Toshiba Satellite Pro R50-D – nejzákladnější pracovní přístroj s prodlouženou zárukou

19. 6. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Satellite Pro je určena především pro kancelářskou práci a může uspokojit jak podnikovou sféru, tak nenáročného domácího uživatele, byť primární zákazník je ten první. Nabídne rozumné ceny, procesory Core i3 aktuální generace, ale také starší VGA výstup a zabezpečení pomocí TPM čipu.

Toshiba Satellite Pro R50-D – nejzákladnější pracovní přístroj s prodlouženou zárukou

Notebooky Satellite Pro nejsou čistou business třídou, cílí často i na domácí uživatele, obzvláště zajímavá může být i pro náročnější studenty. Výsledkem je zajímavý mix – poměrně konzervativně vypadající tělo s dobrým zabezpečením, ale také třeba VGA konektor, který se dneska používá už prakticky jen k připojování starších projektorů. Dobrý poměr ceny ku výkonu, kdy například neplatíte za dedikovanou grafickou kartu, dělá z Toshiby ale i dobrého spolupracovníka.

Šasi notebooku je převážně z plastů, povrch je šedočerný s pruhovanou texturou kolem klávesnice a vcelku jde o velice střízlivý a nenápadný přístroj. Šasi má rozměry 379 x 258 x 23,95 mm, v rámci třídy 15'' notebooků patří tedy mezi naprosto průměrné. Hmotnost 2 kg je mezi dnešními 15'' business notebooky průměrná, ale na mobilitě to nijak zvlášť neubírá. Trochu zamrzí nepodsvícená klávesnice, ale s přihlédnutím k ceně a faktu, že jde u Toshiby o vlastně nejnižší business model, to nelze příliš vyčítat. Toshiba je, jako obvykle, ohledně baterií poměrně tajnůstkářská, neuvádí kapacitu ani výkon, prozradí pouze, že jde o čtyřčlánkový Li-Ion typ s dobou výdrže podle MobileMarku 2014 až 8,5 hodiny.

15'' displej je také zcela základní, jde o HD ready (1366 x 768 pixelů) panel s matnou povrchovou úpravou s antireflexem, podsvícení obstarávají LED, vyroben je samozřejmě technologií TN TFT, tedy dnes v podstatě podprůměrný displej, který není ničím zajímavý.


Toshiba osadila do těchto notebooků jediný typ procesoru, soustředí se na čistě kancelářské nasazení, sáhla tedy po Core-i3, volbu považuji za rozumnou a výhodnou – velice rozumná cena za přiměřený procesor - dvoujádrové Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP) disponuje technologií Hyper-Threading a při malé spotřebě má dostatek výkonu pro všechno běžné nasazení. Svou část požadovaného výkonu dodá i integrované grafické jádro HD 620, které si hravě poradí s jakoukoli 2D aplikací včetně 4K videa, ztrácí pouze v 3D výkonu, ovšem ty nejběžnější hry jako Farming Simulator 17 (53 fps), FIFA 17 (50 fps), Overwatch (35 fps) nebo Dirt Rally (35 fps) v nativním rozlišení displeje zvládne. V přístroji jsou dva paměťové sloty, standardně jsou osazené jediným 4GB DDR4-2133 modulem, ovšem dalšímu rozšíření nic nebrání.

Pro ukládání dat tu máme 2,5'' HDD s kapacitou 500 GB s rychlostí rotace datových ploten 5400 rpm připojené přes SATA. Notebook ani při svých rozměrech a skromné výbavě nedisponuje optickou mechanikou.


Konektivita je zcela vyhovující: Wi-Fi a/b/g/n/ac stejně jako Bluetooth 4.2 a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.1 (velký Type-A konektor) a dvojici USB 2.0, kombinovaný audiokonektor (In+Out), pro vyvedení obrazu digitální HDMI port a stále i analogové VGA. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Pro zvýšení bezpečnosti je osazen TPM modul pro ochranu hesel.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 ve verzích Home i Pro, ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office trial, DTS Sound, Toshiba Eco Utility a PC Healt Monitor. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite Pro R50-D v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 4 GB DDR4 RAM, HDD 500 GB, Intel HD 620, Wi-Fi, Bt 4.2, 2x USB 3.1 a 2x USB 2.0 a s Windows 10 Home činí 13 959 Kč bez DPH (16 890 Kč s DPH).

Představení

Diskuse