Asus wl-167G - nejsem žádné "béčko"

28. 6. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Slyšíme-li o firmě Asus, mnozí z nás si představí především notebooky této světoznámé firmy. Kromě nich lze ale v sortimentu nalézt i mnoho povedeného příslušenství, jako například velmi praktický WLAN adaptér nesoucí označení wl-167G.

Asus wl-167G - nejsem žádné "béčko"

Bezdrátové sítě Wi-Fi rostou na našem území jako houby po dešti a je velká škoda nevyužít jejich výhod. Zatímco nové notebooky postavené na technologii Centrino mají podporu těchto sítí již v základní specifikaci, majitelé starších strojů se musí poohlížet po jiném řešení. Krom nejběžnějších PCMCIA karet jsou na našem trhu dostupné i šikovné řešení využívající rozhraní USB. Na jedno z nich se dnes podrobně podíváme.

Co najdeme v krabici?
V poměrně nápadité krabici zřetelně vypovídající o jejím obsahu se nachází kromě samotného adaptéru s krytkou konektoru i třiceticentimetrový prodlužovací USB kabel, který ve spojení s velice šikovným a ve dvou osách otočným kloubem dovoluje nalézt optimální pozici pro co nejlepší příjem signálu. V době testování jsem toto spojení mnohokrát ocenil. Dále je přibaleno i CD s ovladači a jednoduchým obslužným programem, základní uživatelská příručka, pro příjemné přenášení dodává Asus i šňůrku na krk.

Na samotném adaptéru není téměř co popisovat. Jedná se o černý plastový kvádřík nesoucí bílé popisky s příjemnými rozměry 75 x 25 x 9 mm, díky nimž si při jeho používání nezablokujete vedlejší port USB. Krom samotného konektoru a mřížky pro přívod vzduchu k výkonovým součástkám naleznete na jeho těle ještě dvě modré diody, které slouží k vizuální kontrole činnosti adaptéru. Můžete tak jednoduše zkontrolovat správné připojení a také aktivitu týkající se odesílaní a přijímání dat. Adaptér je určen především pro porty USB 2.0, jelikož pracuje se standardem 802.11g s maximální možnou přenosovou rychlostí až 54 Mbit/s – máte-li starší porty specifikace 1.1, tuto rychlost díky jejich malé datové propustnosti nevyužijete.

Bez CD se neobejde
Pro správnou funkčnost adaptéru se neobejdete bez instalace ovladače pomocí přiloženého CD. Tento úkon ale není nikterak složitý a zvládne ho i naprostý laik. Jste-li spokojeni s možnostmi vašeho operačního systému, není nutné instalovat podpůrné utility. I tak je dobré se do jejich instalace pustit, jelikož nabízejí větší přehled a lepší administraci připojení. Jejich instalace vám nezabere ani pět minut času a je omezena na rutinní slovíčko „Další“. Nesympatické je, že se neobejdete bez restartu systému – po jeho opětovném spuštění na vás čeká další průvodce se základní konfigurací bezdrátové sítě. I po instalaci si lze zvolit, zda budete používat pro správu připojení základní nástroje Windows, nebo se spolehnete jen na utility Asus.

Podpůrný software nese název Asus Control Center a automaticky se spouští po bootu systému. Poté se skrývá v tray liště pomocí poměrně nenápadné ikonky a práce s ním je velmi intuitivní. Program skýtá velký potenciál při práci s adaptérem, profesionální síťaři asi sáhnou raděj po sofistikovanějším řešení - pro běžného uživatele je ale Control Center výborným pomocníkem. Poslouží vám k jednoduché konfiguraci připojení, navíc podporuje práci s profily – lze tak mít uložené různé konfigurace pro připojení v práci či doma.
Připojení se k nalezené síti je otázkou pár okamžiků, o probíhající komunikaci se lze informovat velmi šikovným grafickým přehledem o síle signálu a kvalitě připojení. U každé sítě jste zřetelně informování o všech základních vlastnostech jako je její název, síla signálu buď v dBm či mW, či velmi důležitá informace o zabezpečení. Zmínit se sluší i fakt, že si adaptér bez sebemenších problému poradí s WEP klíčem o délce 64/128 bit a zvládá i připojení typu Ad-Hoc.

Na sluch si nestěžuje
Kvalita příjmu samotného adaptéru je podmíněna především jeho fyzickou pozicí, kterou je možno pomocí již zmiňovaného otočného kloubu velmi jednoduše poupravit k obrazu svému. Při testování jsem využíval AP vzdálené přibližně 100 metrů s nepřímou viditelností pracující též se standardem 802.11g. Upozornit musím, že si Asus samozřejmě poradí i se starší specifikací 802.11b. I přesto, že jiné zařízení indikovalo Wi-Fi sítě i uvnitř bytu, Asus žádnou „neslyšel“ – stačilo se však přiblížit k oknu a adaptér postavit na parapet. V tu chvíli naleznete bez problému všechny sítě v okolí. Toto chování je typické snad pro všechny adaptéry, proto bych ocenil možnost připojení externí antény, což lze ale částečně vyřešit zakoupením prodlužovacího USB kabelu a za okno vystrčit samotný adaptér. Po připojení se k síti je komunikace stabilní a máte-li dostatečnou sílu signálu, nebude vám v žádném případě vypadávat. Při delší práci s adaptérem se můžete těšit na jeho příjemně teplé tělo, což je způsobeno výkonovými součástkami uvnitř.

Toužíme po rychlosti
Asus wl-167G je zařízení určené především pro možnost rychlého připojení k sítím Wi-Fi vyznačující se kompaktními rozměry a poměrně bohatým příslušenstvím. Potřebujete-li na cestách jistotu kvalitní konektivity, vyplatí se do Asusu zainventovat. Díky podpoře USB 2.0 a specifikaci s „géčkem“ na konci se jedná o jednoho z leaderů na trhu v tomto odvětví. V tašce na notebook jeho přítomnost téměř nepostřehnete a cena cca 900,- Kč bez DPH je též velmi přijatelná. Jedinou výtku mám k dodávanému kabelu, který by přece jen mohl ještě trochu povyrůst.

Foto galerie Asus wl-167G



Příslušenství

Diskuse