopitelně značně omezená. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 pevně připájené na desku a jeden slot DIMM, v konfiguracích nabízených v Česku je z výroby osazen 8GB DDR3-1600 modulem, celkem tedy se 12 GB, což je nejvyšší možná sestava.


Notebook je vybaven 512GB SSD, což se v pozitivním slova smyslu výrazně podepsalo jak na reakcích systému, tak na spotřebě počítače a samozřejmě na snížení produkovaného hluku a tepla. Prostě samé výhody.

Komunikační schopnosti notebooku jsou na poměry kategorie (především tloušťky počítače) nadstandardní, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a výsuvný konektor pro gigabitový Ethernet. Přístroj je připraven i pro osazení 3G/4G (UMTS/LTE) bezdrátového modemu, v Česku prodávané sestavě figuruje 3G/UMTS, a tedy i slot pro SIM kartu. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), DisplayPort a VGA pro vyvedení obrazu a dvojice jacků pro audio vstup a výstup a dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery s mikrofonem nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů propojená s TPM čipem, volitelně lze mít ve výbavě i SmartCard čtečku.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit a instalačními médii pro Windows 8.1 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK EU45 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-5600U (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 12 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 5500, SSD 512GB, 3G/LTE, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, s Win 7/8.1 Pro činí 42 934 Kč bez DPH (51 950 Kč s DPH).

Představení

Diskuse