Dell Latitude E5570 – top business třída se širokou konfigurovatelností a dedikovanou grafikou

16. 5. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vrcholné business notebooky o úhlopříčce 15'' jsou pro některé firmy královskou třídou i vlajkovou lodí najednou, v málokterém segmentu notebooků se hraje o větší prestiž. Jedním z dlouhodobých favoritů jsou notebooky Dell Latitude, model E5570 přichází s procesory Intel generace Skylake včetně čtyřjádrových, možností dedikované grafické karty AMD Radeon R7 a třeba také dotykového displeje. Hlavní výhodou je však obrovsky široká škála možných konfigurací.

Dell Latitude E5570 – top business třída se širokou konfigurovatelností a dedikovanou grafikou

Latitude E5570 je pokračováním královské třídy notebooků – reprezentativního business všeuměla s úhlopříčkou displeje 15''. Ve hře je i konkurence, tohle je třeba doména ThinkPadů T a W, případně třeba Tecer od Toshiby. A v konkurenci je potřeba se umět nějak prosadit. Dell vsází na širokou konfigurovatelnost a možnost osadit dedikovanou grafickou kartu nebo čtyřjádrové plnonapěťové procesory, což třeba ThinkPadům T chybí. Obětovat naopak oproti konkurenci musíte trochu z výdrže baterie a hmotnost je také a trošku větší, byť pořád v rámci obvyklém v této třídě.

Základní činností notebooku je práce, sekundární potom reprezentace majitele, a podle toho také notebook vypadá – jednoduché čisté linie, kvalitní materiály včetně celokovových pantů víka nebo speciální úpravy povrchu opěrek dlaní. Barva je až na zmiňované panty a malé logo firmy černý. Příjemným designovým poznávacím znamením je umístění konektoru síťové karty a napájení do pantů víka – nevadí tam, jsou hezky barevně odlišené a u RJ-45 je to i výhoda vzhledem k výšce tohoto konektoru. Uvnitř pod polymerovými panely jsou speciální výztuže z karbonových vláken, notebook by měl tedy být velice pevný a trvanlivý, což minimálně zkušenosti s obdobnými předchozími modely potvrzují. Dobrou pověst má i klávesnice se zdvihem 2 mm, což je více, než většina notebooků nabízí, je podsvětlená a má numerický pad. Vedle touchpadu je uprostřed i sympatický trackpoint s modrým kloboučkem a vlastní sadou tlačítek, toto polohovací zařízení již do této třídy notebooku tak nějak patří.


Rozměry notebooku jsou 377 x 252 x 24,6 mm, notebook je tedy zaměřen spíše na stabilitu a odolnost, nepatří ani mezi nejmenší, ani nejtenčí ve své třídě, ale řekněme k průměru. Hmotnost se pohybuje kolem 2 kg, o jednotlivé dekagramy osciluje podle konkrétní sestavy (osazení grafické karty ap.). Patří tedy mezi lehčí notebooky, ale jen za cenu čtyřčlánkové 62Wh baterie, pokud hledáte dobu výdrže po celý pracovní den, nejspíše budete potřebovat model s šestičlánkovou baterií s výkonem 82 Wh.

Dell Latitude E5570 je nejobvykleji dodáván s 15,6'' displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080), některé konfigurace mají i dotykovou vrstvu. Technologicky jde o typ IPS, jistotou je tedy dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Naopak nejlevnější variantu si můžete objednat se základním TN HD ready displejem (1366 x 768). Podsvícení celkem samozřejmě obstarávají LED u všech tří variant.


Notebook je nabízen s celou škálou mobilních procesorů Intel Skylake, celou řadou dvoujádrových nízkonapěťových Core i3, i5 i i7 U s TDP 15 W, ale k dispozici jsou i dva čtyřjádrové procesory s TDP 45 W. Nejvýkonnější sestavou je tedy ta s Core i7-6820HQ (4x 2,7 GHz (3,6 GHz s technologií Turbo Boost), 8 MB L3 cache) a technologií Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 8 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 530, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost, typicky ho budete využívat pro web nebo přehrávání filmů. Notebooky však jako jednu svou specialitu ne zcela obvyklou v solidním obchodním světě nabízí i dedikované karty. Těmi jsou AMD Radeony R7 M360 a M370 se 2 GB paměti. Zejména druhá jmenovaná díky osazení GDDR5 pamětí integrovaný čip předčí již poměrně výrazně a umožní hrát alespoň na základní detaily i nejnovější hry typu Star Wars Battlefront nebo Fallout 4, případně provozovat trošku lépe profesionální 3D grafické programy, i když ty náročnější (Pro/Engineer apod.) jen velice pomalu. Operační paměť používá modul DDR4-2133, bohužel je na základní desce jediný slot, proto jste prozatím omezeni kapacitou 8 GB a jednokanálovým zapojením.

Jako datové úložiště může sloužit jak SSD, tak HDD. SSD má kapacitu 256 GB a je připojeno přes M.2 SATA nebo M.2 PCIe/NVME rozhraní, řada konfigurací si ovšem vystačí s 500GB 7200otáčkovým pevným diskem. Optickou mechaniku již výrobce neosazuje.


Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.1, u nejvyšších konfigurací pak není problém osadit i 4G/LTE modem. Gigabitový Ethernet je samozřejmostí, o jeho konektoru byla řeč výše. USB konektory jsou 3, všechny ve specifikaci 3.0. Doplňuje je konektor HDMI a VGA pro výstup obrazu. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem. Velká pozornost byla kladena na zabezpečení, můžete vybírat z čtečky otisků prstů, čteček čipových karet kontaktních i bezkontaktních (NFS), volitelného modulu Hardware Crypto Accelerator (HCA) a modulu Computrace, ve všech sestavách je TPM čip. Na spodku notebooku je také proprietární dokovací konektor, dnes už bych možná dal raději přednost konektoru USB-C s rozhraním Thunderbolt, trochu mi také chybí DisplayPort.


Dell Latitude E5570 je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro 64 bit s možností bezplatného upgrade na Windows 10 obdobné licence. Záruka je poskytována ve standardní délce 36 měsíců a není problém si ji o dalších 24 měsíců prodloužit.

Koncová cena pro Dell Latitude E5570 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6820HQ (4x 2,3 GHz (2,8 GHz s technologií Turbo Boost), 3 MB L3 cache, TDP 45 W), 8GB DDR4 RAM, dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R7 M370, 256GB SSD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 3x USB 3.0 a Windows 7+10 Pro činí 41 104 Kč bez DPH (49 736 Kč s DPH).
Nejlevnější v ČR běžně dostupná sestava má procesor Intel Core i5-6200U (2x 2,3 GHz (2,8 GHz s technologií Turbo Boost), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), pouze HD ready isplej a 500GB HDD a cenu 27 314 Kč bez DPH (33 050 Kč s DPH).

Představení

Diskuse