D-Link DWL-G700AP - jednodušeji to nejde

23. 8. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Pokud právě řešíte instalaci domácí či firemní bezdrátové sítě a poohlížíte se po co nejjednodušším řešení přístupového bodu, jistě vás zaujme dnes recenzovaný produkt výrobce D-Link. Model DWL-G700AP je totiž představitelem čistokrevného přístupového bodu za rozumnou cenu.

D-Link DWL-G700AP - jednodušeji to nejde

Vše na jednom místě
Po zakoupení dnes recenzovaného produktu vám v ruce spočine pestrá krabice, která nenechá nikoho na pochybách o jejím obsahu. Již zde se dozvíte výčet hlavních parametrů, a to i v naší mateřštině. Uvnitř se pak ukrývá samotné „apéčko“, napájecí adaptér a dvoumetrový UTP kabel. Navíc výrobce počítá i s montáží přístupového bodu na stěnu a v balení naleznete k tomuto úkonu vše potřebné včetně šroubků a hmoždinek. Samozřejmostí je i jednoduchý tištěný manuál v češtině s názorným popisem zapojení a CD s manuály a instalační příručkou, zde bohužel jen v angličtině.

Tělo produktu z dílny D-Linku je vyvedeno celé z plastu v kombinaci stříbrné a hnědošedé barvy, konstrukční základ je léty ověřený a nikde nic nevrže. I přesto však nepůsobí nikterak kvalitně, což je ale u příslušenství tohoto typu téměř bezpředmětné. Horní stranu zdobí vylisovaný název výrobce, na obou užších stranách jsou pak otvory pro přívod vzduchu, které jsou zároveň i významným designovým prvkem. Zajímavější je pro nás ale přední strana, jež ukrývá tři diody pro kontrolu připojení napájení, činnosti sítě LAN a bezdrátové WLAN. Na zadní straně naleznete především konektor pro připojení malé sklopné anténky (součást dodávky) nebo i větší externí, LAN zásuvku, konektor napájení a malé tlačítko sloužící pro reset.

Webové rozhraní
Instalace zařízení je velmi jednoduchou záležitostí a je zřetelně popsána v návodu. Stačí zapojit AP k síťovému zdroji a poté ho spojit pomocí kabelu UTP s PC, na kterém chcete provést konfiguraci. Dále si budete muset pohrát s nastavením připojení k místní síti - přiřadit adaptéru pevnou IP adresu a do vašeho browseru zadat adresu IP, pod kterou se připojené příslušenství skrývá. Od té chvíle začínáte pracovat s konfiguračním systémem přesně podle návodu. Při pečlivém nastavení se nesetkáte s jediným problémem.

Krom nastavení uvedeného v uživatelské příručce nabízí tento síťový prvek i mnoho dalších funkcí. Obsahuje v sobě DHCP server, lze nastavit výkon antény či filtrovat připojené uživatele. Pokud není v okolí žádný klient používající specifikaci 802.11b, lze nastálo zapnout pouze specifikaci s „gé“ na konci. Pro zabezpečení je připraven WEP klíč s délkou až 128 bit, což znamená 26 znaků v hexadecimální soustavě či 13 znaků ASCII, a autentifikace WPA/WPA2. Velmi příjemnou funkcí je možnost uložení nastavení na místní disk či možnost dohrání nového firmware. Obslužný program nabízí i velmi dobrý přehled o právě připojených uživatelích a celkového statusu zařízení, stejně tak i jednoduchou nápovědu – zde je ale nutno poznamenat, že celé rozhraní je pouze v anglickém jazyce.

Pokud jste nakonfigurovali vše potřebné, čeká vás poslední krok – odpojení síťového kabelu od vašeho PC a jeho zapojení nejlépe k modemu či jinému síťovému prvku. Od té doby se k němu lze bez problému připojit, my jsme funkčnost AP vyzkoušeli ve spojení s notebookem Acer. Vše fungovalo tak, jak má, navíc i dosah signálu je skutečně překvapivý. Velmi praktická je implementace automatického přepínání MDI/MDIX, které umožňuje použít jak křížený, tak přímý UTP kabel. Jediná výtka směřuje k poměrně značnému zahřívání těla produktu.

V jednoduchosti je krása
D-Link DWL-700AP je velmi jednoduchý přístupový bod, který se hodí především pro menší firmy nebo domácí použití. Disponuje zcela dostačujícími službami, především filtrování uživatelů a DHCP server patří mezi hlavní devizy tohoto příslušenství. Za cenu kolem 1600 Kč včetně DPH získáte výkonný síťový prvek, který bude vyhovovat drtivé většině domácích uživatelů a malých kanceláří.

Příslušenství

Diskuse