Asus Xonar U1 - externí audio zážitek

11. 12. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Je to malé, je to hezké a zatraceně dobře to hraje. O čem že to je řeč? Testovanou novinkou je externí zvuková karta připojitelná přes USB. A nutno dodat, že toho nabízí vedle líbivého designu doopravdy hodně.

Asus Xonar U1 - externí audio zážitek

Nejste spokojeni s tím, jak pracují integrované zvukové kodeky vašeho notebooku nebo PC? Jste-li majitelem klasického počítače, máte několik možností, jak vzniklou situaci řešit. Kvalitního zvuku chtivé majitele notebooků už takový výběr nečeká. Mají zpravidla jen tři možnosti, jak vylepšit linoucí se zvuk ze svého notebooku. Vždy jde ale o dokoupení externího zařízení.

První možností je investovat do zvukové karty přímo připojitelné do slotu v notebooku. A to buď do staršího slotu PCMCIA, nebo novějšího ExpressCard. Při pohledu do nabídky výrobců však narazíte. Na trhu jsou dostupné pouze dva typy karet od společnosti Creative. Druhou možností jsou FireWire (IEEE 1394) karty, ovšem vysokou datovou propustnost tohoto portu využijí především profesionální zařízení primárně určené pro nahrávání a studiovou práci se zvukem, za což je třeba také patřičně zaplatit. Zbývá tedy zvolit zařízení připojitelné přes USB. Pokud zvolíte tuto možnost, máte již poměrně širší nabídku a jistou konstrukční výhodu. Totiž je-li zvukové zařízení umístěno mimo tělo notebooku, je z větší části mimo dosah elektromagnetickému záření (které vydávají komponenty notebooku). Tím pádem není zvuk tímto rušivým zářením jakkoliv zkreslen.

Na trh ale nepřibylo jen tak obyčejné audio zařízení. Ve své kategorii totiž poprvé přináší zvukové technologie zprostředkovávající prostorový zvuk. A teď už konkrétněji.

Na první pohled

V malé úhledné krabici nenajdete místa nazbyt. Vtipně umístěné audio zařízení vykukuje z černého vnitřku krabice. Výrobce ještě přibalil kvalitní mikrofon, jedno CD s ovladači a jedno DVD se zvukovými ukázkami a samozřejmě návod.

Xonar U1 bude k dostání v šesti lesklých barevných variantách. Do redakce se nám dostala vkusná bílá, na výběr bude ještě ze dvou chromových (světlé a tmavé), zářivě modré, žluté a červené. Efektní vzhled podporuje jednoduchý a účelný tvar zařízení. Materiálem je kov, který se sice promítl do váhy, na druhou stranu vyniká kvalitou zpracování a bytelností. Na první pohled jde o luxusní záležitost. K hodnocení designu mě napadá jen: v jednoduchosti je krása.

Spodní základna má kuželovitý tvar a na ní je usazená hlavní ovládací část. Ta mírně přesahuje původní šířku, je otočná a má dvě funkce. První je v ovládání hlasitosti jejím otáčením, druhá funkce je vypnutí či zapnutí zařízení při jeho stlačení. Při prvním pohledu si všimnete jedné diody na vrchní straně zařízení. Při bližším prozkoumání najdete i druhou, ta je ukryta v konektoru pro připojení sluchátek. Září jasně červenou a pokud je tma, nikdy se nespletete, kam konektor jack zastrčit. Zařízení je připojeno přes čirý, přibližně 40 cm dlouhý kabel USB, který vychází z jeho zadní části. Oproti němu na hlavní základně najdete dva audio konektory line-IN a OUT.

O co jde?

Před tím, než začnete zařízení používat, je nutná instalace. Ta je intuitivní a nezabere moc času, neobejde se ovšem bez jednoho restartu. Po něm je již vše připraveno a stačí připojit zařízení k USB konektoru. Pak se vše děje automaticky. Spustí se ovládací program Xonar U1 Audio Center a jako audio výstup se nastaví pouze zařízení Xonar U1. Pokud je vše jak má, rozsvítí se dioda na vrchní části přístroje.

Ta svou barvou indikuje stav zařízení. Pokud svítí červeně, je zařízení vypnuto (aktivuje se pouhým stlačením). Stav činnosti je indikován modrou barvou. Pokud dioda pouze modře svítí, je zařízení v režimu Hi-Fi, pokud bliká, je zařízení aktivní a je nastaven jakýkoliv jiný režim.

Ovládací program nabízí intuitivní prostředí s různými možnostmi nastavení. Na výběr máte jak několik technologií od známého studia Dolby, tak i klasický ekvalizér nebo výběr velikosti místnosti a konkrétní upravení zvuku v režimu DSP. O instalovaných zvukových technologiích se podrobněji zmíním v dalším odstavci.


Xonar U1 Audio Center

Mikrofón

Jako součást příslušenství je kupodivu dostatečně kvalitní. Bohužel jeho konstrukce není příliš stabilní. Pokud se ale smíříte s touto nectností, odmění vás v podobě nahrávek bez rušivých zvuků okolí. Hlavní dík ale nepatří mikrofonu samotnému, nýbrž technologiím podporující vyčištění nahrávaného zvuku od šumu. Technologie umožňuje snížení rušivých zvuků až o cenných 15 dB.

Jak hraje?

Ze začátku tedy něco teorie. Jádrem Xonar U1 je zvukový čip UA100 s technologií Xear 3D. Ta podporuje jedno z největších lákadel v podobě implementace technologií jako jsou DirectSound 3D, EAX 2.0, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, Dolby Pro-Logic IIx a Dolby Digital Live. Vše s analogovým 48kHz audio výstupem a odstupem signálu od šumu 96 dB (pro lidské ucho věrnější údaj činí 100 dB (A)). Pro běžného uživatele je asi nejdůležitější technologií Dolby Headphone. Ta totiž zprostředkovává iluzi prostorového zvuku i v běžných sluchátkách. Výrobce k poslechu doporučuje kvalitnější sluchátka s parametry 8~150 ohm @ >10mWx2.

Teď už ke zvuku samotnému: Vždy se jedná o mé subjektivní hodnocení! Rozdělené je do tří nejdůležitějších oblastí. Testoval jsem na sluchadlech osvědčeného výrobce AKG, konkrétně model K 312 P. Hodnocení hudby jsem prováděl většinou v módech DSP.

Hudba

Porovnání zvuku z mého notebooku s tím z Xonar U1 je nesrovnatelné. Na první poslech dokáže externí USB zvukovka oproti integrovanému softwarovémo kodeku zázraky. Reprodukce je naprosto čistá, bez rušivých efektů, a to dokonce i u hudebních souborů s menší kvalitou. Celkově ke zvuku nelze mít výhrad. Tady je doopravdy lepší dát na radu výrobce a kvalitní audio výstup podpořit také dostatečně kvalitními sluchátky.

Nepřeberné možnosti nastavení už jen dokládají zaměření tohoto přístroje. Pokud vám stačí nastavení výrobce, doporučuji pro poslech nastavit funkci Music v DSP modu. Zvuk mírně přitvrdí, ale přitom má dostatečné středy – prostě ideální. Co zamrzí je nemožnost zvuk v tomto módu jakkoliv dále konfigurovat. Jinak si můžete vybrat z nastavení výstupu až systém 7.1! Nechybí ani možnost zvolit 5.1 nebo 2.0 a již zmíněná sluchátka. Tím však výčet nastavení nekončí. Dále si můžete pohrát s prostorovým zvukovým dojmem místnosti (3 možnosti) nebo využít ekvalizér pro nastavení zvuku podle svého gusta. Zde pak výrobce nabízí několik přednastavených režimů podle žánru hudby, od opery po heavy-metal.

Film

Pokud rádi posloucháte filmy, které slibují kvalitní posluchačský zážitek, je Xonar U1 právě pro vás. Lepší zvukové podání ani nemůžete očekávat. Zde se naplno projeví technologie Dolby a dojem prostorového zvuku je v rámci možností dokonalý. Mluvené slovo je jasně zřetelné a podporované hudbou jako by zpovzdálí a naopak.

Hry

Opět doporučuji zvolit nastavení DSP módu, konkrétně Game. Zvuk přidá na dramatičnosti a pro hraní akčních her není lepší možnost. Pokud jste spíše na poklidnější typy her, nevadí, klidně si můžete pohrát s nastavením v ekvalizéru a zvuk si doupravit. Co musím vyzdvihnout je schopnost výsledného zvuku podpořit zvláště v akčních hrách tolik důležité prostorové vnímaní. Doopravdy slyšíte výstřel za vámi.

Ale abych tu nepěl jen slova chvály, zařízení má také své mouchy. Těmi je především nemožnost dále nastavit některý z režimů DSP a hlavně žádná ochrana proti ohluchnutí. Příklad mluví za vše. Pokud máte např. ve Winampu nastavenou maximální hlasitost a Xonar je hodně ztlumený. Stačí malá nepozornost v podobě půlotáčky na pravou stranu a v momentě uvěříte, že výstupní zvukový výkon zařízení je více než dostatečný.

Závěr

Asus Xonar U1 je bezesporu zajímavou alternativou pro kvalitní poslech hudby a přehrávání zvuku. Zaujme zvláště moderním designem a příjemným ovládáním. Zvláště majitelé notebooků tak mají zajímavou alternativu, jak vylepšit své hudební zážitky. Bohužel v době testování ještě nebyla určena doporučená cena pro český trh. V zahraničí se cena pohybuje okolo 105 USD (cca 1 855 Kč bez DPH).

Klady a zápory

+ kvalita zvukového výstupu
+ design
+ kvalita provedení

- žádná omezení pohybu ovládacího prvku

Foto galerie Asus Xonar U1

Příslušenství

Diskuse