Lenovo IdeaPad Y700 – klasický herní stroj s duálním úložištěm

25. 1. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte notebook především na hry, v poslední době musíte mít radost, protože nabídka se příjemně rozšiřuje, alespoň co do počtu modelů. Naopak hardwarová výbava je většinou hodně podobná – čtyřjádrové mobilní procesory Intel Skylake a dedikovaná NVIDIA střední třídy jsou prakticky jistoty. Lenovo IdeaPad Y700 přidává také duální úložiště, rudé podsvícení klávesnice nebo šasi s dvojím větráním a hliníkovými částmi.

Lenovo IdeaPad Y700 – klasický herní stroj s duálním úložištěm

Herní řada Y u Lenova patří k tomu nejdražšímu v nabídce, co na sobě nemá nápis ThinkPad, navíc cenou i řadu ThinkPadů převyšuje. Není možná tak sofistikovaná, mobilní a pevně postavená, ale nabízí něco, co ThinkPady mají jen málokdy a když už, tak si za to připlatíte násobně – výpočetní výkon. Osazení čtyřjádrovým procesorem a dedikovanou grafikou střední třídy, která umožní plynulé a poměrně kvalitní hraní všech aktuálních titulů prostě něco stojí.

Designově jde o reinterpretaci minulého modelu i když došlo k některým úpravám a vylepšením, zejména směrem k chlazení a reprodukci zvuku, takže lez věřit i marketingovým heslům a novějším a lepším notebooku i pokud nebudeme brát ohled pouze na malý nárůst výkonu díky novějšímu hardware. Zůstaly agresivní červené doplňky – líbí se mi třeba rudý plast jazýčku konektorů USB, rudé je i podsvícení klávesnice a tuto barvu mají i mřížky reproduktorů, zajímavý je ten od „subwooferu“ na spodní straně. Že nejde o pracovní notebook si rozhodně nikdo domýšlet nebude – zkosené víko displeje, výrazné mřížky chlazení, všechno má hrát na agresivní herní dojem.


Mobilita není ničím, co by tento notebook, potažmo jeho majitele, mělo zajímat. Rozměry notebooku, 387 x 277 x 25,95 mm, jsou zcela typické pro herní notebook, běžné business stroje jsou přeci jen o něco málo menší. Vysokému výkonu odpovídá i hmotnost. 2,6 kg sice není nějak tragických, ale v oblasti 15'' notebooků už jde o vysoce nadprůměrnou hodnotu a pohodlnému nošení nepřidá ani větší zdroj, který musí uživit vysoké TDP čtyřjádrového procesoru i grafickou kartu. Baterie má čtyři články a s nimi výkon 60 Wh, výrobce proklamuje výdrž kolem pěti a půl hodiny při běžné kancelářské práci s Wi-Fi, při hraní samozřejmě baterie zmizí během pár minut.

15,3'' displej má Full HD (1920 x 1080) rozlišení, UHD panely vlastní jeho předchůdci (IdaPadu Y50) prozatím v nabídce nejsou, LED podsvícení a polomatným antireflexním povrchem. Jde o IPS matrici, která podstatně vylepšuje jak podání barev, tak pozorovací úhly. A polomat je zde hlavně kvůli tomu, aby nebyly vidět šmouhy. Kormě UHD rozlišení chybí oproti minulému modelu i dotykové ovládání. Ale ruku na srdce – u těžkého herního stroje ho nijak zvlášť neužijete a co se ušetří zde, je možné přidat onde. Krom toho – dotykové ovládání i UHD displeje výhledově mohou být i na českém trhu, případně se můžete poohlédnout v cizině.


Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťové modely aktuální generace Skylake - Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) se všemi technologickými vymoženostmi, případně Intel Core i5-6300HQ (4x 2,3 (3,2 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), který ovšem není vybaven Hyper-Threadingem, zvládne tedy pouze 4 aplikační vlákna, pro každé však má vlastní fyzické jádro. Oba procesory obsahují plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 530, který ve starších testech podává prakticky stejný výkon, jako starší low-endové dedikované grafické karty. Běžné činnosti tedy zvládnete bez zapojení dedikované karty, a tedy z hlediska energie (a výdrže baterie) levněji. Pokud si potrpíte na hry, bude vás zajímat spíše instalovaná NVIDIA GeForce GTX 960M s 640 unifikovanými shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 4 GB paměti. Jde sice papírově o kartu vyšší střední třídy, ale je založena na nejnovější architektuře Maxwell a dokáže bez problémů na střední detaily rozhýbat i nejnovější hry jako je Assassin's Creed Syndicate nebo Star Wars Battlefront.Opatrní buďte při pořizování levnější sestavy s Core i5 – její grafická karta má sice stejný čip, ale pouze 2 GB GDDR5 pamětí, což u nejnáročnějších her už představuje viditelný propad výkonu a tedy nižší fps. Paměťový systém je tvořen 8 nebo 16 GB DDR4-2133, na desce jsou dva sloty, teoreticky je tedy možno osadit až 32 GB paměti, zatím to však není snad k žádnému myslitelnému použití nutné.


Datové úložiště je duální primárním diskem je SSD s kapacitou 128 GB zapojené do M.2 slotu, které zajistí rychlý běh i odezvu všech aplikací, v běžné 2,5'' šachtě je zapojen pevný disk, ve vyšší sestavě s kapacitou 1 TB, v nižší 500 GB. Optickou mechanikou počítač nedisponuje, zejména se staršími hrami jste tedy závislí na tom, zda je máte někde v digitální distribuci, případně je třeba dokoupit mechaniku externí.


Konektivita představuje dnešní normu – gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Zajímavé to je s porty, vedle dvojice USB 3.0 a jednoho USB 2.0 je zde HDMI, ovšem VGA už chybí. A vedle kombinovaného audiokonektoru (in+ out) je zde i čtečka paměťových karet. Za samozřejmost je považována 720p webkamera s mikrofonem a reproduktory od renomované hi-fi firmy JBL.


Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home Kromě ovladačů je notebook vybaven i trialem bezpečnostního programu, MS Office nebo cloudovým úložištěm SHAREit. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y700 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB, SSD 128GB a HDD 1 TB, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 28 925 Kč bez DPH (34 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse