HP ProBook 470 G3 – 17'' pracovní počítač vhodný díky grafice AMD i na doma

15. 8. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP ProBook 470 je výborným důkazem toho, jak hezky se mohou prolínat pracovní a domácí využití počítače. Do 17'' šasi není problém vejít poměrně dost hardwaru, ale pokud ho tam nepotřebujete, je výsledek docela lehký a přenosný. Notebook je postaven kolem nízkonapěťového procesoru Intel Core i7, má dedikovanou grafickou kartu od AMD a možnost osadit dva disky. Přitom je relativně odolný a mobilní a ještě nabídne zvýšené zabezpečení pomocí čtečky otisků prstů.

HP ProBook 470 G3 – 17'' pracovní počítač vhodný díky grafice AMD i na doma

ProBook 470 G3 je jednoznačně myšlen jako náhrada stolního kancelářského PC, která je navíc ještě snadno přenositelná. Nabízí relativně velké šasi a obrazovku, takže na filmy, není-li k dispozici televize, se může dívat i více lidí, dedikovaná grafická karta umožní i nějakou zábavu s casual hrami a možnost osadit pevný disk i SSD zase nabízí rychlý systém a dostatek prostoru na data, ať už to budou filmy, fotky nebo firemní databáze. A čtečka otisků prstů nemusí znamenat jen lepší zabezpečení, ale také prostě pohodlné a rychlé přihlášení do Windows, mailu nebo různých služeb.

Zvenku tento ProBook nepůsobí nijak zvláštně, což se od pracovního notebooku ani neočekává. Stále má pro HP typické oblejší tvary, velice mírně klínovitý profil a je osazen širokou škálou aktuálních i starších technologií, v českém prostředí může řada uživatelů stále vyžadovat VGA port nebo DVD mechaniku a obojího se mu zde dostane. Klávesnice je plnohodnotná, má tedy i numerickou část, pouze vrchní řada funkčních kláves je na výšku poloviční, dokonce je odolná proti polití a disponuje podsvícením. Polohování obstarává běžný touchpad, konzervativnější uživatelé budou spokojeni s oddělenými tlačítky.


Notebook je v rámci 15'' modelů spíše menší, tloušťka je pak zcela průměrná. Šasi je převážně plastové, ovšem víko a prostor kolem klávesnice jsou z kartáčovaného hliníku, fungují jako výztuhy pro celou strukturu, takže i během častého přenášení by měl být notebook chránit dostatečně. Rozměry 416,8 x 290,5 x 26 mm ničím nepřekvapí, hmotnost 2,9 kg patří u 17'' notebooků k přijatelné váze, byť na časté přenášení jsou vhodné lehčí, a tedy téměř výhradně menší stroje. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s výkonem 44 Wh.

Pod víkem najdeme 173'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) a IPS matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný povrch, což je obvyklejší především mezi business notebooky, ale s rozmachem a zlevňováním IPS displejů je tato úprava stále běžnější, jako bývala kdysi dávno, a to především proto, že kvalitní IPS displeje mají lepší podání barev a nepotřebují si pomáhat vysoce průhlednou lesklou vrstvou. A mat je lepší v případě, že nemůžete ovládat zdroj osvětlení, často při cestování – netrpí tolik odlesky světla.


V HP ProBook 470 G3 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel generace Skylake, konkrétně Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Procesor je vybaven všemi běžnými intelovskými technologiemi, to ostatně indikuje i označení i7. Notebook je vybaven i grafickou kartou AMD Radeon R7 M340. Jedná se spíše o základní kartu pro multimediální použití na úrovní NVIDIA GeForce 920 nebo integrovaných Intel Iris. Znamená to, že hry si obvykle zahrajete jen v základním nastavení a ty nejnáročnější povětšinou nemají fps vhodná k hernímu zážitku – Star Wars Battlefront nebo Batman: Arkham Knight (obě 2015) se ani při nejnižším nastavení nedostanou přes potřebných 25 fps. Naopak méně náročné nebo starší hry jako Rainbow Six Siege, FIFA 16, Dirt Rally nebo World of Warships běží příjemně i ve Full HD a se středními detaily. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, tedy realizované jediným modulem. Na desce jsou dva sloty, je tedy možné snadno paměť rozšířit, což lze při dnešních požadavcích na rychlost systému a cenách 4GB modulů jen doporučit.


Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 rozhraní, jde tedy o velmi malou a také energeticky nenáročnou součástku, absence pohyblivých částí, které tvoří hlavní část spotřeby klasických plotnových disků, je opravdu znát. Díky tomu zůstala volná běžná 2,5 pozice pro pevné disky, kam můžete snadno vložit jiné SSD nebo i klasický disk, kde stále vychází poměr ceny za paměťovou jednotku výrazně lépe. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, již v úvodu jsem zmiňoval, že notebook ještě zcela nerezignoval ani na starší porty. Základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100/1000). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a dvojice USB ve starším standardu 2.0, následuje HDMI a VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Notebook je už v základu vybaven čtečkou otisků prstů.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit, stále trvá možnost zdarma upgradovat na Windows 10 Pro. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně McAfee LiveSave a zabezpečovací utilitou HP Client Security s možností chránit hesla nebo zašifrovat disk. Záruka je dvouletá, pouze v případě nákupu na IČ omezena pouze na 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 470 G3 s Core i7-6700U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, AMD Radeon R7 M340 s 2 GB DDR3, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, 2x USB 3.0 + 2x USB 2.0 s Win 7 Pro (+ Win 10 Pro) činí 22 719 Kč bez DPH (27 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse