APC Biometric Mouse - jeden prst na vše

30. 8. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Pokud vás již nebaví neustálé vyplňování hesel, nebo jen hledáte větší možnosti zabezpečení vašeho systému, má pro vás firma American Power Conversion řešení v podobě specifického spojení fingerprintu a optické myši. Tato na první pohled obyčejná myš ale dokáže víc, než byste čekali.

APC Biometric Mouse - jeden prst na vše

Proč tak pečlivě?
Nad balením některého příslušenství zůstává skutečně rozum stát a nejinak je tomu u produktu firmy APC. K dnes recenzované myši jsem se po úporném boji s tvrdým a po celém obvodu zataveným plastem dostal až po neuvěřitelné době. Kéž by stejně tak kvalitní, jako je balení, bylo ve většině případů i samotné příslušenství, což ale tato myška naštěstí splňuje (aspoň nebyla námaha marná).

V případě, že nad pečlivostí balíren zvítězí vaše zručnost, můžete se těšit na samotnou třítlačítkovou optickou myš se scrollovacím kolečkem, jednoduchý manuál k instalaci produktu (bohužel jen v angličtině) a CD s ovladači a softwarem OmniPass, zajišťujícím implementaci funkcí fingerprintu do vašeho OS.

Myš se vyznačuje velmi střídmým designem, který narušuje pouze prohlubeň ukrývající biometrický snímač otisků prstů. Pomocí něj lze do systému uložit až dvacet otisků prstů pro různé uživatele, k rozlišení otisku využívá patentovanou technologii TruePrint AuthenTec – ta snímá otisk pomocí radiových vln pod povrchem kůže, což zajišťuje nezávislost na zpocení či zašpinění prstu.

Celý produkt je vyroben z plastu v kombinaci dvou barev – černé a šedé. Kolem scrollovacího kolečka, které má mimochodem příjemný gumový povrch, se line designově osvěžující černá elipsa, na jejímž konci vychází z myši 1,85 m dlouhý USB kabel. Na protější straně tohoto vyústění je pouze logo výrobce a vespod nalezneme klasicky optický senzor.

Bez placky se neobejdete
Pro instalaci opět platí, že můžete využít pouze systémových nástrojů a ovladačů. Zde je ale platnost tohoto tvrzení jen poloviční, jelikož pokud toto příslušenství pouze připojíte k portu USB vašeho PC (s Win XP), bude se chovat jako klasické polohovací zařízení. Pro plné využití včetně možností fingerprintu je potřeba z přiloženého CD nainstalovat software OmniPass. Jeho instalace je skutečně triviální a vystačíte si jen s ukazováčkem na touchpadu, jelikož nic než potvrzování na vás nečeká.

Po vyžadovaném rebootu se v tray liště systému zobrazí ikona ve tvaru klíče, pomocí které vyvoláte obslužný program. Zároveň se spustí i průvodce zaregistrováním otisku prstu. Na obrázku rukou si lze vybrat prst, jehož otisk chcete používat – tento krok se mi zdá ale naprosto bezpředmětný, jelikož i když vyberete na obrázku palec a zaregistrujete otisk ukazováčku, vše bude fungovat naprosto shodně jako při správném výběru prstu (nicméně grafické znázornění ruky používá většina podobných programů). Verifikace otisku probíhá až po osmi naskenování, a pokud budete pečliví, je spolehlivost snímače na velmi vysoké úrovni.

Takto nastavený obslužný program dokáže pomocí zaregistrovaného otisku nahradit většinu hesel v systému i ve světě internetu, umožňuje i jednoduché přepínání uživatelů. Uložení hesla lze nastavit jen tam, kde to sami budete vyžadovat, a program jich pojme skutečně tolik, kolik jen chcete. Nahrazení otrockého vyplňování hesel jednoduchým přiložením prstu na snímač je velmi příjemnou záležitostí, navíc si již nemusíte hesla psát na papírky či dokonce pamatovat. Pár nevýhod ale tento produkt má. První jest, že ovladače jsou dostupné pouze pro systémy Windows, a to jen pro verze XP (SP1 i SP2) a 2000. Druhou je pak nutnost nastavení přihlašovací obrazovky do Windows na síťovou verzi a třetí a o to více bolestivější je, že v rámci internetu můžete tento způsob přihlašování využívat pouze s Internet Eplorerem – uživatelé např. Firefoxu tak mají bohužel smůlu.

Další nesporně sympatickou funkcí je možnost zaenkryptování jednotlivých souborů ve vašem PC. Takto lze efektně chránit velmi citlivá data, jakými může být například účetnictví. Funkce je dostupná pomocí kontextového menu (pravé tlačítko myši) a jedná se o velmi praktický doplněk.

Pohodlí i bezpečnost
Příslušenství od firmy APC je pro mě velmi vítané, jelikož již při prvním setkání s fingerprintem na notebooku HP Compaq jsem si povzdechl nad nemožností doplnění notebooku takovýmto externím řešením. Dnes už vím, že jsem se mýlil, a mohu říci, že nabízené možnosti takového zařízení jsou více než sympatické. Spojují v sobě pohodlnost i vysokou bezpečnost a využije ji naprostá většina uživatelů. Spojení snímače a optické myši je též skvělý nápad. Pro uživatele, kterým záleží na jejich datech, je to jistě zajímavá volba. Průměrný uživatel PC už možná bude nad cenou pohybující se okolo 1.700,- Kč včetně DPH chvíli přemýšlet.

Příslušenství

Diskuse