HP ProBook 450 G4 – Kaby Lake na vzestupu, nejprve pro business

21. 11. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP na nic nečekalo a ani ne po roce aktualizuje svůj entry-level business notebook s novými procesory Intel Kaby Lake. Velká většina notebooku se nezměnila – stále stejný praktický design s možností osadit dva disky, klávesnice odolná proti polití nebo matná obrazovka, prostě praktické věci, Naopak HP inovovalo přesně tam, kde to přineslo největší výkonnostní efekt – na procesoru a pamětech.

HP ProBook 450 G4 – Kaby Lake na vzestupu, nejprve pro business

ProBook 450 G4 si ponechal hlavní praktické vlastnosti z minulé generace a inovoval přesně tam, kde to za minimum nákladů přinese největší efekt. To by se mělo firemním zákazníkům líbit. Přitom zůstal věrný i filozofii modelové řady ProBook – nízké ceny, zaměření na efektivitu. A zůstala i možnost, kterou jsem na minulé generaci chválil snad nejvíce – osazení dvou disků – jeden do M.2 slotu, druhý do 2,5'' šachty.

Zvenku tento ProBook nepůsobí nijak zvláštně, což se od pracovního notebooku ani neočekává. Stále má pro HP typické oblejší tvary, velice mírně klínovitý profil a je osazen širokou škálou aktuálních i starších technologií. Zejména VGA konektor je v českém prostředí velice užitečná a žádaná věc, i když všichni víme, jak zastaralá. Ale řada institucí prostě na nové projektory nemá. Klávesnice je plnohodnotná, má tedy i numerickou část, pouze vrchní řada funkčních kláves je na výšku poloviční, dokonce je odolná proti polití a disponuje podsvícením. Polohování obstarává běžný touchpad, oproti minulé generaci však nemá oddělená tlačítka..

Šasi zachovává nejlepší vlastnosti minulé generace, ale je mírně jiné, jakkoli designový jazyk se nijak nezměnil. Důležitější je však zachování hliníkového víka displeje pro lepší ochranu a tuhost, zbytek notebooku je plastový. Rozměry 382,2 x 263 x 24,4 mm se změnily jen kosmeticky, hmotnost 2,04 kg je o deko menší a patří mezi 15'' přístroji k těm nejmenším. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej, dodává se již pouze s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), což u základní konfigurace za 15 000 Kč rozhodně není špatné. Využívá technologie SVA, která kvalitou obrazu patří mezi TN a IPS. Obrazovka má matný povrch, jak to má u business notebooku být, podsvícení samozřejmě obstarávají LED.

V HP ProBook 450 G4 najdeme nízkonapěťové dvoujádrové procesory Intel generace Kaby Lake, tedy ty nejnovější, představené letos (2016) v létě a na podzim. Jde o optimalizaci Skylakových čipů, nárůst výkonu opět není nijak ohromující, jen 5-10 %, ovšem s dalším zvýšením efektivity i pracovních taktů. Vzhledem k cenám tak není zvláštní důvod je nekupovat, Skylakové sestavy nebudou o mnoho levnější. HP vybavuje své ProBooky 450 G3 pouze střední třídou procesorů, najdeme zde tedy Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 620. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, u aktuálních her je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Rainbow Six Siege, Titanfall 2, Metal Gear Solid V), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (XCOM 2 – 19 fps, The Witcher 3 – 15 fps). Paměťový systém představuje druhý velký posun, totiž k modulům DDR4-2133. V základu je většina konfigurací vybavena jedním 4GB modulem, pokud máte notebook i pro domácí použití, bude velmi vhodné dokoupit druhý modul, vzniklé dual-channel zapojení se vám odvděčí výrazně lepším výkonem grafiky a lepšími reakcemi přístroje při zatížení vícero naráz spuštěnými programy.

Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 rozhraní, jde tedy o velmi malou a také energeticky nenáročnou součástku, absence pohyblivých částí, které tvoří hlavní část spotřeby klasických plotnových disků, je opravdu znát. Nejlevnější konfigurace naopak používá 1TB pevný disk s 5400 rpm. Pokud jste maximalista, můžete využít obě pozice. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka.


Co se týče konektivity, již v úvodu jsem zmiňoval, že notebook ještě zcela nerezignoval ani na starší porty, provedl ovšem i další inovaci. Základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100/1000). V minulé generaci byly k dispozici dvě USB.3.0, zůstaly, ovšem jeden konektor je klasický a druhý se změnil na USB Type-C Gen1, následuje dvojice USB ve starším standardu 2.0, HDMI a VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Vzhledem k business nasazaní jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem a čtečkou otisků prstů.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 ve verzích Home i Pro podle konkrétní konfigurace. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně McAfee LiveSave a zabezpečovací utilitou HP Client Security s možností chránit hesla nebo zašifrovat disk. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro HP ProBook 450 G4 s procesorem Intel Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB DDR4-2133 RAM, integrovanou Intel HD Graphics 620, HDD 1 TB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, 1 USB Type-C Gen1, 1x USB 3.0 + 2x USB 2.0 s Win 10 Home činí 12 388 Kč bez DPH (14 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse