Option GlobeTrotter Max - 3G internet pro PCMCIA

5. 6. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Do redakce se nám dostala další datová karta pracující s technologií HSDPA, tedy rychlou mobilní datovou sítí třetí generace operující nad UMTS. Karta Option GlobeTrotter Max se základní (nedotovanou) cenou okolo 5000 Kč bez DPH je určena pro rozhraní PCMCIA a v České republice ji můžete prozatím využít pouze u operátora O2.

Option GlobeTrotter Max - 3G internet pro PCMCIA

Technologie HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) je vlastně už technologie 3,5G. Pracuje nad mobilní sítí třetí generace UMTS a razantně zvyšuje rychlost downloadu, tedy směrem k uživateli, která je u UMTS pouhých 384 kbit/s. V současné době je její teoretická maximální rychlost až 14,4 Mbit/s, nicméně v praxi se nelze s takovými hodnotami setkat. V České republice lze tuto technologii používat pouze u operátora O2 Telefónica s maximální rychlostí prozatím omezenou na 1 Mbit/s, a to pouze v Praze a Brně. Vyšších přenosových rychlostí je dosahováno pomocí moderních modulačních technik (QPSK). U ostatních operátorů bude GlobeTrotter fungovat také, ale pojede pouze přes GPRS/EDGE.

Obsah balení

V plastovém balení produktu, které vypadá jako o něco málo větší DVD obal, naleznete samotnou kartu, manuál a instalační CD. Karta je umístěna v molitanovém pouzdru, které přesně kopíruje její tvar. Obal je docela šikovný na přenášení a karta je tak alespoň chráněna. Manuál je zde jak český, tak i anglický, a je poměrně obsáhlý. Na instalačním CD naleznete ovladače ke kartě a ovládací software GlobeTrotter Mobility Manager, který bohužel není dostupný v českém jazyce.

Systémové požadavky

Datová karta GlobeTrotter Max nevyžaduje žádné speciální vybavení. Váš notebook musí mít PCMCIA slot typu II, který je ale v dnešní době běžnou záležitostí. Ovládací software je připraven pouze pro operační systémy Windows 2000, XP Home a XP Pro. My jsme ho ještě vyzkoušeli na nových Windows Vista, kde je také funkční, ale pro bezproblémovou práci je mu potřeba udělit správcovská práva. Na pevném disku je doporučeno mít 100 MB volného místa. Program je schopen spolupracovat a sdílet kontakty s Outlookem. Při instalaci je vyžadováno rozhraní .NET, nicméně pokud ho nemáte, tak se samo doinstaluje.

Popis karty

Option GlobeTrotter Max je PCMCIA karta Type II a její rozměry jsou 93 x 54 x 5 mm při váze 45 g. Po zasunutí do slotu počítače ven vyčnívá pouze kousek karty a případně anténka, kterou lze jednoduše zmáčknutím vysunout a zase zasunout zpět – díky čemuž lze kartu transportovat i v notebooku. Integrovaná anténka je na otočném kloubu, čímž je snížena šance na její ulomení (ale bude nutné na ni dávat pozor). Na přední hraně se nachází konektor pro vnější anténu. SIM karta se vkládá zespodu pod plíšek a není nijak aretována, ale její vypadnutí rozhodně nehrozí. Na horní straně vyčnívajícího kousku karty je jedna LED, která bliká (různými barvami) podle stavu připojení. Bohužel i přes velmi malou velikost diody je vycházející světlo příliš intenzivní a oslňuje dokonce i za denního světla.

Karta podporuje technologii HSDPA na frekvencích 850, 1900 a 2100 MHz a EDGE/GPRS na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Podporuje rychlosti až 1,8 Mbit/s (HSDPA), 384 kbit/s (UMTS) a 247 kbit/s (EDGE), ale ty lze jednoduše zvýšit aktualizací firmwaru.

Praktické zkušenosti

Instalace karty probíhá tak, že nejprve je nutné nainstalovat ovládací software GlobeTrotter Mobility Manager, který do systému také zkopíruje příslušné ovladače. Po restartování počítače pak stačí zasunout kartu do slotu a Windows již ovladače nainstalují samy. Instalace je jednoduchá a její průběh je popsán v manuálu.

Po úspěšném nainstalování karty je třeba v ovládací aplikaci vytvořit datový profil. Pro úspěšné spojení je třeba zadat číslo APN, pro O2 (exEurotel) je to internet. To je v podstatě vše, na co tuto aplikaci potřebujete. Pro další používání není nutná, protože vytvořený profil lze využívat přímo z operačního systému. Nicméně aplikace Mobility Manager nabízí navíc informace o spojení (rychlost, objem přenesených dat) a možnost komfortně odesílat SMS zprávy. Ke kartě je k dispozici ještě jedna aplikace, ta se ale nenachází na přiloženém CD a je nutno ji stáhnout z internetu. Její název je GlobeTrotter Connect a je mnohem jednodušší. Slouží pouze jako náhrada za hlavní aplikaci umožňující vytvoření profilu a připojení k síti.

Nyní se pojďme podívat na to nejdůležitější – reálné výkony. Maximálních rychlostí je možno dosáhnout pouze v Praze a Brně, kde je dostupná technologie HSDPA, jak již bylo řečeno, prozatím jenom do maximální rychlosti 1 Mbit/s. Pomocí měření rychlosti na serveru Lupa.cz se nám podařilo naměřit maximálně 712 kbit/s download a 334 kbit/s upload při průměrné době odezvy 165 ms. Výsledky nejsou vůbec špatné, nicméně pro jejich dosažení je třeba mít dobrý signál. Při horším příjmu signálu se rychlost bude snižovat, až se nakonec karta přepne do režimu GPRS.

Provedli jsme také jeden praktický test a zkusili z internetu stáhnout velký soubor. Po chvíli stahování se rychlost ustálila na hodnotě 102 kB/s. To lze nazvat vysokorychlostním mobilním internetem.

Co se týče datových tarifů operátora O2 Telefónica, tak si můžete zakoupit O2 Internet Mobil 1024 s již zmíněnou rychlostí 1 Mbit/s, který vás bude stát 699 Kč bez DPH měsíčně (832 Kč s DPH). Trochu komicky působí popis operátora: „V Praze a Brně se připojíte rychlostí až 1024 kbps, na zbylých 99% území ČR máte možnost připojení nižší rychlostí.“

Závěr

Option GlobeTrotter Max je užitečná PCMCIA karta umožňující vám být neustále online. Její instalace a používání je jednoduché a svoji funkci plní velmi dobře. Je trochu škoda, že v České republice není větší penetrace tohoto typu připojení. Nejenom že by produkt byl více použitelný, ale konkurence by mohla mít vliv i na cenu. Vzhledem k cenám vidím využití zejména u podnikatelů a pracovníků v terénu. GlobeTrotter Max stojí 4 990 Kč bez DPH (5 938 Kč s DPH) a výrobce na ni poskytuje záruku 2 roky.

Klady a zápory

+ jednoduchost instalace
+ mobilní internet "všude"

- HSDPA pouze v Praze a Brně

Příslušenství

Diskuse