AMD posiluje pozice, Ryzen se dostává do dalších pracovních notebooků, Lenovo ThinkPad X a T

14. 5. 2019 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Viktor Péder

Nedávno byla uvedena nová generace mobilních procesorů AMD Ryzen a výrobci notebooků je pomalu ale jistě uvádějí do nových notebooků. Dalším v pořadí je Lenovo, které umístí nové pracovní procesory AMD hned do tří pracovních modelů notebooků, ThinkPad X395, T495 a T495s.

AMD posiluje pozice, Ryzen se dostává do dalších pracovních notebooků, Lenovo ThinkPad X a T

Hlavním parametrem mají být nově uvedené pracovní procesory AMD Ryzen PRO. Lenovo uvádí tři výkonové varianty AMD Ryzen 7 PRO 3700U, Ryzen 5 PRO 3500U a Ryzen 3 PRO 3300U, všechny s vlastním integrovaným grafický čipem AMD Radeon Vega, také v různých výkonových variantách.

Lenovo dále uvádí, že notebooky byly podrobeny Mil-Spec a G-force testům odolnosti. Pro znalce dokování je dobrou zprávou, že i přes aktuální vlnu dokovacích stanic, připojovaných kabelem přes USB-C, se Lenovo snaží zachovat klasičtější přímé (bez kabelů) propojení notebooku s dokovací stanicí, přes konektory na boku notebooku (dle mého soudu praktičtější).

Full-HD displeje (1920 x 1080px) by měly být dostupné se svítivostí až 400 nit, tedy i pro práci na denním světle, mimo stín budovy. Obnovovací frekvence displejů by měla být synchronizována s výkonem grafiky díky technologii Radeon FreeSync, to zlepšuje plynulost pohyblivého obrazu jako video nebo hry.

Protože se jedná o pracovní notebooky, je zde dbáno více i na zabezpečení. Jedním z prvků je bezpečnostní kryt web kamery, stále oblíbenější mezi informovanými uživateli, některé firmy to vysloveně vyžadují. Lenovo nabízí také ePrivacy filtr displeje, který záměrně zhoršuje možnost čtení obrazu z větších bočních úhlů, může se hodit při cestování v letadle nebo kdekoliv na veřejnosti.

notebook Lenovo ThinkPad T495
notebook Lenovo ThinkPad T495

Notebook Lenovo ThinkPad T495 dle specifikace nabídne 14'' displeje se matným povrchem, Full-HD (volitelně i HD) rozlišení, s dotykem i bez. Operační paměť RAM může dosahovat maximálně 32 GB a prostor pro dlouhodobé ukládání dat až 1 TB SSD. Notebook o udaných rozměrech 331 x 227 x 17,9 mm začíná s váhou (podle konfigurace) na 1,54 kg. Samzořejmostí jsou bezdrátové technologie WiFI a Bluetooth, volitelně i LTE. Notebook nabídne USB-A i USB-C rozhraní, MicroSD čtečku, HDMI, klasický RJ-45 LAN konektor, duální audio konektor a volitelně i čtečku bezpečřnostních karet Smart Card.

Model Lenovo ThinkPad T495s je mobilnější a tenčí variantou, malinko menší jsou všechny uvedené rozměry, v souhrnu 329 x 226 x 16,1 mm a i o něco menší váha 1,27 kg. Základní technické parametry jsou stejné. Displej může dostat výše zmíněný filtr pro zamezení nechtěnému čtení z boků. Kvůli tenčímu provedení zde schází MicroSD a LAN rozhraní.

Notebook Lenovo ThinkPad X395 je ještě o něco menší, nabízí i menší displej 13,3'', rovněž s možností filtru a s dotykem nebo bez. Maximální konfigurovatelná velikost SSD zůstává stejný 1 TB, maximální uvedená kapacita RAM je ale poloviční, tedy 16 GB (stále dost pro většinu běžného využití). Nabídka rozhraní opět stejné, zde dokonce opět i MicroSD a volitelný SmartCard. Síťové rozhraní LAN RJ-45 je dostupné přes redukci, za příplatek.

Všechny tři modely se mají dostat na český trh na přelomu tohoto a následujícího měsíce. Přesné ceny a konfigurace budou upřesněny později.

Představení . Monitor trhu

Diskuse