ASUS ASUSPRO B9440UA – 14'' magnesiový střízlík s nezvyklými klouby

2. 5. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ASUSPRO B9440UA je superlehký a supertenký pracovní a stylový notebook. Díky nejnovějším konektorům může být štíhlejší než kdykoli před tím, přitom stále nabídne Core i7 procesor a SS notebooku. Charakteristickou specialitou je pak zvláštní konstrukce kloubů uložených pod tělem.

ASUS ASUSPRO B9440UA – 14'' magnesiový střízlík s nezvyklými klouby

Musím přiznat, že pohled na tento notebook mě opravdu nadchnul. Extrémně štíhlý profil, displej s velice úzkým rámečkem (5,4 mm), kvalitní celokovové šasi z magnesiové slitiny a především několik detailů v řešeních, které u konkurence nenajdete. Jsou jimi umístění kloubů víka „pod tělo“ notebooku, takže při otevření stojí notebook na spodní hraně displeje a klávesnice je tak příjemně nakloněná k uživateli, plocha spodku notebooku se navíc nedotýká podložky, takže se notebook může lépe chladit. Celá konstrukce je testována podle amerického vojenského standardu MIL-STD-810G.

I na svou velikostní třídu – má 14'' obrazovku - je notebook opravdu dosti štíhlý, 15 mm má být Podle Asusu nejlepší výsledek v této třídě na světě. Klávesnice má zdvih 1,5 mm, je odolná proti polití a zároveň a nechybí v této třídě již standardní a očekávané podsvícení. Pro polohování slouží beztlačítkový touchpad.

Rozměry 321,3 x 216 x 15 mm dělají z notebooku vysoce mobilní přístroj, jehož limity opravdu představuje jen úhlopříčka displeje, nehledě na to, že díky úzkému rámečku displeje se velikosti blíží spíše notebookům s 13,3'' obrazovkou. Hmotnost 1,05 kg je také velmi vstřícná a mobilitě je podřízena i Li-Pol baterie, která má 4 články a výkon 48 Wh.


Pod víkem najdeme 14,0'' IPS displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní matný povrch a výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev, displej barevně pokrývá 72% prostoru NTSC, takže barvy mohou být nadprůměrně přesné. Výhodné to je především pro ty, kdo na notebooku chtějí upravovat fotografie nebo stříhat video. Asus nikde neudává technologii použitého displeje, široké pozorovací úhly a barevné pokrytí napovídají, že by to mohl být IPS displej, na webu jednoho z prodejců se dokonce jako technologie objevuje OLED, pravdu zatím nevíme.

Uvnitř najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s podporou Hyper-Threadingu a Turbo Boostu, Asus na jiných trzích nabízí i sestavy se slabšími procesory. O grafické operace se stará integrované jádro Intel HD 620, což znamená podporu 4K videí a bezproblémový chod počítače v běžných programech, ovšem pouze nejzákladnější výkon ve 3D hrách. Z těch novějších si zahrajete pouze Titanfall 2, Farming Simulator 17 nebo Battlefield 1, všechny ovšem na snížené detaily i rozlišení. Na plno jedou až starší a vyloženě nenáročné hry typu F1 2014 nebo Diablo III. Paměťový systém představuje 8 nebo 16 GB LPDDR3-1866, vždy realizováno jako jeden modul připájený na desce.

Jako datová úložiště slouží především SSD připojená přes M.2 rozhraní, běžně se dodávají v kapacitách 256 nebo 512 GB. Optická mechanika již v notebooku přítomna být nemůže.


Co se týče konektivity, ASUS jde velice moderní cestou a nabízí pouze bezdrátová řešení a USB výstupy. V některých situacích to nemusí být úplně praktické, ale rozumím tomu a myslím, že je to cesta do budoucnosti. Rekapitulace: Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Dva USB 3.1 Type-C Gen1, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a mikrofon a čtečka otisků prstů a TPM čip pro zabezpečení hesel. Nepříjemným zjištěním je, že na oltář štíhlosti a úzkých rámečků padla i přítomnost webkamery a čtečky paměťových karet – ani jedno v notebooku nenajdeme. Také připojení čehokoli, co nemá USB port, vyžaduje nákup dokovací stanice.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je tříletá.

Koncová cena pro ASUS ASUSPRO B9440UA v konfiguraci s procesorem IntelCore i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, Intel HD620, SSD 512 GB, Wi-Fi, Bt 4.1, 2x USB-C s Win 10 Pro činí 29 744 Kč bez DPH (35 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse