Lenovo ThinkPad L450 – 14'' mobilní kancelář

16. 3. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook ThinkPad L450 je střední třídou v nabídce ThinkPadů. Do Téčkové kategorie mu možná sem tam něco chybí, ale i tak je plně vybaven pro život businessmana – nízkonapěťovým procesorem Intel Core, odolným šasi v tradiční černé, dobrou mobilitou i výdrží na baterie stejně jako oblíbeným červeným bodem trackpointu.

Lenovo ThinkPad L450 – 14'' mobilní kancelář

ThinkPady řady L jsou v nabídce Lenova střední třídou. Nechybí jim nic zásadního, jen několik drobných, byť příjemných vychytávek. Nemají podsvícenou klávesnici a v aktuální modelové řadě chybí plnohodnotné procesory, spokojit se musíte jen s nízkonapěťovými variantami s TDP 15 W. To ovšem pro většinu uživatelů nevýhodou nebude. Výkonu je i tak dostatek a nižší příkon znamená delší dobu výdrže na baterie.

Model L450 nabízí základní úhlopříčku 14'', tomu odpovídají i rozměry šasi 39 x 235 x 24,3 mm. ThinkPady dlouhodobě preferují spíše širší rámeček kolem displeje a větší míru strukturální pevnosti, nepatří tak ani mezi nejmenší, ani mezi nejštíhlejší v této kategorii, čemuž koneckonců odpovídá i hmotnost 2,01 kg, která ovšem stále znamená velice dobrou mobilitu. ThinkPady tiž tradičně patří mezi ty odolnější na trhu a nový zástupce L-řady není výjimkou. Základ tvoří vnitřní prostorový rám ze slitiny hliníku a magnesia (RollCage), „zvenku“ je notebook obložen panely z plastu vyztuženého skelnými vlákny. Sice to nevypadá tak stylově jako třeba hliníkové Unibody, ale notebook je velice pevný, ale díky plastovému povrchu se tak snadno nepoškrábe a nevede teplo. Ostatně o uživatelích ThinkPadů se říká, že jsou konzervativní a nemají rádi změny – a podobné to tedy je i s jejich notebooky. V útrobách notebooku je šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh, podle výrobce udrží notebook v chodu až 7:44 hodin, tedy téměř celý pracovní den (pro ty šťastnější, kteří nepracují od nevidím do nevidím).


14'' displej patří mezi to lepší, co lze mezi panely potkat. Lenovo konečně opustilo své oblíbené HD+ rozlišení a i u 14'' displejů nabízí Full HD (1920 x 1080 pixelů) displej s IPS matricí, můžeme se tedy těšit na široké pozorovací úhly a dobré podání barev. Výhodou je i matný povrch s antireflexní úpravou, při mobilnějším nasazení by tedy neměl být problém s odlesky slunce či osvětlovacích těles v obrazovce. Nutno podotknout, že Lenovo v nejnižších konfiguracích nabízí i běžný TN panel s HD ready (1366 x 768 pixelů), o kterém již všechny předchozí superlativy neplatí, ovšem stejně jako předchozí panel má matnou antireflexní úpravu. Oba panely jsou samozřejmě podsvíceny LED, ale to je automatické i u těch nejlevnějších počítačů...


Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor Intel Core i5-5300U (2,3 (TB 2,9) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), druhou možností je Intel Core i5-5300U (2,2 (TB 2,7) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP). Oba procesory jsou vyrobeny 14nm procesem a podporují všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 5500, v několika konfiguracích lze nalézt i AMD Radeonem R5 M240 s 2 GB vyhrazené paměti. Pro představu – ve hře FIFA 15, která patří mezi nové (2014), ale nenáročné, zvládne R5 v nízkém rozlišení výkon 38 fps, zatímco HD 5500 v průměru 47 fps. Obecně lze říci, že Radeonem si nijak nepomůžete ani v syntetických benchmarcích, ani ve hrách, výhodou je pouze dedikovaná paměť, která ovšem zase sníží výdrž notebooku. Vše je doplněno 4 GB DDR3-1600 systémové paměti v jediném modulu. Na desce jsou však dva sloty, není tedy problém dokoupit druhý paměťový modul a systémovou paměť rozšířit (což zejména u konfigurací s HD 5500 lze jen doporučit).

Notebook je v různých verzích vybaven několika různými datovými úložišti, setkat se můžeme s pevným diskem s kapacitou 500 GB a 8GB cache, případně s SSD s kapacitami 128 nebo 256 GB. Optickou mechaniku již Lenovo do svých 14'' notebooku neosazuje.


Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma b/g/n a Bluetooth adaptér 4.0. Notebook je osazen i anténami pro 4G/LTE bezdrátový modem, který je ovšem osazen pouze v nejvyšších konfiguracích nebo je jej nutno dokoupit zvlášť. Po stranách přístroje nalezneme trojici USB ve verzi 3.0, audio kombo jack (in+out), k dispozici je mini DisplayPort a VGA a dokovací konektor OneLink. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet a webkamera, bezpečnostní funkce zase čtečka otisků prstů a volitelná čtečka SmartCard.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional s možností bezplatného upgrade na verzi 8.1 Pro, dále dostanete programovou výbavu ThinkVantage. Záruka je v době trvání 12 měsíců při nákupu na IČ, 24 měsíců při nákupu fyzickou osobou, lze ji i dále tozšířit (na 3 roky, s opravou u zákazníka).

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad ThinkPad L450 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5300U (2,3 (TB 2,9) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 5500, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, OneLink, Bluetooth a s Win 7 / 8.1 Pro činí 22 490 Kč bez DPH (27 213 Kč s DPH).

Představení

Diskuse