Billionton Bluetooth PCMCIA - modrá na sto metrů

20. 9. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Možností rozšíření vašeho notebooku o bezdrátovou technologii Bluetooth je mnoho, na jednu z nich se ale dnes podíváme blíže. Jedná se o PCMCIA kartu od firmy Billionton, která na rozdíl od USB řešení neční z notebooku ven. Díky výsuvné anténě navíc umožňuje neobvykle veliký dosah blížící se 100m, tedy teoretickému maximu "modrého zubu" třídy 1.

Billionton Bluetooth PCMCIA - modrá na sto metrů

Co najdete v balení?
Krabice, v níž můžete kartu zakoupit, je dostatečně vypovídající a naleznete na ní všechny podstatné informace. Pokud ale neumíte minimálně anglicky, moc si nepočtete. Tento neduh zachraňuje český překlad manuálu, který je vložen společně se samotnou PCMCIA kartou a CD s potřebnými drivery uvnitř balení. V redakci jsme hledali i anténku, která by měla zajišťovat slibovaný dosah na 100m; ta je skryta v těle karty což je velmi praktické.

Na samotné kartě není až tak co popisovat. Rozměry jsou dány zavedeným standardem, snad se jen sluší zdůraznit, co již bylo řečeno - že po zasunutí do PCMCIA slotu nikterak netrčí z těla notebooku (praktické pro přepravu v brašně). Viditelná je jen část antény, za kterou ji v případě potřeby můžete vytáhnout a využívat tak plného dosahu. Anténka samotná nepůsobí moc bytelným dojmem, ba naopak - při nešetrném zacházení ji jednoduše ohnete či jinak poškodíte. V případě, že ji necháte zasunutou v kartě, pohybuje se dosah kolem 16m (dostačuje pro běžné použití). Dále již přestala fungovat synchronizace s telefonem.

Na kartě se nachází modrá LED dioda, která slouží ke kontrole funkčnosti. Pokud vás zajímají i profily, které karta zvládne, tak zde máte jejich přehled: Generic access profile (GAP), Serial port profile (SPP), Service discovery app profile (SDAP), Generic object exchange profile (GOEP), Object push profile (OPP), File transfer profile (FTP), Dial-up network profile (DUN), LAN access profile (LAP), Fax profile (FAX), Personal Area Network profile (PAN), Synchronization Profile, Human Interface Device Profile(HID) a Headset Profile. Do sítě pikonet lze připojit až sedm periferií - to ovšem není žádná novinka, ale daný počet ve specifikaci technologie Bluetooth. Zabezpečení komunikace funguje na ověřených algoritmech "modrého zubu", tedy především na nutnosti spárování a autentifikace obou zařízení.

Běháme po parku
Instalace zařízení není nic složitého, bohužel se mi ale během ní dvakrát "kousnul" celý systém cca na deset minut. Snad je to dáno použitým počítačem a ne instalačním softwarem, protože na jiném testovaném notebooku se to již nestalo. Nejdříve musíte vložit kartu a poté spustit instalaci driverů. Pokud nenastanou žádné problémy, měli byste mít celý proces během pěti minut za sebou. Systém nepotřebuje reboot, což je pro mne u takovéhoto zařízení velice příjemné zjištění.

V samotném ovládání karty není nic nového a pokud jste se již s nějakým Bluetooth zařízením setkali a užívali systémové nástroje, nic vás nepřekvapí. Na ploše se objeví zástupce "My Bluetooth places" a v tray liště systému malé logo této bezdrátové specifikace. Celá práce s kartou pak spočívá pouze v klikání na požadované funkce a párování - tedy skutečně nic složitého. Žádné dodatečné funkce zde nehledejte.

Jelikož jsem člověk zvídavý, musel jsem samozřejmě ozkoušet i dosah při přímé viditelnosti, který by měl být již zmiňovaných 100m. Již v bytě jsem byl překvapen, když s telefonem dokázala karta Billionton komunikovat bez problému i přes dvě bytelné cihlové zdi; venku mě ale přesvědčila ještě více. V místě, kde létá vzduchem nespočet bezdrátových sítí WiFi ve shodném bezlicenčním pásmu 2,4 GHz, na kterém pracuje i Bluetooth, komunikovala karta s telefonem na vzdálenost přibližně sedmdesáti pěti metrů. Nutno podotknout, že v cestě stálo křoví a pár stromů. Abych ale zajistil lepší dosah, vyšlápl jsem na kopec signálem WiFi netknutý a testoval jsem znovu. Do doby, než přestala karta komunikovat s telefonem jsem ušel v jednom směru 89 kroků (krok = cca metr), ve směru druhém pak slibných 95. Během testování se našlo i nespočet "hladových krků", které se snažily s kartou spárovat.

Dosah signálu je velmi výraznou devizou tohoto příslušenství, je nutné si ale uvědomit, že jeho zvýšení znamená i zvýšení vysílacího výkonu a tím i spotřeby. V krajních mezích si karta dokáže vzít až 210 mA při 5V, což dokáže zahýbat s výdrží kdejakého notebooku.

Co dodat?
PCMCIA Bluetooth karta Billionton je zajímavé příslušenství, které použijete především v menších firmách pro zbavení se drátů či pro domácí použití v případě potřeby většího dosahu. Příjemné je pak především umístění zařízení uvnitř notebooku (při transportu notebooku není přeba kartu neustále vyndávat a zandávat) narozdíl od USB konkurentů, kteří nepříjemně vyčuhují ven z těla notebooku. Koncová cena se pohybuje kolem částky 1.380,- Kč bez DPH. Záruční doba činí 3 roky.

Příslušenství

Diskuse