Asus ROG G752VS – vaporizační komora pro uchlazení NVIDIA GeForce GTX 1070

7. 11. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus ROG G752VS je naprosto špičkový 17'' herní notebook představující nejaktuálnější komponenty a nabízející bezkompromisní herní zážitek. Je samozřejmě trochu větší a těžší, ale zprostředkuje v plném nasazení i nejnovější hry a je připraven pohánět i virtuální realitu – jen mít brýle.

Asus ROG G752VS – vaporizační komora pro uchlazení NVIDIA GeForce GTX 1070

Asus ROG G752VSnení vlajkovou lodí řady Republic of Gamers, alespoň ne doslova, tou je GX700 s vodním chlazením. Ale dnes představovaný Asus je jedním z nejsilnějších a nejpropracovanějších strojů s „normální“ technologií. Nabízí plnonapěťový procesor Intel s otevřeným násobičem, takže není problém přetaktováním výkon ještě trochu „popostrčit“. V podnadpisu píšu o nekompromisním výkonu, ale není to tak docela pravda – existuje ještě výkonnější grafická karta – GTX 1080. Proč ji Asus nenabízí. Domnívám se, že ze dvou důvodů – za prvé by cena vzrostla ještě neúměrněji, než jaká je už teď. Opravdu vysoká. A za druhé – je to vlastně zbytečné. GTX 1070 je připravena i na virtuální realitu, veškeré hry zvládne zcela plynule na nejvyšší detaily ve Full HD a jen u těch nejnáročnějších (aktuálně asi 3 tituly) se mírně zadýchá ve 3K. Které dvě ze tří konfigurací stejně nepodporují.

Za promyšlený design se snadným servisním přístupem, špičkovými materiály i technologiemi si samozřejmě řeknou u Asusu o nezanedbatelnou částku, takže notebook je myšlen pro opravdové a dokonalé nadšence, kteří ale dostanou o něco větší porci výkonu i ergonomie za své peníze, pokud si pořídí desktopové herní stanoviště. Mám tedy dojem, že notebook je spíše pro profesionální hráče, kteří musí být mobilní a zároveň si notebook na sebe vydělá. Pokud odhlédneme od výrazného designu, může být zajímavý i jako mobilní grafická stanice pro přáci s fotkami a videem. Není náhodou, že Asus nabízí dvě kvalitativní úrovně Full HD displejů a rovnou u nich uvádí i barevné pokrytí ve standardu NTSC (ten sice není úplně běžný a levnější panel má pokrytí jen 56% AdobeRGB, ale sympatická snaha).


Notebook opakuje designovou abecedu celé řady ROG – ostře agresivní tvary, rovné hrany, prolisy. Je vyroben z kvalitních materiálů, mezi nimiž hraje prim broušený hliník, tomu odpovídá i barva. Klávesnice je herně nadprůměrná, má být schopna rozeznat až 30 stisknutých kláves najednou. Má i numerický pad a především hezky odsazenou klávesovou skupinu šipek v plné velikosti. O polohování se stará touchpad, hráči se však zajisté raději spolehnou na externí myš.


Tento Asus skrývá i jednu velkou technologickou finesu, která by se podle mého měla rozšířit do co největšího počtu notebooků – na rozdíl od vodního chlazení, tohle opravdu zajímavé je, i když zatím trošku drahé. Asus totiž ke chlazení používá technologii nazvanou 3D Vapor Chamber (vaporizační komory) – chlazení nepoužívá pouze tepelnou vodivost mědi, jak je obvyklé, ale duté měděné trubičky naplněné kapalinou, která se odpařuje už při relativně nízkých teplotách. Umožňuje tak lepší rozvedení tepla skrz heatpipe do chladiče. Není to technologie až tak nová, známe ji především z desktopových grafických karet, ale nevím o jiném notebooku, který by ji používal. Přitom by i u nízkovýkonných komponent dovolovala použít méně výkonné větráky nebo chladit (minimálně do nějakého vytížení) zcela pasivně. A takové snížení hluku, to by se mi líbilo.

Mobilita samozřejmě není silnou stránkou notebooku, tedy vzhledem k hmotnosti 4,4 kg, ale stále dostanete počítač s displejem v jednom kusu a není problém notebook sbalit a převézt jinam. Na denní nošení do práce nebo školy to ale příjemné není, i třeba kvůli rozměrům 428 x 334 x 53 mm, zejména výška je i na herní notebook dosti nadprůměrné. Baterie má osm článků a s nimi výkon 90 Wh , výdrž je kolem 3,5 hodiny při zapnuté Wi-Fi, což je při pohledu na hardwarové specifikace pochopitelné.


U ROG G752VS můžete vybírat ze 3 displejů, všech samozřejmě se stejnou úhlopříčkou 17,3''. První dva displeje mají Full HD (1920 x 1080) rozlišení, LED podsvícení a IPS technologii, která dodá věrné barvy a vysoké pozorovací úhly. Povrch je ošetřen antireflexní vrstvou. Rozdíl je v obnovovací frekvenci (60 Hz nebo 120 Hz) a barevném pokrytí. Třetí možnost tvoří 3K UHD (3840 x 2160)displej, také IPS s antireflexem. Všechny displeje podporují G-Sync což by mělo dále vylepšit herní zážitek, ovšem za cenu vyšší spotřeby a kratší doby výdrže při běhu na baterii.

Herní notebook nejvyšší potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťový model generace Skylake. Jde o Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s otevřeným násobičem, a tedy snadnou a ze strany Intelu podporovanou možností přetaktování. Druhou, levnější možností je obvyklejší Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W). Oba procesory obsahují i plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 530. Dedikovanou grafickou kartou, hlavní chloubou tohoto přístroje, je NVIDIA GeForce GTX 1070 (laptops). Má s 2048 unifikovaných shaderů, 256bitovou paměťovou sběrnicí (4x 64 bitů) a 8 GB paměti GDDR5. V některých testech dokáže zdvojnásobit bodový nástřel oproti svému předchůdci z generace Maxwell. Co se týče herního výkonu, je dostatečný pro jakékoli použití. Jedinými hrami, které neběží zcela plynule, jsou Mafia 3, Deus Ex MD a XCOM2, ovšem pouze při nastavení na maximální detaily v 3K rozlišení. Ve Full HD na Ultra běží i XCOM 2 s 39 fps, Deus EX MD s 45fps a stejně tak i Mafia 3. V nenáročných hrách typu FIFA 17 dokáže karta počítat obrazovky rychleji, než je dokáže displej zobrazovat :-D (302 fps v Full HD a Ultra nastavení. Paměťový systém má netypicky k dispozici 4 sloty, v základu je tvořen 32 GB DDR4-2133, ovšem zde druhá specialita, při nasazení Core i7-6820HK jsou použity paměti DDR4-2400.


Datové úložiště má k dispozici dvojici M.2 slotů a možnost sestavit RAID-0 pole. Standardně se však notebook dodává s jedním 512GB SSD zapojeným přímo do PCIe s NVMe technologií pro nejrychlejší možnou práci. Vedle toho se do velkého šasi vejde i běžný 2,5'' disk, dodává se 1T HDD s rychlostí7200 rpm, osadit by bylo možno i SATA SSD, pokud by vám ty v M.2 slotech nestačily. Nechybí ani optická Blu-ray mechanika.


Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Naopak porty jsou oproti běžnějším notebookům o dost napřed - čtveřice USB 3.0 a jeden USB 3.1 Type-C Gen 2 s Thunderboltem, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle kombinovaného audiokonektoru je zde i speciální vstup na mikrofon, webkamera a čtečka paměťových karet. Notebook je vybaven i 2.1 reproduktory s nadprůměrným zvukem.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Pro. Kromě ovladačů je notebook vybaven i ROG Gaming Center softwarem pro správu uživatelských profilů. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Asus ROG G752VS v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 32 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8 GB GDDR5, 2x SSD 512 GB a 1 TB HDD, Wi-Fi, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C Gen2, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Pro činí 78 699 Kč bez DPH (95 226 Kč s DPH).

Představení

Diskuse