ASUS ZenBook Flip UX360UAK - 13'' elegance s vylepšenými klouby a Kaby Lake

27. 2. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ZenBook Flip je řada překlápěcích notebooků soustředěných na luxusní design, vysokou mobilitu a maximální štíhlost. V rámci kategorie se snaží dodat i co nejvyšší výkon, ale v ultratenkém těle a s 13'' obrazovkou už se musíme spokojit jen s integrovanou grafikou a ULV procesorem Intel generace Kaby Lake.

ASUS ZenBook Flip UX360UAK - 13'' elegance s vylepšenými klouby a Kaby Lake

ZenBook Flip, to je řada stylovek zaměřených na co nejtenčí tělo a elegantní design vtělený do hliníkového šasi s kruhovitým výbrusem, který je pro ZenBooky tolik typický. Díky rozměrům i hmotnosti je možno je považovat za vysoce mobilní stroje, které se hodí pro denní přenášení a použití v práci nebo ve škole jako základní nástroj pro poznámky a zápisky, prezentace apod. Navíc má výbornou konektivitu a řadu promyšlených detailů, takže je použitelný i jako manažerský notebook, pokud vám tedy oproti business řadám nebude chybět dokování a vyšší možnosti centrální správy.

Na svou velikostní třídu – má 13'' obrazovku - je notebook neobyčejně štíhlý, 13,9 mm patří do absolutní špičky. Design notebooku ctí předchozí modely, na první pohled se nezměnilo nic, ani rozvržení konektorů. Šasi je z hliníkové slitiny, jejíž broušený povrch s kruhovým patternem dává hrdě na odiv. Pozorovatelná změna nastala především u kloubů víka, na jejichž stabilitu v obdobných modelech byla řada stížností. Nové vnitřní řešení problém odstranilo. Klávesnice je také stejná jako u minulé řady, má 1,5mm zdvih a nechybí v této třídě již standardní a očekávané podsvícení.


Rozměry 321 x 219 x 13,9 mm dělají z notebooku vysoce mobilní přístroj, použití v tabletovém modu je stále ovlivněno velikostí a úhlopříčkou, ale už dává docela smysl. Hmotnost 1 270 g je také velmi vstřícná a mobilitě je podřízena i Li-Ion baterie, která má 3 články a výkon 57 Wh.

Pod víkem najdeme 13,3'' IPS dotykový displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Obrazovka má antireflexní matný povrch a IPS matrici, což znamená výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev. Určitý problém snad může představovat pouze PWM regulace jasu při nastaveních pod 50%, kdy obrazovka bliká na nízké frekvenci 50 Hz.

Notebook se dodává v šedé nebo růžově zlaté barvě.
Notebook se dodává v šedé nebo růžově zlaté barvě.

V ZenBooku najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), s podporou Hyper-Threadingu. Zpracování veškerých obrazových dat obstarává integrovaná karta Intel HD620, což znamená poměrně nízký výkon ve 3D / hrách, zahrajete si prakticky jen při sníženém rozlišení displeje a minimálních detailech, poté běží i hry jako je Titanfall 2 (37 fps), Battlefield 1 (30 fps), Overwatch nebo Farming Simulator zvládnou i střední detaily a rozlišení. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1866 připájených na desce, rozšíření není možné, ale dobrou zprávou je, že i nerozšiřitelný systém využívá dvoukanálového zapojení, takže z integrované grafiky dostanete maximum.

Jako datová úložiště slouží 256GB SSD připojené přes M.2 rozhraní, které je jediným, běžné SATA disky tedy do notebooku vůbec nelze připojit. Optická mechanika také v notebooku přítomna není.


Co se týče konektivity, ASUS jde velice moderní cestou a nabízí pouze bezdrátová řešení a kromě HDMI pouze USB výstupy. V některých situacích to nemusí být úplně praktické, ale rozumím tomu a myslím, že je to cesta do budoucnosti. Rekapitulace: Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1., dva USB 3.0 a jeden USB-C 3.1, k tomu HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. O zabezpečení se stará TPM čip.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ZenBook Flip UX360UAK v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR3 RAM, Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bt 4.1, 2x USB 3.0, 1x USB-C 3.1 s Win 10 Home 64 bit činí 20 653 Kč bez DPH (24 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse