Logitech diNovo - bezdrátový set pro notebooky

19. 7. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Firmu Logitech snad není třeba představovat. Na našem trhu působí již dlouho a své jméno si vybudovala především díky kvalitním PC periferiím. Na jednu z nich se dnes podíváme a vězte, že se máte na co těšit. Máte-li pár zbytečných peněz a chcete vylepšit image vašeho bytu či kanceláře, je set bezdrátové klávesnice a myši z řady diNovo jasnou volbou.

Logitech diNovo - bezdrátový set pro notebooky

Žádný drobek to není
Při koupi této klávesnice se dostatečně nabažíte pocitu, že jste si za své peníze z obchodu něco odnesli. Krabice, ve které je příslušenství ukryto, nepatří mezi nejmenší, a na svou nápaditost si též stěžovat nemůže. Při letmém pohledu zjistíte, co na vás uvnitř čeká. Jen dejte pozor na jméno kupovaného setu, jelikož Logitech nabízí podobný i pro stolní PC. Ten se liší od dnes recenzovaného především tmavší barvou a v neposlední řadě větší a multimediálnější myší. Zatímco set pro notebooky přidává k základnímu „diNovo“ zdlouhavý přívlastek „Cordless Desktop for Notebooks“, stolní počítač se spokojí jen s „Media Desktop“.

Po rozbalení jsem se nemohl neusmát nad zajímavým a možná až příliš složitým rozdělením prostoru, v jehož útrobách budete všechny komponenty nějakou tu chvíli pracně lovit. Po zdárném konci by se vám na stole mělo objevit vše, co krabice skýtala. Jedná se především o hlavní bezdrátovou klávesnici s oddělenou numerickou klávesnici, stolní stojánek pro elegantnější umístění přijímače, samotný bezdrátový přijímač a malou bezdrátovou optickou myš. Navíc se Logitech rozhodl dodávat i šest alkalických baterií Duracell potřebných ke správné funkčnosti celého setu. Jako drobnost se už jeví pouzdro pro přenos myši a přijímače, CD s potřebným softwarem i grafický návod na správnou instalaci a pár reklamních prospektů.

Na stole se vyjímá
Celý set od Logitechu je pojat v duchu čisté elegance – kombinuje namodrale kovový vzhled s černou barvou, navíc doplňkové klávesy jsou vyvedeny ve stříbrné barvě. Všechny komponenty jsou samozřejmě jak designově, tak i barevně sladěny. Použit byl pouze plast, který při bližším ohledání nepůsobí až tak kvalitně, jak bych očekával. I tak vše lícuje jak má a při psaní či jiné manipulaci neuslyšíte žádné nežádoucí zvuky. Stolní stojánek pro připojení přijímače nadchne snad každého člověka zajímajícího se o moderní design – použitý kouřově zbarvený průhledný plast působí velmi svěže.

Samotná klávesnice vychází z klávesnic používaných v noteboocích, hlavní blok je tedy uspořádán do kompaktního obdélníku. Spodní řada funkčních kláves včetně mezerníku je šikovně více vyboulena nad ostatní klávesy, což přispívá nemalou měrou k její ergonomii. Za velký nedostatek považuji chybějící popisky kláves s českými znaky i přesto, že si s nimi klávesnice rozumí – musíte tak sáhnout po většinou vcelku nevzhledných nalepovacích popiscích. Při troše snahy vám tělo klávesnice poslouží i k podepření zápěstí.

Rozložení ostatních notoricky známých kláves je pojato podobně jako u klasických klávesnic, pozastavení si zaslouží jen řada funkčních tlačítek F1-F12. Tu lze pomocí speciální klávesy F-Lock umístěné vedle Escape jednoduše přepínat mezi běžným režimem a režimem triviálních funkcí hodících se především k práci s kancelářskými balíky. Můžete pomocí ní provádět základní operace jako otevření nového dokumentu či jeho uložení a mnoho dalšího. Tím však možnosti ovládání systému pomocí této klávesnice zdaleka nekončí. V levé části naleznete čtyři aktivní klávesy, z nichž pouze jedna má pevně přiřazenu funkci – uspání počítače. Obdobně pravá část ukrývá klávesy pro ovládání zvuku a pravý dolní roh pak zajímavý prvek sloužící k ovládání vámi nadefinovaného přehrávače.

Ovladač či kalkulačka?
Další dílčí prvek setu tvoří numerická klávesnice s jednoduchým displejem, který vás informuje o teplotě, datu a hodině. Po jednoduchém přepnutí lze numerickou část použít i jako jednoduchou kalkulačku a díky separátnímu řešení a přítomnosti kláves pro ovládání přehrávače i jako dálkový ovladač vašeho PC při přehrávání videa či hudby. Numeric Padu, jak tomuto prvku říká sám výrobce, oproti hlavní klávesnici chybí podpůrné nožičky.

Dodávaná optická myš je oproti ostatním prvkům nejméně zajímavá. Jedná se o poměrně malou třítlačítkovou myš se scrollovacím kolečkem, jejíž váha je díky vloženým bateriím příjemně vyšší. Stejně jako ostatní komponenty skrývá na spodní straně červené tlačítko s příznačným nápisem „connect“, o němž se ještě zmíním později. Velmi zajímavá je informace o použité bezdrátové technologii – Logitech využívá technologii s názvem FastRF, kterou poprvé představil v myši MX700 Cordless Optical Mouse. Ta pracuje na frekvenci 27MHz a umožňuje myši hlásit svou polohu až 125krát za sekundu, což je 2,5krát vyšší rychlost než u běžných bezdrátových myší. O příjem se stará jednoduchý přijímač, který může být umístěn na stole pomocí dodávaného stojánku či zasunut přímo do portu USB.

Chvíli to trvá
Zprovoznění celého setu je poměrně jednoduchá záležitost. Pokud se vám podaří na pracovním stole získat dostatečné místo pro rozložení jednotlivých komponent, stačí už jen zkontrolovat základní věc – zda v klávesnici, numeric padu a myši máte vloženy baterie – vždy se jedná o pár tužkových článků typu AA. Ke správné funkčnosti je potřeba nainstalovat podpůrný software, jehož instalace vám nezabere více než pět minut – poté je třeba vaše PC restartovat. Párování komponent se musí uskutečnit v maximální vzdálenosti 20ti centimetrů od přijímače kvůli zajištění bezpečnosti. Právě v tuto chvíli využijete červená tlačítka vespod jednotlivých dílů, přičemž před párováním jakéhokoli z nich je zapotřebí stisknout obdobné tlačítko na přijímači. Na rozdíl od hlavní klávesnice se myš i numerická část dají dočasně vypnout.

Možnosti softwarového nastavení jsou široké, navíc instalací získáte i propracovaný přehrávač multimediálního obsahu vašeho počítače – musicmatch jukebox (basic). Programovatelným klávesám lze krom spuštění zadané aplikace nadefinovat i například otevření dané složky či webové stránky, případně zcela zrušit její funkci. Zcela stejné možnosti skýtá i nastavení kláves F1 – F12 ve výše zmiňovaném speciálním režimu. Ovládání hudebního přehrávače má krom spouštěcí klávesy (lze nastavit vše co u ostatních kláves) předem nadefinované funkce - příjemným překvapením je možnost přetáčení písně držením požadovaného směru, což nebývá u takovýchto řešení zvykem. Po stisknutí jakékoli naprogramované klávesy jste na displeji počítače upozorňováni na prováděnou akci krátkým zobrazením příslušného zeleného textu. Veškeré nastavení je navíc velmi přehledné a může být přístupné v tray liště systému pomocí jednoduché ikonky. Vyzdvihnout musím i schopnost programu informovat o kapacitě baterií ve všech dílech diNova.

Zdařilý reprezentant
Klávesnice diNovo pro notebooky je zajímavou alternativou k luxusní klávesnici stejné řady určené pro stolní počítače. Přizpůsobení myši a přijímače ve spojení s kapsičkou pro jejich přenášení tvoří alespoň z části tohoto setu mobilní zařízení, které se na cestách může skutečně hodit. Málokdo si bude kupovat externí klávesnici za účelem přenášení, spíše pro rozšíření funkčnosti té své, integrované. Pokud navíc nemáte hluboko do kapsy a nechcete ke svému modernímu notebooku ledajakou klávesnici, je diNovo řešením právě pro vás. Svým reprezentativním vzhledem a komfortem ovládání vás jistě ani vzhledem k vyšší ceně pohybující se okolo tří tisíc bez DPH nezklame.

Foto galerie Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks

Příslušenství

Diskuse