Logitech Quickcam Communicate STX - oko pro váš notebook

9. 8. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Firma Logitech je známa z českých luhů a hájů především jako výrobce PC příslušenství. Dnes se opět podíváme na jedno z nich blíže, přesně se pak jedná o spojení sluchátkového setu a webové kamery s honosným názvem QuickCam Communicate STX for MSN Messenger.

Logitech Quickcam Communicate STX - oko pro váš notebook

Nejen pro Microsoft
Při prvním setkání s tímto příslušenstvím vás jistě zaujme spojitost se známým komunikačním programem od firmy Microsoft, kterou dává tušit nejen název celého setu, ale i grafické zpracování samotného balení. Ač může být název matoucí, nemusíte se bát sadu zakoupit i v případě, že nejste vášnivým příznivcem zmiňované softwarové jedničky na světovém trhu. Firma Logitech jen jednoduše spojila kvalitu svého výrobku se znělým jménem známého instant messengeru, a to ku příležitosti představení již sedmé generace tohoto oblíbeného programu. Shodnou sadu lze v sortimentu výrobce nalézt i pod jménem QuickCam Communicate STX Plus.

Po rozbalení nápadné a vše říkající krabice se můžete kochat velmi povedeným designem hlavního artiklu – webové kamerky. Ta je vyrobena z kvalitního černého plastu a má tvar koule. Jejím středem se line pruh z tmavého poloprůhledného plastu, pod nímž se skrývá efektní modrá dioda sloužící ke kontrole správné komunikace s vaším PC. Kamerku lze usadit do klasického stolního stojánku, případně je dodáván i druhý stojánek s pružnou částí, který dovoluje kamerku umístit na jakýkoliv monitor včetně displejů notebooků. V těle kamery je i šikovně zabudován mikrofon, který tak propůjčuje kameře dostatečnou mobilitu – stačí jen kamerka a můžete uskutečňovat plnohodnotné videokonference.

Druhou nejdůležitější část balení reprezentuje sluchátkový set nesoucí v běžném sortimentu vlastní název Internet Chat. Jedná se o sluchátka s moderním vedením podpůrného oblouku přes zátylek, svoji stylovost navíc dávají najevo i možností výměnných plastových ploch na vnější straně reproduktorů. Jsou vyrobeny z poměrně kvalitního plastu v černostříbrné kombinaci. Z levého reproduktoru vychází pružná tyčinka ukončená molitanovou „bambulkou“ mikrofonu, na kabelu si lze navíc pomocí jednoduchého zařízení volit hlasitost zvukového vstupu či zapnout/vypnout samotný mikrofon, což považuji za obrovské plus. V balení samozřejmě nechybí ani dva jednoduché manuály, z nichž pouze jeden mluví naší mateřštinou, CD se softwarem a pár reklamních letáčků.

Upravený průzkumník
Instalace zařízení je velmi jednoduchá především v případě, že se obejdete bez podpůrného programu, jež se skrývá v lesklé ploše dodávaného CD. V takové situaci stačí připojit kamerku k portu USB 2.0 a systém spustí průvodce nově rozpoznaným hardwarem, který při vloženém CD automaticky vyhledá potřebné ovladače. Tímto způsobem se nainstaluje jak videozařízení reprezentované samotnou webkamerou, tak i audio tvořené integrovaným mikrofonem. Sympatická je plná funkčnost takto nainstalované periferie i bez restartu systému.

Pokud však chcete s kamerkou pořizovat i videozáznamy či tvořit pomocí ní alba nejen s fotografiemi, doporučuji instalaci podpůrného softwaru. Ta se bohužel již bez restartu neobejde. Nainstalovaný program jen změní hlavní dialogové okno klasického průzkumníka ve Windows a dodá mu pár funkcí navíc do roletky Nástroje. Zde si můžete například nastavit tolik využívané horizontální zrcadlení, obraz lze otočit ale i vertikálně. Hodit se bude i úprava jasu, kontrastu a barevnosti. Velmi jednoduše lze pořizovat fotografie v rozlišení až 1,3 Mpix – bohužel je ale kvalita snímku snížena kvůli interpolaci. Běžně pracuje tato elektronická bulva s rozlišením VGA, tedy 640 x 480 obrazových bodů. Umožněn je i záznam videa včetně zvukové stopy s kvalitou záznamu až 30 snímků za sekundu, program pomůže i s odesláním pořízeného záznamu pomocí elektronické pošty.

Nespornou výhodou podpůrného softwaru je rozšířená správa složek, díky níž si lze jednoduše spravovat pořízené záznamy a třídit je do jednotlivých alb. Logitech se navíc rozhodl dodávat i programově řešenou službu Print Service, která po krátkém nakonfigurování a vyplnění vaší adresy umožňuje odeslání pořízených fotografií přímo do některé z vybraných fotolaboratoří. Zda tato služba funguje i u nás, nám ale zůstává utajeno. Veškeré uživatelské rozhraní programů od Logitechu je pouze v některém ze světových jazyků vybraném při prvotní instalaci, což je jedině na škodu.

Sluchátkový set samozřejmě žádnou instalaci nepotřebuje a je vázán jen na funkčnost zvukové karty. Reproduktory se vyznačují čistým přednesem, a i když mají k dokonalosti ještě dosti daleko, svému účelu dobře poslouží. Mikrofon je dostatečně citlivý a jeho umístění optimální, navíc lze pomocí pružného materiálu nosné tyčinky upravit jeho pozici.

Nejen pro zábavu
Logitech QuickCam communicate STX for MSN Messenger je velmi povedený produkt, který vám v jednom balení dodá vše potřebné k plnohodnotné a komfortní videokonferenci. Svým vzhledem neudělá ostudu ani v nejluxusnější kanceláři, i když bych její použití viděl spíše pro domácí účely. Šikovně zabudovaný mikrofon v těle kamery dodává tomuto produktu mobilní ambice, dodávaná sluchátka jsou už jen příjemným bonusem, ale k provozu videokonference nejsou nutná. Cena výrobku se na internetu pohybuje kolem 1.500 Kč včetně DPH, což je o 500 méně než doporučená maloobchodní cena při jeho představení.



Příslušenství

Diskuse