USB repro Typhoon - lepší zvuk

2. 8. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Pokud patříte mezi majitele notebooku, jehož zabudované reproduktory neoslní svou kvalitou, jistě se poohlídnete i po jiném řešení. Chcete-li ale navíc kvalitnější zvuk i na cestách, váš výběr se rapidně zúží. Jedním z horkých kandidátů ale mohou být malé reproduktory Typhoon.

USB repro Typhoon - lepší zvuk

Co je malé
Narazíte-li v obchodě na krabici s dnes recenzovanými reproduktory, jen těžko uvěříte jejímu obsahu. Její velikost ale natolik klame, že uvnitř kromě dvou samotných bedýnek naleznete i jednoduché stojánky pro jejich efektní umístění na stole, pouzdro pro pohodlné přenášení a CD s podpůrnými programy. Samozřejmostí je i jednoduchý manuál, který ale bohužel nenabízí naší mateřštinu. To vše je zabaleno v přehršli fólií – věřte, že u vybalování tohoto příslušenství se přinejmenším pousmějete nad pečlivostí balíren.

...to je hezké
Firma Typhoon, jejíž výrobek nám nyní leží na stole, se již při prvním pohledu snažila i po designové stránce. Reproduktory jsou vyrobeny z plastu v kombinaci černé a stříbrné barvy, pouze jejich boky jsou zčásti tvořeny gumovými elipsami s logem výrobce. Mřížky měničů jsou vyrobeny z kovu, každá bedýnka skrývá hned dva (přibližně třícentimetrové) reproduktory, mezi nimiž se nachází malý otvor plnící nejspíše funkci bassreflexu. Z každé z nich pak vystupuje kabel – z jedné klasický dvoužilový, díky němuž se propojí s bedýnkou druhou (pomocí běžného 3,5mm Jacku) a z druhé pak pro nás zajímavější kabel USB, který zajišťuje kromě datového toku i napájení aktivní části reproduktorů.

Samotné repráčky se vyznačují rozměry cca 117 x 42 x 43 mm (bez stojánků) a příjemně vyšší vahou, která pro nás ale zůstává utajena – důležité však je, že vás v tašce nikterak zvlášť tížit nebudou. Velmi milou drobností jsou dodávané stojánky, které se do těla bedýnek jen jednoduše zasunou, čímž jim přidají na jejich atraktivitě. Díky promyšlenému designu si lze ale reproduktory položit na stůl i bez nich, což velmi oceňuji. Efektní je i modrá dioda na jedné z bedýnek, která slouží pro kontrolu správného propojení k notebooku.

Potřebuji efekty
Instalace tohoto zařízení je skutečně triviální jen v případě, že se smíříte se základním zvukovým podáním. V takovém případě stačí správně propojit bedýnky a zasunout kabel USB do příslušného portu. Pro Windows 2000 a vyšší se příslušenství nainstaluje samo a po chvíli se začne z reproduktorů linout zvuk. Máte-li starší OS, budete muset nainstalovat ovladače z dodávaného CD. Opět si neodpustím připomínku k ovládání hlasitosti pouze pomocí softwarového řešení, což není mému srdci blízké.

Jelikož je ale použití reproduktorů předurčeno na prezentacích či nejrůznějších meetingách, jistě uvítáte možnost rozšířené správy jejich zvukového podání. To vám umožní aplikace Xear3D, jejíž instalace se automaticky spustí po vložení dodávaného CD. Po absolvování jednoduché instalace se ale neobejdete bez restartu systému pro správné zavedení nově nainstalovaných ovladačů. Po rebootu se v tray liště systému objeví ikonka aplikace, která po kliknutí spustí obslužný program, který si skutečně zaslouží samostatný odstavec.

Xear3D
Tato aplikace vám v jednom okně nabídne až nečekané možnosti přizpůsobení zvuku linoucího se z právě nainstalovaných reproduktorů. Program skrývá tři záložky, z nichž jen jedna je ryze informační – naleznete zde jen informace o hardwarových a softwarových prostředcích vašeho počítače. Na úvodní záložce lze pak nastavit hlasitost a to pro každý reproduktor zvlášť, navíc lze zkontrolovat i jejich správné umístění (levý, pravý) pomocí interaktivního obrázku. Nejzajímavější je ale záložka prostřední, která skrývá právě ty funkce, které dávají tomuto programu jméno – Xear 3D. Záložka je rozdělena na čtyři sekce – v první si lze zvolit zvukový efekt vázaný na typ prostředí (hala, místnost, aréna, hangár atp.), v druhé velikost daného prostředí (malá, střední, velká), třetí pak slouží jako povedený grafický ekvalizér nabízející i mnoho přednastavených stylů.

Nejzajímavější mi ale přijde sekce poslední, kterou tvoří opět interaktivní obrázek. Umožňuje zapnout funkci virtuálního prostorového zvuku a pohrát si s nastavením takovým způsobem, jaký by čekal jen málokdo. Pokud se vám nebude líbit prostorové umístění zvuku, můžete jednoduše uchopit na obrázku daný reproduktor a hýbat s ním kolem nakreslené hlavy do té doby, dokud nebudete s výsledným reálným podáním plně spokojeni. Změna vyvážení se přitom děje v reálném čase tak, jak na obrázku s uchopeným reproduktorem hýbete. Spojení všech nabízených funkcí dovoluje nalézt ideální zvukové podání snad pro všechny možné situace.

Záchrana je v programu
Na to, jak jsem byl nadšen z možností nastavení pomocí dodávaného programu, budu nyní trošku více kritický co se týče kvality zvuku. Jisté je, že od tak malých reproduktorů se žádných zázraků nedočkáte, přece jen si ale myslím, že by zvuk mohl být trochu kvalitnější. Reproduktory zapomínají na hluboké tóny, basů si tak neužijete ani v nejmenším – namísto nich se dostaví jen ukázkové chrčení. Výšky a středy jsou ale podávány poměrně věrně a jistě mnohem kvalitněji, než dokáží mnohé implementované reproduktory.

Hlavně pro práci
Reproduktory Typhoon skrývají obrovskou výhodu v své jednoduché instalaci a řešení energetické závislosti jen na portu USB. Kvalitou přednesu nikterak nepřekvapí, vzhledem ke své velikosti a předurčení si své koncové zákazníky ale jistě najdou – tyto bedýnky totiž řeší stále nepříliš kvalitní implementované řešení ve většině starších, ale bohužel i dnešních přenosných počítačích.



Příslušenství

Diskuse