GIGABYTE P35X v5 - štíhlý lehoučký herní notebook s NVIDIA GeForce GTX 980M

9. 5. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I Špičkové herní notebooky si člověk obvykle představuje jako velké 17'' přístroje, jejichž hmotnost dělí od desktopů jen pár deka. Ale i díky snižování TDP u CPU generace Skylake a GPU Maxwell dostanete výkon konkurující střední třídě desktopů již i do 15'' šasi s velice rozumnou hmotností. Vyrovnat se musíte ovšem s tím, že vysoká mobilita herního výkonu znamená klidně trojnásobnou cenu oproti srovnatelnému desktopu. Příkladem takového hypervýkonného, ale ne právě levného notebooku je i dnešní GIGABYTE.

GIGABYTE P35X v5 - štíhlý lehoučký herní notebook s NVIDIA GeForce GTX 980M

Co se týče hardwaru pro špičkové mobilní hraní, na výběr dnes příliš nemají ani hráči, ani výrobci notebooků. Je jasné, že potřebujete vysoký absolutní výkon a zároveň velice dobrý poměr výkonu ke spotřebě, resp. TDP. Sáhnete tedy po 45W čtyřjádrech Intel generace Skylake, nejvyšší třídě grafických karet od NVIDIA, přidáte DDR4 paměti a a USB-C a pak už je jen na designerech, jak to dokážou zabalit, a marketérech, jak prodat. Je docela škoda, že v této kategorii neexistuje trochu větší konkurence, ale co se dá dělat.

GIGABYTE je značka asi nejlépe známá z trhu se základními deskami, kde spolu s MSI a Asusem patří mezi největší hráče. A asi není náhodou, že s těmito dvěma značkami také nejčastěji soupeří na poli vysoce výkonných herních notebooků, kde také patří mezi největší na světě. Přes cenovku, které může neznalci trochu vyrazit dech, patří i dnešní P35X cenově jen mezi vyšší střední třídu herních notebooků, podobnou sestavu nějak zvlášť levněji nekoupíte. A menší a specializovanější firmy, které na českém trhu ani nepůsobí, často nabízí ještě dražší modely.

P53X je relativně malý a dokonce i lehký. Tedy v rámci kategorie herních notebooků. Rozměry 385 x 270 x 21 mm jsou na herní notebook velmi příjemné, zejména 2 cm tloušťky notebooku jsou v pozitivním slova smyslu velice nezvyklé a při velké ploše působí notebook opravdu štíhle a subtilně. Člověk by mohl trochu pochybovat o tom, jak je zvládnuto chlazení, ale dvojice ventilátorů a čtveřice heatpipes by měly zvládnout všechno teplo odvést dostatečně rychle. Notebook jsem fyzicky v ruce neměl, ale dovoluji si zavěštit, že za tento štíhlý a krásný design uživatel zaplatí zvýšenou dobou běhu ventilátorů, což znamená šum. Jak tiché je chlazení už říci nedovedu, častější chod ještě nemusí znamenat větší hlučnost.

Přístroj je v podstatě celý z plastu, což ovšem u podobného notebooku nevadí. Stále je určen především pro hraní u stolu, ale přenášení už nebude velkým problémem. Hmotnost lze srazit „očesáním“ diskové výbavy až na 2,3 kg, pokud naopak potřebujete nosit velké množství dat, do notebooku lze osadit až 4 disky, hmotnost může vyšplhat až k 2,5 kg. Mimochodem, někdy kolem roku 2013 jsme jako mobilní hodnotili v redakci kancelářské přístroje právě od této hranice níže, je vidět, jak se nároky i poskytovaný výkon rychle zvyšují. K mobilitě patří i výdrž na baterie, je osazen Li-Pol akumulátor s výkonem 75,81 Wh, více údajů výrobce neuvádí, při nejnižším možném odběru to jistě bude stačit na 3-4 hodiny práce, naopak při plném vytížení nějakou hrou se stěží dostanete na jednu hodinu.

15,6'' displej má Full HD (1920 x 1080) rozlišení, LED podsvícení a IPS technologii, která dodá věrné barvy a vysoké pozorovací úhly. Obecně řečeno se jedná o nadstandardně kvalitní panely a na hraní her je to ideální volba. Existuje i verze s UHD panelem (3840 x 2160), zde by ovšem v nejnovějších hrách mohla být i použitá grafická karta trošku dýchavičná, a to vlastně už nic lepšího osadit nelze.

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, stran hardwaru moc na výběr není. Základem je běžný Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) se všemi technologickými vymoženostmi, jako je Hyper-Threading a Turbo Boost. Nejde o samotný vrchol nabídky, jako najdete třeba u některých Asusů, ale při hraní vám dodá dostatečnou porci výkonu pro aktuální hry i rezervu na další dva tři roky. Procesor obsahují plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 530, ovšem kvůli dostatečnému výkonu pro hraní je nutné osadit trochu lepší grafickou kartu. Tou je NVIDIA GeForce GTX 980M. Ta má 1536 unifikovaných shaderů, 256bitovou paměťovou sběrnicí (4x 64 bitů) a 8 GB paměti GDDR5. Jde o druhou nejsilnější kartu s jedním čipem (tedy nebereme v úvahu SLI a Crossfire zapojení), která byla v notebooku kdy použita, prvenství patří její desktopové variantě upravené pro notebooky. Paměťový systém má k dispozici 2 sloty, i v základu je tvořen 16 GB DDR4-2133 ve dvou modulech, což je zcela optimální a mělo by to vystačit po celou dobu životnosti notebooku. Pokud jste maximalisti, bude časem možné vyměnit tuto sestavu za 16 GB moduly, zatím však na trhu nejsou.

Datové úložiště je opravdu variabilní - má k dispozici dvojici M.2 slotů, jednu běžnou 2,5'' šachtu a multifunkční šachtu pro optickou mechaniku (MultiBay), kam může být umístěn i druhý 2,5'' disk. Běžná sestava kombinuje 256GB SSD v M.2 slotu s 1TB pevným diskem s rychlostí 7200 ot./min. a DVD vypalovačkou, případně Blu-ray vypalovačkou. Osadit je však možno téměř jakoukoli kombinaci. Pravidlem u této kategorie notebooku se stává použití NVMe SSD, které mají sice o něco vyšší spotřebu, ale rychlejší zápis i čtení.

Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Naopak portů zde najdete ve srovnání s běžnými notebooky o něco více - trojici USB 3.0 a jeden USB 3.1 Type-C, je zde HDMI, mini DisplayPort a dokonce i analogový VGA výstup!. Audiokonektor má zvlášť výstup na zvuk s podporou S/PDIF a zvlášť mikrofonní vstup, webkamera má rozlišení 1 Mpx a nechybí ani čtečka SD karet. Notebook je vybaven i relativně velkými stereo reproduktory a softwarovým rozšířením Dolby Home Theatre.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i utilitou pro správu výkonu a chlazení počítače a dalšími obslužnými programy. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro GIGABYTE P35X v5 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 980M s 8 GB GDDR5, SSD 256GB a HDD 1 TB, Wi-Fi, 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 49 579 Kč bez DPH (59 990 Kč s DPH).

Recenze 17" modelu: Test: Gigabyte P37 - NVIDIA GeForce GTX 980M v tenkém a pevném 17" těle

Představení

Diskuse