HP ProBook 650 G3 – s Kaby Lake, USB-C i COM portem rovnou do výroby

10. 4. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada 600 spadá doprostřed nabídky střední třídy business modelů výrobce. Ale přitom není naskrz průměrná, to ne! Nejzajímavější je určitě přítomnost klasických „velkých“ portů VGA a dokonce COM, čili sériového! Notebook s procesory Kaby Lake a NVMe SSD tak disponuje i konektivitou 90. let, což může nadchnout výrobní podniky, ve kterých mají starší, ale osvědčené CNC stroje.

HP ProBook 650 G3 – s Kaby Lake, USB-C i COM portem rovnou do výroby

ProBook 650 G3 je pracovní notebook zaměřený na malé a střední podniky, které hledají zajímavou kombinaci moderních i stařičkých technologií, zabezpečení a pracovního výkonu. Řada HP softwarových technologií má pomoci se zapojení do stávajícího IT prostředí firmy, zejména pokud již máte vybavení od HP.

Zvenku tento ProBook nepůsobí nijak zvláštně, což se od pracovního notebooku ani neočekává. Stále má pro HP typické oblejší tvary, velice mírně klínovitý profil a tělo vyrobené z plastu. Stejně jako řada dalších ProBooků má VGA konektor, což je v českém prostředí bohužel ještě velice často žádaná věc, i když všichni víme, jak zastaralá. Ale řada institucí prostě na nové projektory nemá. Klávesnice je plnohodnotná, má tedy i numerickou část, pouze vrchní řada funkčních kláves je na výšku poloviční, dokonce je odolná proti polití a disponuje podsvícením. Polohování obstarává běžný touchpad.

Šasi zachovává nejlepší vlastnosti minulé generace, je prakticky stejné a zachovává designový jazyk celé řady, k aktualizacím došlo pouze v hardwaru uvnitř. Rozměry 378 x 257 x 27,4 mm se nezměnily vůbec, hmotnost 2,4 kg jen kosmeticky, i když dnes už patří mezi 15'' přístroji k těm větším. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej, v Čechách se dodává pouze s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Využívá technologie SVA, která kvalitou obrazu patří mezi TN a IPS. Obrazovka má matný povrch, jak to má u business notebooku být, podsvícení samozřejmě obstarávají LED.

V HP ProBook 650 G3 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel generace Kaby Lake střední třídy, tedy Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 620. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, u aktuálních her je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Rainbow Six Siege, Titanfall 2, Metal Gear Solid V), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (XCOM 2 – 19 fps, The Witcher 3 – 15 fps). Paměťový systém představuje druhý velký posun, totiž k modulům DDR4-2400. V základu je většina konfigurací vybavena jedním 8GB modulem, pokud máte notebook i pro grafické využití, bude velmi vhodné dokoupit druhý modul, dual-channel zapojení se vám odvděčí výrazně lepším výkonem grafiky a lepšími reakcemi přístroje při zatížení vícero naráz spuštěnými programy.

Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 slot s NVMe rozhraním jde tedy o velmi malou a také energeticky nenáročnou součástku, absence pohyblivých částí, které tvoří hlavní část spotřeby klasických plotnových disků, je opravdu znát. V notebooku je připraven i klasický SATA slot pro 2,5'' disky, ovšem sdílí prostor s M.2 slotem, je tedy možno využít pouze jeden disk. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka.


Co se týče konektivity, již v úvodu jsem zmiňoval, že notebook ještě zcela nerezignoval ani na starší porty, provedl ovšem i další inovaci. Základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100/1000). Dále jsou k dispozici dvě USB.3.0, a jeden nový USB Type-C Gen1, následuje DisplayPort a VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Zlatým hřebem je pak COM port (sériový), který se dnes obvykle používá pro komunikaci s výrobními CNC stroji a roboty. Nechybí ani webkamera a mikrofon. Vzhledem k business nasazení jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem a čtečkou otisků prstů, přidat lze i čtečku čipových karet.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 ve verzi Pro. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně Skype a zabezpečovací utility HP Client Security s možností chránit hesla nebo zašifrovat disk, HP Secure Erase nebo HP 3D DriveGuard 6. Záruka je dvouletá, při pořízení na IČ pouze jednoletá.

Koncová cena pro HP ProBook 650 G3 s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4-2400 RAM, integrovanou Intel HD Graphics 620, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.2, 1 USB Type-C Gen1, 2x USB 3.0, VGA, COM port s Win 10 Pro činí 22 884 Kč bez DPH (27 690 Kč s DPH).

Představení

Diskuse