HP EliteBook Revolve 810 G3 - třetí generace maličkého magnésiového profesionála

12. 10. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Přístroje 2v1 sklízí na trhu úspěch. HP přispívá již 3. generací svého notebooku pro profesionální nasazení s centrálním otočným kloubem a magnésiovým šasi. Na EliteBooku Revolve 810 se toho na první pohled mnoho nezměnilo, ale už na ten druhý... aneb nový procesor, LTE modem. Co tedy čekat od konvertibilního notebooku s 11'' obrazovkou a cenou atakující i 50 000 Kč?

HP EliteBook Revolve 810 G3 - třetí generace maličkého magnésiového profesionála

Vždycky je zajímavé podívat se mezi high-end produkty, které člověk obvykle v ruce nedrží a nad cenovkou jen smutně povzdychne. Právě takovéhle notebooky často naznačují, kam se bude ubírat vývoj i těch levnějších a nač se mohu za pár let těšit i já se svým skromnějším rozpočtem. A nebo alespoň vidím to nejlepší, co na trhu může být. A taková je v některých ohledech i třetí generace EliteBooku Revolve 810.

Nutno poznamenat, že vlastně veškeré změny se udály „uvnitř“ notebooku v hardwarové výbavě, šasi bylo již napoprvé vyprojektováno tak dobře, že se už od generace s Ivy Bridge procesory (od roku 2012) prakticky nezměnilo. A není divu, když se podíváme na hardwarovou výbavu, a že není nijak špatná, je jasné, že většina z nákladů na výrobu, pokud tedy odpovídají prodejní ceně, bude utracená někde jinda – totiž na šasi. A není divu – šasi je kompletně kovové, z magnésiové slitiny, a od své první generace sklízí pochvaly za odolnost, pevnost i příjemnou povrchovou úpravu. Specialitou je pak středový otočný kloub, taktéže magnésiový, který provází konvertibilní notebooky již několik desetiletí a patří mezi nejnamáhanější součástky, jaké se vůbec v notebooku mohou vyskytnout. To proto přístroje 2v1 s tímto kloubem dnes při boomu levných zařízení prakticky nenajdeme. Překlápění na způsob Lenovo Yoga je přeci jen mnohem levnější na výrobu.

Pochvalu si zaslouží i klávesnice, nejen že je odolná proti polití a podsvícená, ale i přes sníženou velikost kláves si v recenzích vysloužila velice dobré hodnocení za dobré rozvržení a jistý i tichý chod.


Šasi má rozměry 285 × 212 × 22,2 mm, což z něj dělá v rámci kategorie a ceny spíše tlouštíka, ale 2 cm znamenají pořád relativně tenký notebook a pár milimetrů oproti třeba MacBooku Air měníte za odolnost. Hmotnost včetně baterie je 1,4 kg, mobilita je tedy na nejlepší úrovni a nemusíte se bát nosit notebook i celý den v práci. Li-Pol baterie má sice 6 článků a výkon 44 Wh, výdrž by se měla pohybovat kolem 7 hodin při méně náročné práci se zapnutou Wi-Fi.


11,6'' HD ready displej je na první pohled slabším článkem v hardwarovém řetězu – pouze HD ready (1366 x 768 pixelů) rozlišení nenadchne, ale při takhle malé obrazovce představuje vlastně docela jemné zobrazení, nemusíte se bát nesprávného zobrazení u straších firemních programů či se trápit se správným nastavením zvětšení v ne právě vstřícných operačních systémech od Microsoftu. A dobrá zpráva – displej je typu IPS, takže ho netrápí konverze barev při pozorování z úhlu a zobrazuje hezky a věrně barvy. Disponuje i podsvícením pomocí LED, což je asi samozřejmost, a dotykovou vrstvou rozeznávající až 10 dotyků. Povrch je antireflexní.

HP celkem pochopitelně vybavilo takto malý notebook nízkonapěťovými procesory, použitá je generace Broadwell, i když je z mého pohledu trošku zvláštní, že HP nepočkalo měsíc na nejnovější Skylake. Nejspíše chtějí do profi notebooku moderní, ale ozkoušené a vyladěné řešení. Ve dvou v Čechách nabízených konfiguracích najdete buď Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), nebo Core i7-5600U (2x 2,6 (3,2 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), obě sestavy disponují pouze integrovanou grafikou Intel HD 5500, základní frekvence je 300 MHz, nejvyšší v Turbo Boost modu je 900, resp. 950 MHZ u Core i7. Výkon bude stačit pouze pro 2D aplikace a maximálně základní hraní, s rozumným FPS se setkáte pouze u her typu FIFA 14, F1 2014 nebo Sims 4, Výhodou je, že si slušně zahrajete v nativním rozlišení displeje. Paměťový systém představují moduly DDR3-1600, k dispozici jsou 4 GB připájené na desce a jeden slot, ve kterém je standardně druhý 4GB modul, jeho výměnou lze dosáhnout až na 12 GB.


Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitě 256 GB od Samsungu, jde tedy o rychlé a dostatečně prostorné řešení, které dále umocňují výkon i mobilitu. Navíc osazení SSD znamená relativní tichost notebooku, samozřejmě že větráček procesoru šumí, ale nepřidává se k němu hučení rotace plotnových HDD. Optická mechanika zde není, ostatně jako u žádných přístrojů této kategorie.

Stran konektivity se jedná o nadstandard i u thin-and-light notebooků, který umožní plné pracovní nasazení. K dispozici je tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0, díky maličko větší tloušťce notebooku se vešel i plnohodnotný RJ45 konektor pro gigabitový Ethernet a výrobce nezapomněl ani na 4G/LTE bezdrátový modem. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), DisplayPort. Nechybí slot pro čtečku paměťových karet a dokonce ani dokovací konektor. Samozřejmostí je webkamera a integrovaný mikrofon. Pro zvýšení bezpečnosti obsahuje počítač i TPM modul.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro s možností uživatelského upgradu na Windows 10. Ve výbavě najdete utility od výrobce (HP Support Assistant, Recovery Manager aj.) a další software jako je CyberLink Power Media Player, YouCam nebo trial McAfee. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro HP EliteBook Revolve 810 G3 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 5500, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0, LTE modemem a s Win 8.1 Pro činí 31 975 Kč bez DPH (38 690 Kč s DPH). Za sestavu s Core i7-5600U (2x 2,6 (3,2 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) pak dokonce 40 157 Kč bez DPH (48 590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse