Nomad Jet 200 - bezdrátový tisk.

16. 3. 2004 08:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Olivetti představila inovovanou verzi své mobilní tiskárny Nomad Jet, kterou jsme dostali k testu. Její hlavní myšlenkou je plně bezdrátový tisk, ať už se jedná o přenos dat, či o napájení. Další předností je nízká hmotnost, která ji v současné době staví do pozice nejlehčí mobilní tiskárny na trhu.

Nomad Jet 200 - bezdrátový tisk.

Základní popis
Tiskárna je téměř celá černá, kromě prostoru kolem tlačítek, který je šedivý, a opěrky papíru, která je z průhledného plastu. Rozměry jsou miniaturní - 300 \xD7 67 \xD7 132 mm a hmotnost skutečně velice nízká - pouze 1,1 kg. Na vrchní straně tiskárny je víko, které chrání vnitřek tiskárny před nečistotami a zabraňuje samovolnému stisknutí tlačítek a otevřené slouží jako opěrka papíru pro podavač. Po jeho vyklopení je ještě nutné zdvihnout druhou, průhlednou opěrku. Její upevnění však není úplně ideální, neboť může při otevírání a zavírání docházet k jejímu poškrábání a časem lze předpokládat i opotřebení, které může narušit funkčnost.

Tisk
Tiskárna má rozlišení 600 x 300 dpi, softwarově lze rozlišení u černobílého tisku zvýšit až na 600 x 600 dpi. U tisku barevných fotek je však vidět rastr, barevný tisk je zde spíše pro grafy a jednoduché obrázky. Tiskové hlava má 50 trysek u černé a 51 trysek u barevné náplně. Za minutu je tiskárna schopna vytisknout až 5 stran černobíle či 3 strany barevně. Černá náplň potiskne až 170 stran, barevná až 95.

Před prvním tiskem je nutné nainstalovat obslužný software a ovladače z CD. Vzhledem k tomu, že tiskárna má pouze jedno místo pro tonerovou kazetu, je nutné před barevným tiskem vložit barevný toner a naopak. Před tiskem barevných dokumentů a fotek je nutné v nastavení tiskárny zapnout mód barevného tisku, který je vždy nastaven na černobílý. Pokud se tak nestane či zapomenete vyměnit toner, tiskárna tisk stornuje a upozorní na nutnost výměny toneru. Během tisku pak naběhne na obrazovku okno, kde jsou informace o zbývajícím množství inkoustu a hlavně o průběhu tisku. To je užitečné v situacích, kdy není na tiskárnu vidět (například v kufru auta). Máte tak přehled, kolik toho již bylo vytištěno.

Výstup papíru
Výhodou této tiskárny oproti ostatním na trhu je její výstup papíru nahoru, což je zvláště výhodné, pokud je třeba tisk realizovat na malém prostoru. U ostatních mobilních tiskáren je výstup potištěného papíru zepředu, a tak je pro ně třeba více místa nebo hlídat dokumenty, aby nepadaly z okraje stolu atp.

Konektivita
Přenos dat je možný jak pomocí USB 1.1 rozhraní, tak prostřednictvím Bluetooth. Ten je možný až na vzdálenost deset metrů bez přímé viditelnosti zařízení. Podporované operační systémy jsou: Win3.1/95/98/2000/NT/XP.

Napájení
O napájení tiskárny se stará 10 ks tužkových baterií AA (nejsou součástí balení), či volitelný battery pack, který pak tiskárna dokáže sama nabíjet. Napájecí adaptér pro chod z elektrické sítě je také nutné dokoupit zvlášť, případně si místo něj dokoupit přípojku do autozapalovače - podle toho, kde bude tiskárna nejvíce provozována.

Příslušenství a ceny
Dodává se s instalačním CD, USB kabelem, manuálem v českém jazyce a startovací černobílou náplní. V prodeji je za doporučenou maloobchodní cenu 8.600,- Kč bez DPH. Síťový adaptér lze dokoupit za 750,- Kč bez DPH, přípojku do autozapalovače za 1.200,- Kč bez DPH a battery pack Ni-MH (až 140 stran po 12h dobíjení) za 2.000,- Kč. Poskytována je dvouletá záruční doba.

-Tomáš Daliman-

Příslušenství

Diskuse