Lenovo ThinkPad T570 – odolná klasika v novém těle

7. 8. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPady řady T jsou jednou z nejklasičtějších klasik. I nové šasi ctí starý a ozkoušený designový jazyk a opět se vrací k černočerné barvě. Hardwarově pak jde o předpokládanou aktualizaci na procesorovou generaci Kaby Lake. A určitě největší zajímavostí je duální baterie.

Lenovo ThinkPad T570 – odolná klasika v novém těle

ThinkPady řady T už vlastně nejsou vrcholem nabídky mezi ThinkPady, nad nimi – minimálně cenově – máme jak jejich varianty s písmenem s na konci označení modelu (T560S apod.), tak řadu X/Carbon nebo P. Ale Téčka jsou pořád jakousi jistotou, etalonem business notebooků, kterým nikdy nic nechybí, jsou tradičně velmi odolné a vyznávají vlastně už několik desetiletí velice jasný a jednoznačný designový jazyk. I jejich podoba se posouvá, ale když vedle sebe položíte ThinkPad z počátku tisíciletí a ten dnešní, pořád najdete určitou podobu. A je třeba to říct hned dopředu a jasně – červený bod Trackpointu a jeho samostatná tlačítka označená červenou linkou jsou stále na místě :-)

Tělo tohoto 15'' modelu je štíhle právě tak, aby se do něj vešel normální LAN konektor, notebook tedy nepatří mezi ty nejštíhlejší. Jeho výhodou je ovšem skálopevné šasi vyrobené z plastu zesíleného skleněnými vlákny, jde tedy spíše o kompozit než obyčejný plast. Stejně tak byla zjevně upřednostněna odolnost před jednoznačnou mobilitou – ostatně lehké varianty či mobilnější řady má Lenovo v nabídce, jen pod jinými označeními. Ukazuje na to jak hmotnost – 1950 g, tedy skoro 2 kg, rozhodně nepatří mezi ty nejlehčí ani mezi velikostně srovnatelnými notebooky, ovšem denní přenášení ve vhodném zavazadle je pořád možné bez komplikací. Rozměry 365,8 x 252,8 x 20,2 mm naznačují spíše širší rámečky kolem displeje, ale není to nic, co by vybočovalo z normálu. Specialitou notebooku je napájecí soustava, za tu musím výrobce pochválit. Notebook má totiž „duální baterii“, tedy vlastně dvě Li-Pol baterie. Interní, která není uživatelsky vyměnitelná a je schovaná pod krytem a k její výměně je nutno odšroubovat několik Philpips šroubků a sundat celou zadní část šasi, má k4 články a výkon 32 Wh, druhá baterie je klasicky vyndavací, jistí ji dva posuvné zámky a nijak nepřesahuje tělo notebooku. Má články tři a kapacitu 24 Wh. Externí články je samozřejmě možné dokoupit a výměnou za chodu notebooku prodloužit dobu chodu na baterie v podstatě do nekonečna, záleží pouze na počtu náhradních článků, ty se dodávají i větší, poté ovšem notebook přesahují. Externí baterie se vždy vybíjí první, naopak interní se první nabíjí, power management je tedy zvládnutý na jedničku. Ve standardní sestavě vydrží notebook při zapojené Wi-Fi 7,5 hodiny.


15,6'' displej je nabízen ve dvou variantách, obě mají matný povrch a IPS matrici, což znamená lepší pozorovací úhly a věrnější podání barev ( i když zde záleží i na přesném modelu obrazovky). U rozlišení máte na výběr - buď obvyklé Full HD (1920 x 1080 pixelů), nebo 4K (UHD-1) – 3840 x 2160 pixelů.

Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor Intel generace Kaby Lake. Opět zde máte na výběr z celé řady Core i7 a Core i5, nejčastěji se zřejmě setkáme s Core i7- 7500 (2,7 (TB 3,5) GHz, 4 MB L3 cache, 15 W TDP) a Intel Core i5-7200U (2,5 (TB 3,1) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), k dispozici jsou i i7-7600U nebo Core i5-7300U. Procesory podporují všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 620, tedy grafické jádro integrované v procesoru. Zastane všechnu běžnou práci včetně rozpohybování 4K videa, ovšem ve 3D výkonu už je jádro dosti dýchavičné a ve výběru her se budete muset omezit na ty nenáročné (např. Titanfall 2, Farming Simulator 17 nebo Battlefield ), a to ještě se sníženými detaily i rozlišením. Některé sestavy disponují dokonce dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce 940MX, která herní výkon o kousek posune, ovšem vzhledem k vyšší ceně a minimálnímu zlepšení výkonu v profesionálních aplikacích nepředpokládám, že by šlo o zvláště oblíbenou variantu. Vše je doplněno 8 nebo 16 GB DDR4-2133 systémové paměti, na desce jsou dva sloty, není tedy problém dokoupit moduly a systémovou paměť rozšířit (což zejména u konfigurací s HD 620 lze jen doporučit).


Notebook je vybaven dvěma pozicemi pro datová úložiště, totiž běžnou 2,5'' šachtou s konektorem pro SATA, můžete tedy používat běžné 2,5'' disky (HDD i SSD). Druhou pozici představuje M.2 2242 slot, který je primárně určen pro LTE modem (má připravenou i anténu), ale lze do něj stejně snadno umístit i SSD. Na českém trhu je v tuto chvíli k dispozici sestava s 2,5'' HDD s kapacitou 500 GB. Běžnější jsou pak sestavy s SSD v M.2 slotu s kapacitami 256 nebo 512 GB. Notebook neobsahuje optickou mechaniku.


Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.2 (podle Lenovo s omezením na 4.1 kvli operačnímu systému). Notebook je osazen i anténami pro 4G/LTE bezdrátový modem, který je ovšem osazen pouze v nejvyšších konfiguracích nebo je jej nutno dokoupit zvlášť. Po stranách přístroje nalezneme trojici USB typu A (velké konektory) ve verzi 3.1 Gen1 a jeden konektor USB 3.2 Type-C Gen2 s podporou Thunderboltu a DisplayPortu, HDMI, audio kombo jack (in+out), dokovací konektor OneLink. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet a webkamera, bezpečnostní funkce zase čtečka otisků prstů, TPM modul a volitelná čtečka SmartCard. Potěší i podsvícení klávesnice.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro, dále dostanete programovou výbavu ThinkVantage. Záruka je v době trvání 36 měsíců a lze ji i dále rozšířit (s opravou u zákazníka apod.).

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad T570 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (TB 3,1) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB DDR4 RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, USB 3.2 Type-C+Thunderbolt, 3x USB 3.1 Type-A, OneLink, Bluetooth 4.1 a s Win 10 Pro činí 32 636 Kč bez DPH (39 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse