Dokovací stanice Typhoon - 7 portů z jednoho USB

26. 7. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Potýkáte-li se s nedostatkem portů na vašem notebooku, stačí se porozhlédnout po dostupných řešeních. Jedním z nich je dokovací stanice od firmy Typhoon nabízející hned sedm portů, jejichž rozmanitost uspokojí většinu uživatelů.

Dokovací stanice Typhoon - 7 portů z jednoho USB

Těžší než čekáte
Krabice s dokovací stanicí vás překvapí především svou vahou, nad kterou budete dlouhou dobu přemýšlet. Po otevření totiž spatříte pouze samotné tělo hlavní části balení – dokovací stanice s celkem sedmi rozšiřujícími porty. Po odstranění plastového výlisku, v němž se nachází, ale naleznete kartonovou krabičku, která skrývá hledané tajemství – je jím napájecí elektrický adaptér nezvykle vysoké váhy a dokonce i velikosti. Popravdě řečeno, nedovedu si představit tahat takto těžký zdroj s sebou, tudíž předurčuji použití tohoto zařízení na domácí/kancelářské prostředí. Krom jmenovaných artiklů nalezneme v balení i uživatelskou příručku, která ale bohužel nemluví česky, propojovací USB kabel a CD s ovladači a programem PC-Linq.

Kde je kvalita?
Co se týče vzhledu, jedná se o obdélník velikosti cca 181 x 69 x 25 mm, který na kráse příliš nepobral. Na jeho vrchní straně naleznete pouze plastický prvek s logem výrobce alespoň trochu oživující jinak nudný vzhled, který ale při manipulaci se zařízením vydává nepříjemné zvuky. Tělo stanice neoplývá kvalitním zpracováním obecně, upřímně řečeno působí jako levný výrobek z kdejaké tržnice. Další nespornou výtku směřuji k zahřívání těla zařízení, které je až neúměrně vysoké – navíc nevidím jediný důvod k tomu, proč by se mělo příslušenství tohoto typu chovat doslova jako přenosné topení. Konstruktéři si jednoduše nedali s tímto výrobkem velkou práci.

Spodní strana zařízení ukrývá jen dvě mřížky umožňující přívod vzduchu a trojici gumových nožiček, jejichž počet dává tušit o nevalné stabilitě stanice. Na přední straně lze pak nalézt hned šest portů – dva PS2 pro připojení klávesnice a myši, jeden běžný sériový COM port, jeden paralelní LPT a dva USB porty specifikace 2.0. Vlevo pak nalezneme host link typu USB „B“ a přípojku LAN. Pravá strana slouží k připojení napájení a datového USB kabelu propojujícího zařízení s PC – samozřejmě lze připojit jen k portu evolučního standardu 2.0.

Kromě portů lze na těle nalézt i tři kontrolní diody. Při připojování zařízení se nezalekněte nesvítící červené diody na vrchní straně stanice v případě, že připojíte jen napájení (či naopak – jen propojovací USB kabel). Dioda se rozsvítí až ve chvíli, kdy připojíte i datový kabel USB. Toto řešení mne nemalou měrou zmátlo a myslím, že nebudu sám. Další dvě diody (zelené) slouží pro kontrolu připojení UTP kabelu a host linku na levé straně přístroje.

Průvodce vás nemine
Pokud správně připojíte zařízení předtím, než začnete přemýšlet nad systémem červené diody, čeká na vás při instalaci jen průvodce nově rozpoznaným hardwarem. V tuto chvíli přichází na řadu přiložené CD, které ve svém lesklém povrchu ukrývá potřebné ovladače. Průvodce spatříte při instalaci hned dvakrát, vždy se ale potřebný ovladač nalezne automaticky a se zprovozněním zařízení tak nemáte velkou práci. Velmi vítám plnou funkčnost zařízení i bez restartu systému.

Na dodávaném CD naleznete krom ovladačů i program nazvaný PC-Linq, jehož smysl mi ale vůči testovanému zařízení trošku uniká. Jedná se totiž o běžného průzkumníka, bez jehož pomoci se obejde drtivá většina uživatelů.

Pokud proběhne instalace korektně, již vám nebrání nic v připojování připravených periferií. Není ale pochyb o tom, že na stole zavládne nemalý kabelový chaos - za rozšíření o chybějící porty ve vašem notebooku ale trocha nepořádku stojí. Každé připojené zařízení se pak v systému zobrazuje shodným způsobem, jakoby bylo připojeno k příslušnému portu přímo v samotném počítači.

Bez výtek to nejde
I přes mé nesporné zaujetí tímto příslušenstvím z důvodu několika chybějících portů na mém notebooku je jeho kritika na místě. Lidem, kteří trpí stejným nedostatkem portů jistě život ulehčí a jedná se o velmi efektní využití možností portu USB specifikace 2.0. V jedné krabičce získáváte malý USB hub, síťovou kartu LAN a čtyři porty jako bonus, což skutečně není k zahození. Zařízení se může hodit především jako základna, díky které po návratu domů nebo kanceláře snadno připojíte všechny periferie zapojením jediného USB kabelu. Velká škoda je však nekvalitního dílenského zpracování a značného zahřívání těla této dokovací stanice. Koncová cena je cca 1.830,- Kč bez DPH.



Příslušenství

Diskuse