Fujitsu LIFEBOOK U757 – kovový 15'' business notebook s Kaby Lake a nadstandardním zabezpečením

3. 4. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK U757 je profesionální notebook, který skloubil dvě téměř protichůdné vlastnosti – vysokou mobilitu a nízkou hmotnost s velkým displejem. Spolehnout se můžete na pevné kovové šasi a výkon dodají nejnovější komponenty. A navíc dostanete i nadprůměrné zabezpečení zahrnující samošifrovatelné disky.

Fujitsu LIFEBOOK U757 –  kovový 15'' business notebook s Kaby Lake a nadstandardním zabezpečením

Fujitsu se soustředí prakticky výhradně na pracovní notebooky a je to na nich znát – mají výbornou ergonomii a také osobitý a snadno rozeznatelný design, který je sice poněkud konzervativní, ale to mu na eleganci neubírá a navíc skvěle zapadne do korporátního prostředí. Výhodou je také sdílení celé řady komponent napříč nabídkou, jako příklad uveďme třeba dokovací stanici společnou celé řadě U.

LIFEBOOKY U jsou vyšší střední třídou pracovních notebooků a soustředí se především n a mobilitu, a to i u notebooků s větší úhlopříčkou displeje, vždyť dnes představovaný model ji má 15'' a pořád disponuje hmotností o palec či dva menší konkurence.

Šasi notebooku má šedočernou barvu, ale nenechme se mýlit, jde o kombinaci magnéziové slitiny na základně a víku displeje a hliníku v okolí klávesnice. Notebook je tak poměrně pevný a odolá i méně šetrnému zacházení během pracovního spěchu. Klávesnice je podsvícená a pokud není osazen volitelný touchstick, je i odolná proti polití. Díky 15'' rozměrům obsahuje i numerický pad. Rozměry šasi jsou 378 x 256 x 19,2 mm a hmotnost je výborných 1,72 kg. Tloušťka notebooků sice není rekordní, ale Fujitsu ji zvolilo velice pečlivé – je přesně taková, aby se vešly i starší, ale v podnikové sféře stále využívané konektory VGA a RJ-45 (tj. Ethernet). Baterie je typu Li-Polů a má výkon50 Wh, dobu výdrže Fujitsu uvádí jako 10 hodiny podle MobileMarku 2014 při „kancelářské práci“.


V nabídce Fujitsu figurují pro tento model hned 4 displeje, dva Full HD, jeden HD ready a jeden UHD, ovšem v české nabídce se potkáte zatím pouze s 15,6'' displejem s Full HD (1920 x 1080 pixelů) rozlišením, matnou povrchovou úpravou s antireflexem a LED podsvícením. Z údajů prodejců často nelze vydedukovat, zda se jedná o TN nebo výrazně lepší IPS displej. Protože Fujitsu má v nabídce oba a ty se papírově liší právě jen výrobní technologií, doporučuji se u prodejce před případným nákupem adresně informovat.

Podobné jako s displeji je to i u procesorů, Fujitsu nabízí celou řadu ULV procesorů, ale u prodejců v ČR se prozatím se setkáte nejčastěji se dvěma možnostmi, totiž Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Intel Core i7-7600U (2x 2,9 (3,9 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). O zpracování grafiky se stará výhradně integrovaná karta Intel HD Graphics 620, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Jen pro představu – ve středním rozlišení běží Overwatch s cca 35 fps, FIFA 17 s 50 fps, Farming Simulator 17 s 53 fps, v základním rozpohybujete i Titanfall 2 (37 fps) nebo Battlefield 1 (30 fps). Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Kaby Lake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, osazen je pouze jeden z nich, a to 8GB modulem, doporučit lze rozšíření kvůli větší datové propustnosti, a tedy posílení výkonu integrované grafické karty.


Notebook je vybaven datovým úložištěm realizovaným jako SSD s kapacitou 256 nebo 512 GB, u vyšších konfigurací jde o SED/OPAL disky, tedy ty vybavené automatizovaným šifrovacím algoritmem. V notebooku je prostor i pro běžné 2,5'' disky, nelze ovšem osadit M.2 i SATA disk najednou.

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Nadstandardní je pak volitelná možnost vybavit notebook 3G/4G modemem. U portů zaujme kombinace moderních i starších rozhraní, oceníte možná VGA i běžný nevýklopný RJ-45 pro připojení gigabitového Ethernetu, na druhé straně je k dispozici i USB-C (3.1 Gen1) a dvojice USB 3.0, HDMI i DisplayPort a combo audio vstup a výstup (společný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará TPM čip, volitleně pak čtečka otisků prstů nebo PalmSecure (bezdotyková čtečka dlaňových kapilár) či SmartCard čtečka.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, trial verzi MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK U757 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 620, Full HD displejem, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0 + 1x USB 2.0 a s Win 10 Pro činí 31 749 Kč bez DPH (38 090 Kč s DPH).

Představení

Diskuse