PSION Netbook PRO - luxusní PDA

22. 6. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Psion inovoval svůj produkt Netbook. Ačkoliv připomíná malý notebook, jde o velké PDA. Rozměry a vyšší cena ve srovnání s jinými PDA jsou vykoupeny vlastní klávesnicí a displejem.

PSION Netbook PRO - luxusní PDA

Netbook PRO vychází z koncepce staršího modelu, označovaného jednoduše Netbook. Má rozměry 235 x 184 x 35 mm a hmotnost 1,1 kg. Uzavřený připomíná manažerský diář. Tento dojem posiluje i jeho vrchní a zadní strana, vyrobená z plastové imitace kůže.

Po odklopení víka se displej předsune směrem k uživateli a pod ním se objeví klávesnice. Má 58 kláves a téměř se vyrovná klávesnicím z notebooků. Psalo se mi na ní velice dobře a lze na ní psát i dlouhé textové dokumenty. Testovaný model neměl potištěnou klávesnici českou diakritikou a součástí standardního setu není ovladač klávesnice pro diakritiku, ale znaková stránka češtiny je součástí operačního systému a není problém tento nedostatek opravit. Pro pohyb kurzoru je zde stylus (pero pro dotykový displej), který mi skvěle padl do ruky a ani při delším používání mne nezačala bolet ruka při práci na nakloněném displeji.

Displej má rozlišení SVGA 800x600 s 65 tisíci barvami a je řešen technologií TFT. Je na něj dobře vidět i při přímém slunečním svitu.

Netbook PRO pohání procesor Intel Xscale PXA255 s taktovací frekvencí 400 MHz. Jako operační systém byl použit Windows CE.NET 4.2, což je obdobou klasického PDA systému Windows CE s tím rozdílem, že tento systém je více flexibilní ke konfiguraci aplikací obsazených v instalaci operačního systému. Synchronizace se provádí pomocí sériového portu a je využíván klasicky program Microsoft Active Sync, který automaticky stahuje e-maily, kontakty a adresář z Outlooku. Pro přenos dokumentů do Netbooku je dále možné vyhradit adresář v PC, kam se ukládají data potřebná pro synchronizaci. Pak již jen stačí připojit Netbook a ten vše stáhne do své paměti.

Základní paměť FLASH má velikost 32 MB a uživatelská SDRAM má 128 MB. Silnou stránkou Netbooku oproti jiným PDA je jeho rozšířitelnost. Obsahuje volné sloty SD, Compact Flash a PCMCIA. Přítomen je i IRDA, sériový a USB port. Na spodní straně je rozšiřující port. K netbooku je dodáván i CF modem 56 kbps.

Hlavní baterie má kapacitu 2200 mAh a je řešena technologií Lithium-Ion. Při běžné práci mi baterie vydržela cca 10 hodin. Jako záložní baterie slouží dvě mikrotužkové baterie, umístěné pod displejem.

Netbook PRO je určen pro manažery, obchodní zástupce a pojišťovací agenty. Pro toho, kdo jeho služby dokáže plně využít, může být užitečným a neocenitelným pomocníkem, zvláště díky jeho vysoké výdrži na baterie a miniaturním rozměrům. Pro normální lidi, kteří ho nedokáží plně využít, je vzhledem k jeho relativně vysoké ceně zbytečným luxusem, ale myslím, že i mezi těmito lidmi se najdou zájemci. Vždyť i Ferrari nevlastní jen ti, kdo závodí.

Součástí balení je: software Internet Explorer 6.0, Inbox, Pocket On-Schedule, Stellent File Viewer, Control Panel, Power Manager, WordPad, Windows Media Player, ActiveSync, Remote Networking, Remote Desktop Connection, Calculator, Simple Network Management Protocol (SNMP)Terminal Emulator/Hyper Terminal, Windows Messenger a JEM-CE Java Virtual Machine, síťový napáječ, manuál, CD s ovladači a software pro PC synchronizaci, CF modem 64kbps, sériový kabel pro synchronizaci a USB redukce pro připojení klasického USB zařízení.

Poskytována je dvouletá záruční doba. Cena produktu závisí na výbavě podle konkrétních požadavků zákazníka a pohybuje se kolem 43.000 Kč bez DPH. Oproti jiným PDA je sice znatelně dražší, ale to je vyváženo vlastní klávesnicí a větším, tudíž i přehlednejším displejem.

Příslušenství

Diskuse