Acer c510 - kompaktní PDA s GPS

24. 1. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Společnost Acer před časem rozšířila svou nabídku o další zařízení, které spojuje funkce PDA (Personal Data Assistent) a GPS navigace. Do kompaktního těla vtěsnala populární SirfStarIII přijímač bez potřeby vyklápěcí antény. Operačním systémem jsou Windows Mobile verze 5.01 se všemi svými funkcemi pro tento druh zařízení běžnými. Přístroj 2v1 (bez navigačního SW) má doporučenou koncovou cenu 7090 Kč bez DPH (8437 Kč s DPH).

Acer c510 - kompaktní PDA s GPS

Obsah balení

V krabici najdeme vše potřebné pro okamžité používání tohoto společníka, ovšem bez SD karty a navigačního softwaru. Základem je samozřejmě samotný přístroj s adaptérem, stylusem a USB kabelem pro připojení k PC. Příjemným doplňkem je šedivé semišové pouzdro a příslušenství pro použití v autě. Jedná se o držák přístroje pro přichycení na sklo, který se dá upravit pro připevnění na palební desku pomocí přiložené lepící fólie, navíc je zde malá utěrka namočená v alkoholu pro otření povrchu a napájecí kabel do zdířky zapalovače. Externí anténa není standardní součástí balení. Chybět nemůže ani softwarová výbava, v tomto případě zastoupena OS Windows Mobile 5.01, ActiveSync 4.2 a MS Outlook 2002. Pomocí Interwrite Pro, což je program pro lokalizaci OS Windows Mobile, lze upravit veškeré prostředí tohoto přístroje do češtiny, polštiny a maďarštiny. Manuál je k dispozici na CD a to v českém, slovenském, polském a maďarském znění.

Vnější popis

Na první pohled je sympatické, že se PDA s integrovaným GPS přijímačem konečně podařilo vtěsnat do velmi příjemně kompaktního těla, ne o moc většího než leckterý „chytrý telefon“. Konkrétní rozměry jsou 108 x 58 x 16,8 mm, hmotnost činí 122 gramů.

Design je typický pro tento typ zařízení. Dominantním prvkem čelní strany je tedy dotykový 2,8'' displej a pod ním sada tlačítek. Ta jsou čtyři, plus joystick v jejich středu. Tělo je plastové a černé, s výjimkou stříbřitého lemu po celém obvodu. Na levém boku najdeme konektor externí antény pro lepší příjem družicového signálu, vypínač a posuvník Hold, který zamezí nechtěnému zapnutí přístroje. Horní strana obsahuje 3,5mm konektor pro sluchátka a šachtu pro stylus, pravá zase otvor pro zasunutí SD karty a skryté tlačítko Reset. Na dolní straně je konektor mini USB a pojistky pro otevření zadního krytu. Na zadní stranu je umístěn reproduktor.

Provedení je velmi solidní a nenašel jsem nic, co bych mu vytkl. Dokonce i problematická část, jakou bývá kryt baterie, lícuje perfektně.

Instalace

Před připojením k PC je třeba instalovat z CD příslušný SW, především známý MS ActiveSync, který má na starost především synchronizaci s počítačem. Po připojení USB kabelu se bohužel stávalo, že c510 občas přestal reagovat a bylo třeba stisknout tlačítko Reset. Tím se však problém během dvou vteřin odstranil a přístroj byl opět zcela ovladatelný.

Na CD je také přiložen program MS Outlook pro ty, kteří jej nemají instalovaný, protože synchronizace probíhá mimo jiné právě s tímto programem. Synchronizace je možná samozřejmě jak po USB kabelu, tak přes Bluetooth. Zvolenou variantu je však třeba nastavit v programu ActiveSync.

Zkušenosti z užívání c510 jako PDA

Rozsah funkcí je záležitostí softwaru, díky SD kartě tedy není problém si samozřejmě instalovat jakýkoliv oblíbený SW. Základní nabídka, která je k mání v podobě výbavy systému Windows Mobile, uspokojí základní nároky, ovšem zkušenější uživatelé PDA jistě vybaví přístroj vlastní sadou oblíbených programů. Mezi předinstalované funkce patří kalendář, adresář kontaktů, Outlook E-mail, MSN Messenger, Windows Media Player nebo třeba Word Mobile pro psaní. Výčet ale není zdaleka kompletní, najdeme tu také mobilní verzi PowerPointu, kalkulačku, budík a další. Samozřejmostí je přehrávání MPEG videí, hudby a zobrazování obrázků.

Acer c510 tyto aplikace zvládá bez nejmenších problémů a jeho hardwarová výbava na ně s přehledem stačí. Záseků a zpomalování se není třeba bát. Jeho srdcem je procesor Samsung S3C2442XL na frekvenci 300 MHz, k dispozici má 128MB ROM a 64MB SDRAM.

Displej je velikosti 2,8'' s rozlišením 320 x 240 pixelů (QVGA). Jeho svítivost lze nastavit v dostatečném rozsahu od šetřivé tmavé až po oslnivě jasnou. Na stylus reaguje dobře, jen ovládání prstem vyžaduje spíše používat nehet, bříškem prstu je třeba přidat na razanci. Samozřejmostí je pro něj možnost otočit orientaci zobrazení o 90° po i proti směru otáčení hodinových ručiček.

Baterie je typu Li-Ion s kapacitou 1200 mAh a dodává napětí 3,7 V. Maximální výdrž na tuto baterii se pohybuje mezi 9-10 hodinami, záleží na způsobu využití, volbě podsvícení a samozřejmě míře využívání GPS.

Z bezdrátových funkcí je k dispozici Bluetooth a verze c530 má dokonce Wi-Fi modul, což dává práci s PDA nový rozměr. Na prohlížení webových stránek sice QVGA rozlišení samozřejmě nestačí, ovšem informačně výživné textové stránky a samozřejmě práce s emaily například v kavárně je vidinou velmi příjemně strávené pracovní doby. Přístupu na síť lze u c510 dosáhnout pouze pomocí PC, a to přes USB nebo Bluetooth připojení.

Zmíněná tlačítka jsou pro rychlé spuštění kalendáře, seznamu kontaktů, Outlooku a pro návrat do úvodního přehledu úkolů a schůzek na dnešní den.

Zkušenosti z užívání c510 jako GPS navigace

Díky vestavěnému SirfStarIII přijímači lze instalovat kterýkoliv software k tomu určený a nechat c510 dovést nás do cíle. V základní nabídce není žádný specializovaný software, tak jsme vyzkoušeli program SmartMaps, jehož recenzi během krátké doby najdete na našem serveru.

Je třeba si přiznat, že použití PDA jakožto navigačního zařízení do automobilu je většinou kompromisním řešením. Je to jednak kvůli rozměrům displeje a jednak kvůli větší potřebě externí antény. Displej menší než 3'' sice stačí na zobrazení samotné mapy, ale už ne na pohodlné rozložení ovládacích a informačních prvků. Nepříjemné také je, že při menších symbolech je třeba věnovat obrazovce větší pozornost, což jde samozřejmě na úkor naší bezpečnosti. Otázka antény se samozřejmě dá vyřešit dokoupením příslušného kousku hardwaru,přesto by ale bylo příjemné se bez ní obejít, především pak na cestách bez auta. Musím však uznat, že signál nebyl tak špatný, jak jsem, upřímně, od zařízení bez vyklápěcí antény očekával. Občas se ve městě stalo, že přístroj ztratil orientaci, polohu však jen párkrát, ovšem během několika sekund se opět našel.

Instalace na čelní sklo automobilu je vyřešena výborně, setkáváme se zde s osvědčeným patentem podtlaku pod gumovou přísavkou. Celá konstrukce připevnění je velmi variabilní a zároveň pevná, tlumení otřesů je znatelné, ovšem ne dokonalé. V balení je i lepící fólie 3M pro připevnění na palubní desku. Upevnění PDA v samotné konstrukci je solidní a jeho vložení i vyjmutí snadné.

Závěr

Acer c510 po zakoupení příslušného softwaru zastoupí funkci dvou zařízení: Příjemného, malého a standardně vybaveného PDA a GPS navigace. Kvalitním zpracováním a líbivým designem zaručí, že ostudu nikde neudělá, a svými funkcemi zase pomůže jak v organizaci pracovních a jiných záležitostí, tak při bloudění světem. Doporučená koncová cena je 7090 Kč bez DPH (8437 Kč s DPH) a záruka je 1 rok pro firemní zákazníky a ze zákona 2 roky pro spotřebitele. Za zvážení ovšem stojí i model c530, který má navíc Wi-Fi modul a stojí o tisíc korun bez DPH více.

Klady a zápory

+ kompaktní rozměry
+ kvalitní zpracování

- místy slabší příjem signálu

Příslušenství

Diskuse