HP ProBook 450 G3 – pracovní kombinace navržená s rozumem

18. 1. 2016 08:28    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Od pracovních notebooků obvykle nečekáme, že by vzbuzovaly příliš mnoho emocí a ProBook je dokonalým příkladem absolutně racionálního návrhu. Procesor Intel Core i3 je dokonalým kompromisem mezi cenou a výkonem, osazení SSD láká na tichý chod, hliníková konstrukce ochrání na cestách, ale hliník je použit pouze tam, kde je to doopravdy třeba. A v 15'' notebooku nadchne i možnost bez jakýchkoli problémů osadit druhý disk.

HP ProBook 450 G3 – pracovní kombinace navržená s rozumem

ProBook 450 G3 na mě působí jako dokonale promyšlený pracovní stroj určený především pro běžnou kancelářskou práci. Procesor je za cenu v tomto kontextu nepříliš používané vlastnosti – automatického zvyšování taktu – levnější, přitom výkonu má v základu stále dost. A osazení SSD do M.2 slotu, takže standardní 2,5'' šachta může být kdykoli snadno využita k osazení druhého disku, je v této cenové kategorii geniální a divím se, že toho HP nevyužívá marketingově o něco více.

Zvenku tento ProBook nepůsobí nijak zvláštně, což se od pracovního notebooku ani neočekává. Stále má pro HP typické oblejší tvary, velice mírně klínovitý profil a je osazen širokou škálou aktuálních i starších technologií, v českém prostředí může řada uživatelů stále vyžadovat VGA port nebo DVD mechaniku a obojího se mu zde dostane. Klávesnice je plnohodnotná, má tedy i numerickou část, pouze vrchní řada funkčních kláves je na výšku poloviční, dokonce je odolná proti polití a disponuje podsvícením. Polohování obstarává běžný touchpad, konzervativnější uživatelé budou spokojeni s oddělenými tlačítky.


Notebook je v rámci 15'' modelů spíše menší, tloušťka je pak zcela průměrná. Šasi je převážně plastové, ovšem víko je vyrobeno z kartáčovaného hliníku, takže i během častého přenášení by měl být notebook chránit dostatečně. Rozměry 378 x 264 x 24,8 mm ničím nepřekvapí, hmotnost 2,15 kg patří u 15'' notebooků k lepšímu průměru, lehčí notebooky už téměř vždy používají o palec menší displej. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s výkonem 44 Wh a kapacitou 2850 mAh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale vzhledem k nízkému výkonu nelze čekat příliš, na druhou stranu notebook nezatěžují žádné náročné součástky.

Pod víkem najdeme 15,6'' displej, dodává se jak s lepším rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), tak v základním HD ready (1366 x 768), vždy však s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Obě varianty mají také společný antireflexní povrch, což lze u notebooku zaměřeného na mobilitu kvitovat s povděkem.


V HP ProBook 450 G3 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel generace Skylake, konkrétně Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Jediným rozdílem od Core i5-620U, které potkáme v noteboocích asi nejčastěji, je chybějící Turbo Boost technologie, procesor se tedy neumí dočasně přetaktovat na vyšší výkon, což by při kancelářském nasazení nemělo nijak zvlášť vadit a v běžném provozu to vůbec nepoznáte. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, u aktuálních her je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Rainbow Six Siege, FIFA 16, Metal Gear Solid V), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (Fallout 4 – 15 fps, Mad Max – 20 fps, The Witcher 3 – 12 fps). Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, tedy realizované jediným modulem, na desce jsou dva sloty, je tedy možné snadno paměť rozšířit, což zejména pro alespoň základní hraní musím doporučit.


Jako datové úložiště slouží 128 nebo 256GB solid state disk připojený přes M.2 rozhraní, jde tedy o velmi malou a také energeticky nenáročnou součástku, absence pohyblivých částí, které tvoří hlavní část spotřeby klasických plotnových disků, je opravdu znát. Díky tomu zůstala volná běžná 2,5 pozice pro pevné disky, kam můžete snadno vložit jiné SSD nebo i klasický disk, kde stále vychází poměr ceny za paměťovou jednotku výrazně lépe. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, již v úvodu jsem zmiňoval, že notebook ještě zcela nerezignoval ani na starší porty. Základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a dvojice USB ve starším standardu 2.0, následuje HDMI a VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Vzhledem k business nasazaní jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem a čtečkou otisků prstů.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit, stále trvá možnost zdarma upgradovat na Windows 10 Pro. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně McAfee LiveSave a zabezpečovací utilitou HP Client Security s možností chránit hesla nebo zašifrovat disk. Záruka je dvouletá, pouze v případě nákupu na IČ omezena pouze na 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 450 G3 s Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou Intel HD Graphics 520, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, 2x USB 3.0 + 2x USB 2.0 s Win 7 Pro činí 16 521 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse