HP ProBook 430 G3 – 13'' nová technika s tradičním operačním systémem

8. 2. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP představuje aktualizaci svého 13'' pracovního notebooku. Zatímco osvědčené šasi zůstalo jen s kosmetickými změnami, hardware byl notně zmodernizován. Uvnitř najdeme procesory Intel generace Skylake, SSD připojené přes M.2 slot a volnou šachtu pro pevný disk. Nová je i klávesnice, takže jedinou skvrnou na kráse zůstává levný displej s nízkým rozlišením.

HP ProBook 430 G3 – 13'' nová technika s tradičním operačním systémem

Nejen mezi firemní klientelou se objevila velká skupina lidí, kteří mají raději Windows 7 a Microsoftu podbízivou aktualizaci na Windows 10 zazlívají, někteří prostě kvůli sebrání pocitu svobody, jiní z důvodů kompatibility s jejich oblíbenými nebo nezbytnými programy. HP těmto lidem vychází vstříc a nabízí aktualizovaný ProBook 430 ve třetí generaci s předinstalovanými „Sedmičkami“, na „Desítky“ lze samozřejmě přejít zdarma, jen je třeba aktualizaci provést vlastními silami.

Jako všechny počítače z řady ProBook, je i 430 ve třetí generaci určena primárně pro firemní nasazení. Na první pohled se toho mnoho nezměnilo – šasi je více méně stejné, stále z kombinace plastů a broušeného hliníku, který strukturu zpevňuje a dodává i trochu elegance a „šmrncu“. Mírně se změnilo rozložení portů a přístup k hardwaru zespodu, to kvůli novému rozvržení základní desky. Nejcitelnější změnou tak zůstává nová klávesnice, samozřejmě v této velikosti bez numerického padu, ovšem i s podsvícením.


Rozměry notebooku jsou 326 x 233,5 x 20,9 mm i se čtyřčlánkovou baterií. Ta má výkon 44 Wh a hmotnost notebooku s ní je 1,5 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 8,5 hodin, ovšem spíše jen v idle režimu, při přehrávání videa dojde energie podle nezávislých testů po 6 hodinách. Mobilita notebooku je tedy velmi dobrá, i když nutno podotknout, že z mého pohledu uživatele spíše „domácího“ bych k hmotnosti připočetl ještě další disk a paměťový modul. Jak to? To si povíme u popisu hardware.

ProBook 430 se bohužel dodává pouze se základním TFT displejem s úhlopříčkou 13,3'' a rozlišením 1366 x 768 bodů, žádná další možnost není. Podsvícen je diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech. Ani u takto malé úhlopříčky už není toto rozlišení právě nejpříjemnější a je jedinou opravdovou skvrnou na štítu notebooku. Pokud vybíráte ze širší konkurence, právě kvalita displeje a klávesnice by ve finálním rozhodnutí měla hrát nejzásadnější roli – pár bodů ve 3DMarku většinou v praktickém životě moc nepoznáte a hardware je ve všech relevantních noteboocích velice podobný. Ale na displej a klávesnici budete používat pro interakci s notebookem dlouhé hodiny denně.


V útrobách notebooku najdeme jeden ze dvou procesorů střední řady - buď Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) nebo Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Oba procesory podporují Hyper-Threading, jediným rozdílem je nepřítomnost Turba v Core i3. Rozdíl 3000 Kč jen za přetaktování a větší SSD může být někým vnímán jako až příliš velký. V obou případech se o vykreslování obrazovky stará integrovaný Intel HD Graphics 520, s čímž je nutno se smířit. O základní výkon i pro starší hry a jakoukoli 2D práci je postaráno, ale herní výkon je opravdu jen základní. Fallout 4 nebo Star Wars Battlefront si opravdu nezahrajete, naopak třeba FIFA 16, World of Warships nebo i Metal Gear Solid v základním nastavení půjde. V tom případě by HD ready rozlišení mohlo být i výhodou. U pracovního notebooku se ovšem podobné požadavky neočekávají a integrovaná karta se chápe jako výhoda směrem k době výdrže notebooku. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3L-1600 MHz, kde je z výroby osazen jediný 4GB modul. Zde je naopak rozšíření doporučitelné, navíc tím získáte znatelné zvýšení výkonu grafické karty jen při snesitelném navýšení spotřeby.


Pro uživatelská data je připraven SSD připojený v M.2 slotu, je tedy poměrně rychlý a velice malý a lehký. Kapacity jsou 256 GB pro sestavy s Core i5, 128 GB se pak objevuje jako možnost pro oba procesory. V notebooku zůstává nevyužitá šachta pro 2,5'' disk, který lze snadno dokoupit a zapojit. Z tohoto pohledu mi přijde rozumnější nejslabší konfigurace, 128 GB pro operační systém a několik nejčastěji spouštěných programů povětšinou stačí.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 3.0 a jeden USB 2.0, digitální HDMI a analogový VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se tento ProBook dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s, Realtek) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 A/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. O bezpečná přihlášení se stará čtečka otisků prstů a bezpečnostní softwatre HP Client Security Suite, nechybí ani zdířka pro Kensington Lock. Nechybí ani webkamera s rozlišením HD 720p a integrovaný mikrofon nebo stereo reproduktory.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro a lze provést zdarma upgrade na Windows 10 Pro, z dalších programů uvádí HP zmiňovaná multimediální a bezpečnostní vylepšení, firemní utility (ePrint, 3D Driveguard, Recovery Manager apod.), programy od CyberLink, Foxit a trial MS Office. Záruka je 24 měsíců, při nákupu na IČ pouze 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 430 G3 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou Intel HD 520, SSD 128 GB M.2, Wi-Fi /ac, BT, 2x USB 3.0 + 1x USB 2.0 a Bluetooth s Win 7 Pro činí 14 868 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).
Vyšší konfigurace s Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a 256 GB SSD stojí 17 347 Kč bez DPH (20 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse