ASUS F756UX – 17'' multimediální notebook s herními schopnostmi

3. 10. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Ne každý potřebuje „nabušenou mašinu“, ale chce si občas zahrát i novější hry. Přitom počítač má primárně na zábavu – web a pouštění filmů – nebo na kancelářskou práci. Asus pro podobné účely nabízí 17'' notebook s nízkonapěťovým Core i7 a grafikou NVIDIA střední třídy. K tomu přidává elegantní tělo s velmi hezkou povrchovou úpravou.

ASUS F756UX – 17'' multimediální notebook s herními schopnostmi

Asus F756UX je větší bratříček 15'' modelu F556UX, má s ním podobnou řadu věcí, především shodnou povrchovou úpravu, byť na výběr není tolik barev. Tohle je totiž něco, co se Asusu opravdu povedlo – lesklý lak s žíhaným probarvením, který je zároveň krásný a zároveň praktický. Pokud hledáte něco s veselým stylem a váš způsob používání notebooku odpovídá tomu uvedenému výše, Asus může být snadno vaším favoritem.

Je to primárně domácí notebook, chybí mu řada „business“ funkcí jako dokování, je poměrně těžký a velký na denní přenášení, ale pokud ho necháváte především doma na stole, chcete si na něm zahrát sem tam i novou hru, ale není to hlavní určení notebooku, to spíš filmy a web, pak by notebook s oble vykrouženými rohy a plnohodnotnou klávesnicí mohl být zajímavý.

Rozměry 415 x 274 x 37,5 mm naznačují, že tohle opravdu není právě nejmobilnější přístroj, k tomu připočtěme hmotnost 2,69 kg a hned je jasné, že tenhle notebook má raději auto než tramvaj, bicykl a denní výlety. Li-Pol baterie se dvěma články a výkonem 38 Wh slibuje prodloužení životnosti vzhledem k počtu nabíjecích cyklů. Její výdrž však výrobce neudává a při používání dedikované grafické karty půjde výdrž rychle dolů. Naopak při nenáročném využití nízkonapěťového procesoru a integrované karty si na něm určitě dokoukáte film i se závěrečnými titulky.


Pod víkem najdeme 17,3'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní matný povrch, což znamená malou náchylnost na odlesky a lepší práci venku nebo při špatném světle. Bohužel se jedná o TN technologii. Pozorovací úhly ani podání barev tedy nebude prvotřídní, ale stále může být docela dobré.


V F556UB najdeme nejobvyklejší nízkonapěťové dvoujádrové procesory Intel Core i5-6200U (2,3 (2.8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W) a Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), oba z generace Skylake, které poskytnou perfektní poměr výkonu a spotřeby. Doporučeníhodný je zejména silnější z procesorů, který těží nejen z vyšších frekvencí, ale i z větší cache paměti. A doporučit ho chci zejména s přihlédnutím k dedikované grafické kartě, kterou je NVIDIA GeForce 950M s 2 GB DDR3 paměti. Ta má 640 streamovacích procesorů a 128bitovou sběrnici. V základním nastavení na ní rozpohybujete i nejnovější hry (průměr karty: Deus Ex Mankind Divided 34 fps, Mirrors Edge Catalyst 69 fps, Doom 62 fps). Osazení pouhou DDR3 pamětí vám pravděpodobně kolem 15% oproti průměru ubere, ale pořád to jsou dobré hodnoty a zbývá i jakás takás rezerva výkonu pro následující rok nebo dva. Ve nativním rozlišení už je karta dýchavičná a nezahrajete si, to je třeba hledat o generaci jinde. V případě, že je třeba pošetřit energii, je k dispozici Intel HD 520. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace včetně přehrávání HD a 4K filmů. Paměťový systém představuje 12 GB DDR3-1600 ve dvou modulech (8+4), což je poněkud nezvyklé, nejspíše se Asus už zbavuje zásob DDR3 modulů, aby mohl i u levnějších modelů přejít na DDR4.


Jako datové úložiště slouží 1TB SSHD s 16GB vyrovnávací pamětí. V notebooku zbylo i dost místa na Super Multi DVD zapisovací optickou mechaniku.


Co se týče konektivity, ASUS nabízí Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici jedno USB 3.0, dvě USB 2.0 a nové USB-C gen1 (bez podpory Thunderboltu), následuje HDMI, VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, webkamera a mikrofon. O zvuk se stará technologie SonicMaster, zázraky ovšem od maličkých reproduktorů čekat nelze.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS F756UX v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 12 GB DDR3 RAM, NVIDIA GeForce 950M s 2 GB DDR3, 1 TB SSHD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0 1x USB type C s Win 10 Home činí 19 000 Kč bez DPH (22 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse