Netgear RangeMax NEXT Wireless Router - WNR854T

19. 6. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Síťové produkty společnosti Netgear jsou již nějakou dobu na českém trhu známy. V dnešní recenzi jsme otestovali nejvyšší model routeru z N-kové řady, dostupný za doporučenou cenu pod 5000 Kč bez DPH. WNR854T se najde všude tam, kde je potřeba rychlých přenosů dat. Kromě vysokorychlostních bezdrátových přenosů (teoreticky až 300 Mb/s) totiž disponuje i čtyřmi gigabitovými porty.

Netgear RangeMax NEXT Wireless Router - WNR854T

Obsah balení

V efektní krabici najdete vše potřebné pro okamžitý provoz. Především tedy router samotný, dále stojan pro jeho zafixování do vertikální polohy a napájecí adaptér. Přiložen je také síťový kabel (1 metr dlouhý), stručný tištěný manuál (v angličtině) a instalační CD (s podrobnějším manuálem taktéž v angličtině). Čeština je dostupná alespoň v konfiguračním programu na CD.

Vnější popis

Kvalita zpracování routeru je příkladná. Neméně zajímavý je i design plastového těla. Na efektně vyboulených bocích najdeme bílou barvu, na horní a zadní části je barva šedá a zepředu routeru je průhledný plast, pod kterým jsou umístěny kontrolní diody. Chlazení přístroje je řešeno drobnými otvory ve spodní a vrchní části, teplý vzduch je tak spolehlivě odváděn. Router ve vertikální pozici drží malý stojan. I přes jeho menší rozměry propůjčuje přístroji dostatečnou stabilitu. Konkrétní rozměry přístroje jsou 225,5 x 172 x 39 mm s hmotností 560 g. Na rozdíl od starších modelů založených na technologii Wi-Fi je anténa (zde soustava antén) schovaná uvnitř přístroje, což ji chrání proti poškození a nebo rozladění. Dle slov výrobce jsou antény předladěné, což ušetří čas s hledáním optimálního nastavení.

Na zadní straně se nacházejí přehledně označené konektory. Bráno od spodu to je napájecí konektor (v černém rámečku), LAN konektor (RJ45) k připojení do sítě (ohraničený žlutou) a nakonec jsou zde čtyři porty 10/1000 RJ-45 (v oranžovém obdélníku). Úplně nad nimi je otvor pro reset.

Povedený design podtrhují efektní indikační diody. Jsou lehce čitelné a uživatel je přehledně informován o stavu připojení. Úplně nahoře se nachází power-on dioda. Ta při zapnutí svítí oranžovou, jakmile je přístroj připraven k používání, svítí zeleně. Pokud se objeví problém, začne poblikávat. Pod ním najdeme diodu informující o stavu připojení k internetu. Pokud je kabel připojen, ale router není připojen k internetu, svítí oranžově. Pokud je připojen k internetu, svítí zeleně. Hned pod ním najdeme indikátor stavu bezdrátové sítě. Při funkčnosti bezdrátové sítě září jasně modrou barvou. Nakonec zde najdeme diody ve tvaru čísel 1 až 4. Svítí-li zeleně, znamená to, že k routeru jsou připojena zařízení do gigabitové sítě. Oranžová značí pomalejší připojení 10/100 Mbps. Všechny diody (až na power-on kontrolku) pak při přenosu dat poblikávají.

Instalace

je díky softwarovému konfigurátoru na CD velice jednoduchá. Máte vlastně dvě možnosti, a to při konfiguraci využít buďto konfiguračního průvodce (Smart Wizard Setup), a nebo (pokud jste zkušenější uživatel) nastavení provést manuálně.

Výhoda využití konfiguračního průvodce je bezesporu česká lokalizace. I když jsou mu znaky s diakritikou cizí, při troše snahy vše potřebné přečtete. Obsáhlostí pokynů a rad je na tom tento průvodce velmi dobře a nastavení zvládne i úplný začátečník.

Průvodce sám detekuje typ připojení a statické údaje připojení potřebné pro konfiguraci routeru (jmenovitě adresu IP, masku podsítě, výchozí bránu, upřednostňovaný a náhradní server DNS). Dále spustí restart sítě a po té máte opět možnost pokračovat v manuální aktivace sítě. Zvolíte-li pomoc programu, pomůže vám s výběrem druhu zabezpečení bezdrátové sítě. O možnostech zabezpečení se více dočtete v následující kapitole. Nakonec už stačí nastavit přístupová hesla a šifrovací heslo do bezdrátové sítě.

Jestli upřednostňujete manuální konfiguraci, přiložený manuál na CD (v PDF) obsahuje všechny potřebné informace pro její pohodlné zprovoznění. Během instalace jsem se nesetkal s žádným větším problémem. Jediné, co doporučuji, je trpělivost.

Praktické zkušenosti

Při provozu přístroje se nevyskytly žádné větší problémy. Za dobu testování došlo jednou k výpadku sítě, restart routeru však situaci hned vyřešil.

Zařízení bylo testováno jak připojením PC přes gigabitový LAN, tak přes připojení na Wi-Fi síť. V případě GLAN spojení máte možnost přímo připojit až čtveřici počítačů. Zvolíte-li tento typ připojení, chová se router jako obyčejný switch se čtyřmi přípojkami.

Nás však více zajímala jeho funkce jako Wi-Fi access point. K bezdrátovému přenosu dat využívá nejnovější a nejrychlejší bezdrátovou technologii 802.11n. Její teoretické maximum činí 300 Mbps (dosažené hodnoty v praxi jsou samozřejmě nižší) a její výhoda je i ve větším dosahu signálu. Při konfiguraci však máte možnost zvolit maximální rychlost sítě, a to buď maximálních 300 Mbps, a nebo polovičních 150 Mbps. Výhodou nižší rychlosti jsou menší nároky na kvalitu signálu. Router je dále kompatibilní se staršími standardy 802.11b/g (ty dovolují teoretické maximum 11 respektive 54 Mbps).

Podrobnější informace o rychlostech sítě a kvalitě signálu najdete v další recenzi, kde jsme se zaměřili na bezdrátové adaptéry společnosti Netgear řady N.

Zde se ještě zmíním o možnostech zabezpečení bezdrátové sítě. Na výběr máte ze tří standardů. Nejstarší a nejméně bezpečný je WEP, následuje bezpečnější standard WPA-PSK. Výhodou těchto standardů je široká podpora dnes běžně používaných bezdrátových adaptérů. Naopak nevýhodou je nižší přenosová rychlost při jejich použití. Na opačné straně stojí nejnovější bezpečnostní standard WPA-PSK(TKIP) + WPA2-PSK(AES). Toto je v současnosti nejlepší a nejrychlejší možnost, jak ochránit svá data v bezdrátové síti. Nevýhodou může být, že staré bezdrátové adaptéry ji nepodporují.

Závěr

Nejvyšší model routeru WNR854T od výrobce Netgear zaujme kvalitním zpracováním a líbivým designem. Výhodou je možnost k němu připojit až čtyři PC do sítě GLAN a především nejnovější bezdrátová technologie standardu 802.11n. Tento router se tak hodí do sítí, kde jsou veliké nároky na datovou propustnost, ať již pomocí klasického UTP kabelu, a nebo bezdrátově. V obou případech máte k dispozici nejrychlejší zasíťování, jaké je běžnému uživateli v současné době dostupné.

Produkt je kompatibilní s novými Windows Vista a má nový certifikát "Connect with Centrino" společnosti Intel, což zaručuje kompatibilitu s 802.11n adaptéry integrovanymi v nových přenosných počítačích.

Výrobcem doporučená koncová cena je 4614 Kč bez DPH (5490 Kč s DPH). Záruka je pak standardní 2 roky.

Klady a zápory

+ přehlednost stavových diod
+ gigabitový switch

- kvalita češtiny

Foto galerie Netgear RangeMax™ NEXT Wireless Router - WNR854T

Příslušenství

Diskuse