Fujitsu LIFEBOOK A557 – 15'' základní business notebook prošel faceliftem

16. 1. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK A557 je už třetí variací na stejné téma. Fujitsu nemění šasi, které se plně osvědčilo a zákazníci s ním jsou zřejmě spokojeni. Zato pokaždé, když se objeví nový hardware, inovuje procesor, grafiku, paměti... Pojďme se podívat, co se změnilo s generací Intel Kaby Lake.

Fujitsu LIFEBOOK A557 – 15'' základní business notebook prošel faceliftem

LIFEBOOKy řady A jsou u Fujitsu základní řadou business notebooků. Soustředí se tedy na konzervativní a střízlivý design, vysokou užitou hodnotu a poměr mezi ní a cenou. Místo mají mít v kancelářích a konferenčních místnostech, kde slouží jako pracovní nástroj, nemají tedy poutat pozornost a být jakkoli rušivé. A pojďme si to říci na rovinu – změn oproti minulé generaci je opravdu pomálu, zvenku žádné a zevnitř jde o prostý refresh na novou generaci procesorů. To ovšem míním jen jako konstatování, nikoli jako kritiku – proč měnit něco, co perfektně funguje?

LIFEBOOKY A vycházejí ze svých dražších kolegů a pakliže se trochu orientujete v noteboocích, poznáte je na první pohled, stejně jako třeba Thinkpady nebo svého času notebooky Vaio od Sony. A to je, řekl bych, velice cenná vlastnost. Manažeři prodeje nejspíše rozhodli, že něco takového stojí za to zachovat a designéry k novému modelu vůbec nepustili. Výsledkem je i fakt, že cena nového modelu se oproti předchozím (A556 a A557) nijak nezvedla a záleží spíše na konfiguracích (HHD/SSD, Core i5 / i7). Jediným důležitějším rozdílem je fakt, že model A557 nenabízí konfiguraci s písmenem G na konci, která obsahovala dedikovanou kartu. Výrobce zřejmě usoudil, že slabá karta bez certifikace pro profesionální programy a s výkonem je málo převyšujícím integrovanou grafiku Skylake už v novém modelu nemá co nabídnout. Ostatně v Kaby Lake procesorech je právě grafika to, co urazilo největší kus cesty.


Šasi notebooku je z tmavého plastu, a chybí červená linka na hraně víka displeje a ta oddělující klávesnici a opěrky dlaní, tyto detaily jsou poznávacím znamením vyšší třídy (modely řady E). Naopak podobná zůstala klávesnice odolná proti polití, byť zde je nepodsvícená. Díky 15'' rozměrům obsahuje i numerický pad. Rozměry šasi jsou 378 x 256 x 26,4 -30,9mm a hmotnost ve třídě přijatelných 2,2 kg. Trošku silnější jsou téměř všechny notebooky Fujitsu, možná to není designově nejkrásnější, ale nemusíte si dělat starosti se strukturální pevností nebo tím, zda se vejdou všechny potřebné konektory. Baterie je typu Li-Ion a má 6 článků, kapacitu 4500 mAh a výkon 48 Wh, dobu výdrže Fujitsu neuvádí s poznámkou, že se může lišit podle konfigurace a pracovního vytížení.

15,6'' displej má dvě provedení a na rozdíl od A556 se montují i do základního modelu obě. Nejzákladnější panel má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), doporučit lze spíše Full HD (1920 x 1080 pixelů) displej, ten má i vyšší svítivost (220 vs. 250 candela). Oba displeje jsou vyrobeny technologií TN s matnou antireflexní povrchovou úpravou. Podsvětlení samozřejmě obstarávají v obou případech LED.

Fujitsu u tohoto notebooku nabízí jediný model nízkonapěťového procesoru aktuální generace Kaby Lake, totiž Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). Rozdíl oproti Skylaku je vlastně jen v o 200 MHz zvýšené základní frekvenci a o 300 MHz zvýšeném Turbu. O zpracování grafiky se stará integrovaná karta Intel HD Graphics 620, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Jen pro představu – ve středním rozlišení běží Overwatch s cca 35 fps, FIFA 17 s 50 fps, Farming Simulator 17 s 53 fps, v základním rozpohybujete i Titanfall 2 (37 fps) nebo Battlefield 1 (30 fps). Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Kaby Lake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, osazen je pouze jeden z nich, a to 8 nebo 16GB modulem, doporučit lze rozšíření kvůli větší datové propustnosti, a tedy posílení výkonu integrované grafické karty.


Notebook je vybaven datovým úložištěm realizovaným jako SSD s kapacitou 256 nebo 512 GB, nejlevnější konfigurace si vystačí s 5400otáčkovým 1TB HDD. V základu dostanete i DVD Super Multi vypalovačkou.

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. I možnosti portů jsou standardní, zahrnují totiž 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), jedno USB 2.0, VGA a HDMI a combo audio vstup a výstup (společný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará TPM čip.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro s možností bezplatného upgrade na Window 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK A557 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 620, Full HD displejem, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0 + 1x USB 2.0 a s Win 7/10 Pro činí 16 934 Kč bez DPH (20 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse