Dell Latitude 12 7275 Touch - dvakrát USB-C v magnésiovém šasi

5. 12. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud potřebujete být se svým počítačem extrémně mobilní a očekáváte dobrou výdrž na baterie, odpovědí může být zařízení 2v1. Tablet s dotykovou obrazovkou, základní porty a možnost připojit se pomocí jednoduché redukce k projektoru, odolné, ale lehké tělo a základní výkon pro kancelářskou práci a web – Latitude si jistě zaslouží Vaši pozornost.

Dell Latitude 12 7275 Touch - dvakrát USB-C v magnésiovém šasi

Zařízení 2v1 s odpojitelnou klávesnicí obvykle představují určitý kompromis ohledně použitelnosti jako notebook, a to především vzhledem k provedení a ergonomii klávesnice. To je ale společné všem miniaturním modelům bez ohledu na výrobce, i když samozřejmě napříč nabídkou najdeme lepší i horší. Ale pokazit nebo vylepšit se toho dá více – bude tělo pěkné a pevné, nebo levně vypadající a snadno kroutitelné. Co obrazovka a odlesky?

Základem všeho je dobře rozvržený design. Dell se soustředí téměř výhradně na tablet, klávesnice sama kromě psaní nabízí pouze podsvícení, což je v téhle kategorii skvělé, ale konkurenti zase do klávesnice vejdou třeba sekundární baterii nebo USB porty. O polohování se stará běžný touchpad a volitelně lze získat stylus, ruční psaní přímo na obrazovku může být opravdu rychlé a pohodlné.


Šasi je určeno pro nejmobilnější nasazení a jde o nejvyšší třídu, dbát se tedy muselo na materiály. Volba magnéziové slitiny je asi tou nejlepší cestou – je lehká, pevná, krásná, ve všech směrech převyšuje hliník a její hlavní nevýhodou je jen cena. Dell také nezapomíná upomenout na minimální rámečky displeje. Rozměry přístroje jsou 290,87 x 192,85 x 8,11(tablet) / 17,1 (celek i s klávesnicí) mm a hmotnost 0,73 kg (tablet) 1,61 kg (celek), příliš vás tedy nezatíží a zejména práce s tabletem a stylusem je vlastně stejná, jako když máte lepší kožené kancelářské desky a plnicí pero. Baterie má 2 články a výkon 30 Wh, výrobce uvádí výdrž až 8 hodin při pracovním nasazení.

V tabletu najdeme dotykový 12,5'' IPS displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), k dispozici je u UHD displej (3840 x 2160pixelů). Překryt je speciálním tvrzeným Corning Gorilla sklem s ochranou proti otiskům prstů. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Za určitou nevýhodu lze považovat lesklý povrch skla, ale to je velmi typické pro dotykové displeje, byť již existují i přístroje s matnými dotykovými povrchy.


Vzhledem k nutnosti extrémně šetřit na energetické náročnosti, jsou v tomto Dellu použity nízkonapěťové procesory Intel Core M. Vybírat můžete jak z Core M7-6Y75 (1,2 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), tak z Intel Core M5-6Y57 (1,1 (2,8 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) s podporou technologií Turbo Boost i Hyper-Threading založených na architektuře Skylake. Nejde samozřejmě o žádné zvlášť výkonné procesory, zejména při dlouhodobějším nasazení. Ovšem nízké TDP znamená pasivní chlazení a ve spojení s SSD úložištěm tedy zcela nehlučný přístroj. Pro výkon v grafických operacích slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 515 se základní frekvencí 300 MHz a Boost Frekvencí 900 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon je zanedbatelný. Ve hrách jádro prakticky nemá šanci, při sníženém rozlišení si zahrajete World of Warships nebo Dirt Rally, s trochou štěstí možná FIFU 16, ale náročnější hry ne. Paměťový řadič je omezen na DDR3 paměti, v tabletu jsou osazeny 4 nebo 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není, modul je připájen k základní desce a tablet je uživatelsky nerozebiratelný.


Jako datové úložiště slouží 256 nebo 128GB SSD připojené přes M.2 slot. Kapacitu úložného prostoru lze zvětšit externími řešeními nebo SD kartou, každopádně úložiště by mělo pro většinu potřeb stačit.

Co se týče konektivity a portů, Dell se omezil na nejlepší běžné možnosti – podporu Wi-Fi všech běžných standardů (a/b/g/n/ac) a Bluetooth 4.1 . Z portů js k dispozici dvojice USB 3.1 Type-C Gen2 (včetně Thunderboltu) a slot pro microSD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon přímo na tabletu. Některé modely podporují i 3G/4G připojení, nechybí tedy ani slot pro SIM kartu.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit, v doprodeji jsou i verze s Windows 8.1 Pro. Výrobce už v základu nabízí tříletou záruku.

Koncová cena pro Dell Latitude 12 (7275) v konfiguraci s procesorem Intel Core M5-6Y57 (1,1 (2,8 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 8 GB RAM, 256GB SSD, Wi-Fi /ac, Bt 4.1, 2x USB-C a s Win 10 Pro činí 39 083Kč bez DPH (47 290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse