Lenovo Yoga Book – unikátní kombinace notebooku, tabletu a grafického tabletu ve stylovém provedení

23. 1. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Zařízení 2-v-1 překlápěcí tabletonotebooky, o zajímavá nová řešení v poslední době rozhodně nebylo nouze. Ale Lenovo přichází s přístrojem, který v tuto chvíli opravdu nemá přímou konkurenci. Spojení notebooku a tabletu není zase tak zvláštní, ale přidání dotykové plochy místo klávesnice a možnost dělat si poznámky perem na papír a do notebooku zároveň je opravdu úžasná. Zařízení má i svoje chybičky, jak to u novátorských věcí bývá, ale rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, byť možná ne nejpraktičtějšímu, co lze na našem trhu jednoduše koupit.

Lenovo Yoga Book – unikátní kombinace notebooku, tabletu a grafického tabletu ve stylovém provedení

Lenovo Yoga Book je z hlediska designu i použití především stylovka pro business prostředí. Elegantní, v něčem jednoduše minimalistická, třeba v jednoduše barevných površích s ostře řezanými liniemi, v něčem technicistně funkční, třeba v kovovém mechanismu „kloubu“ inspirovaném v Yogách 900, v něčem futuristická. Plochá „obesvícená“ klávesnice je opravdu zajímavá a efektní.

Z hlediska konstrukce je Yoga Book především notebookem s překlápěcí konstrukcí a možností otočit základnu kolem obrazovky o 360 stupňů. Díky ploché vypínatelné klávesnici pak notebook funguje jako jen malinko tlustší tablet, v zavřeném stavu má jen 9,6 mm. Hmotnost 690 g je sice na poměry 10'' tabletů spíše nadprůměrná, ale pořád to práci s přístrojem v jedné ruce umožňuje bez zásadnějších potíží. V přístroji je použita Li-Ion baterie s kapacitou 8500 mAh, která udrží Book v chodu až 13 hodin dle výrobce. V nezávislých testech i při puštěné Wi-Fi a vysokém jasu displeje zvládl Book 8 hodin plných práce.


Asi nejzajímavější kapitolou celého notebooku jsou vstupní zařízení. Jednak tu máme dotykový displej, který reaguje na běžný dotyk, stupně přítlaku nerozeznává. Druhá část notebooku je ovšem dokonale hladká, plochá, je na ní dotyková vrstva od Wacomu s rozeznáváním 2048 stupňů přítlaku. Vyhrazeným tlačítkem lze zapnout klávesnici, která má vymezená tlačítka „obesvícením“. Podle výrobce se na ní píše téměř stejně, jako na klasických hardwarových zmenšených klávesnicích, ale v nezávislých recenzích příliš chvály nesklidila, a to ani se zapnutou hmatovou odezvou – vibracemi. Nejkrásnější je ovšem možnost klávesové vymezení vypnout a použít prostor jako grafický pad se stylusem. A to nejen samotný, ale můžete na plochu položit papírový poznámkový blok - Lenovo dodává i magnetický držáček na papíry – a ve stylusu vyměnit hrot za inkoustový a psát a kreslit na papír a do notebooku zároveň. A CreativePad, jak Lenovo tuto plochu nazývá, si ani nebude všímat vaší dlaně.


Šasi je určeno pro nejmobilnější nasazení a jde o nejvyšší třídu, dbát se tedy muselo na materiály. Volba kovové slitiny je asi tou nejlepší cestou – je lehká, pevná, krásná, nevýhodou je pouze vyšší náchylnost na mastné otisky prstů a šmouhy. Rozměry přístroje jsou 256,6 x 170,8 x 9,6 mm ukazují, ze jde o zařízení o něco větší, než je 10'' tablet, ale ne o mnoho. A také dávají vědět, že budete potřebovat menší papíry, protože běžné A4 listy se na pracovní plochu nevejdou.

V tabletu najdeme dotykový 10,1'' IPS displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s dotykovou vrstvou a LED podsvícením. Zobrazení je s 218 PPI velmi jemné, pozorovací úhly široké a obrazovka má vysoký kontrast i maximální jas.


Dosud bylo možné Yogu Book především chválit, v okamžiku, kdy se přesuneme k výkonu a hardwaru, slova chvály se trošku vytratí. Lenovo se sice brání dlouhým vývojem, ale výkon je spíše zklamáním. Jako procesor byl osazen čtyřjádrový Intel Atom x5-Z8550 (1,44 (2,4 TB) GHz, 2 MB L2 cache, TDP 4 W) vyráběný 14nm založený na architektuře Cherry Trail. Jde o jednu z nejslabších řad procesorů a přestože jeho výkon stačí na základní kancelářskou práci, filmy v HD a prohlížení webu, je výkon velice nízký. Počítači by jistě mnohem lépe slušely procesory Core mX. Pro výkon v grafických operacích slouží integrovaný čip z procesoru Intel HD 400 s 12 exekučními jednotkami, frekvencí 200 MHz a Boost Frekvencí 600 MHz. Jeho 3D výkon je zanedbatelný. Ve hrách jádro prakticky nemá šanci, při sníženém rozlišení si nezahrajete ani Skyrim z roku 2011. Paměťový řadič je omezen na DDR3 paměti, v tabletu jsou napevno připájeny 4 GB DDR3-1600.

Jako datové úložiště slouží 64GBpaměť eMMC, která je typicky velice pomalá a znáte ji ze svých mobilních telefonů. Kapacitu úložného prostoru lze zvětšit externími řešeními pomocí až 128GB SD karty, každopádně tomuto notebooku eMMC nesluší..


Co se týče konektivity, je všechno v pořádku – v extratenkém provedení se řeší pouze konektivita bezdrátová, zde za pomoci adaptérů pro Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 Z portů je k dispozici ovšem pouze micro HDMI a staré micro USB 2.0 (také znáte z mobilních telefonů). To navíc slouží i pro nabíjení. Nepřítomnost USB-C v takto futuristickém přístroji je jistě velká škoda. Více konektorů Book nemá, naopak potěší dvojice webkamer, GPS modul a bezdrátový 4G modem u konfigurací s Windows.

Zajímavost se koná i u softwarové výbavy. Book totiž můžete mít jak ve variantě s operačním systémem Windows 10 Home nebo Pro 64bit, tak s Androidem 6.0.1. Výrobce nabízí dvouletou záruku.

Koncová cena pro Lenovo Yoga Book v konfiguraci s procesorem Intel Atom x5-Z8550 (1,44 (2,4 TB) GHz, 2 MB L2 cache, TDP 4 W), 4 GB RAM, 64GB eMMC, Wi-Fi /ac, Bt 4.0, 4G modemem, 1x microUSB2.0 a s Win 10 Pro činí 14 875 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse