Ergotron LX Desk Mount - pohyblivé rameno pro notebook

15. 5. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Ti, kteří používají notebook jako náhradu stolního počítače, si jistě uvědomují, jaká úskalí takové řešení přináší. Kvůli rozměrům nemůže být displej dostatečně daleko od klávesnice a na úkor mobility člověk přichází o ergonomii. Tento problém může částečně řešit právě Ergotron LX Desk Mount Notebook Arm 45-192-194 s cenou 4000 Kč bez DPH.

Ergotron LX Desk Mount - pohyblivé rameno pro notebook

Notebooky se před několika lety dostaly do popředí a válcují už i stolní počítače. Díky tomu se dalo čekat, že se k nim začne vyrábět všemožné příslušenství. I když pomineme spoustu gadgets do USB, tak mnoho kousků je velmi zajímavých a může velmi usnadnit nebo zpříjemnit práci. Jedním takovým je pohyblivé rameno LX Desk Mount Notebook Arm 45-192-194 od firmy Ergotron, které umožní snadné přesouvání notebooku v rámci pracovní plochy stolu a dále také zvýšení ergonomie možností umístění displeje do výšky hlavy.

Obsah balení

Krabice, ve které je zabaleno všechno potřebné, je poměrně těžká, což dává tušit, že by konstrukce mohla být opravdu pevná. Všechny její díly jsou pro přepravu zabaleny, aby se nemohly poškrábat. Hlavní části jsou všeho všudy čtyři – jmenovitě to je část pro montáž ke stolu, volitelný spojovací článek, koncový článek a podstavec, který se přišroubuje ke konci ramene a na který se následně položí notebook. Všechny spoje mají v sobě kloub. Jejich počet by měl zabezpečit možnost umístění notebooku po celém stole s libovolným natočením. Spoj na konci ramene je standardizovaný a lze na něj přišroubovat i LCD panel s možností umístění na VESA držák.

Mezi další věci, které stojí za pozornost, patří tři sáčky s podpůrnými prostředky pro instalaci a lepší používání. Ukrývají se v nich potřebné šroubky (jak klasické, tak i s umělohmotnými násadkami pro rychlou aplikaci bez nářadí), výměnná násada pro montáž na stůl s dírou k ukotvení, sponky pro přidržení notebooku, nalepovací gumové podložky, nalepovací suchý zip (třikrát část pro nalepení na notebook a na podstavec). Všechny šrouby, které by uživatel mohl potřebovat nastavit, mají vzor rovnoramenného šestihranu. Klíče potřebných velikostí jsou přiloženy v jednom ze sáčků.

Instalace

Přibalený tištěný instalační manuál je černobílý a vícejazyčný a je tvořen několika listy secvaknutými k sobě. I když čeština mezi jazyky není, není to žádný problém, protože celý postup složení je popsán posloupností názorných obrázků. Sám jsem se při skládání řídil pouze obrázky. Se samotným skládáním jsem si opravdu vyhrál a zkusil jsem všechny možnosti. Trvalo mi to necelou půlhodinu do plně operativního stavu včetně nastavení uchycení přesně pro konkrétní notebook. Na jednu nohu je možná i montáž dvou ramen.

Nejjednodušší metoda instalace je při uchycení za kraj stolu. Není potřeba ani šroubovák. Základní díl ramene stačí umístit na příslušný okraj a otáčením spodní části po závitu ho upevnit. Další díly už stačí jenom nasazovat shora. Nasazování je lehké a nevyžaduje žádný komplikovanější zásah. Další díl je volitelný a je potřeba pouze, pokud chceme manipulovat s notebookem i dál od základny. Třetí díl je zakončen šroubovými úchyty s rozmístěním standardního VESA držáku, takže není problém přišroubovat LCD a plnohodnotně s ním pracovat. Nám však jde především o použití s notebookem, takže přišroubujeme poslední větší část, kterou je podstavec. Z podstavce vyčnívají dva nastavitelné zahnuté úchyty. Ty slouží k držení notebooku na podstavci, který bude při normálním používání pravděpodobně předkloněn dopředu. Nastavení je nutné provést podle velikosti notebooku.

Stojan jsem testoval se dvěma notebooky. První byl širokoúhlý s úhlopříčkou 12,1“ a druhý byl taktéž širokoúhlý s úhlopříčkou 15,4“. Oba seděly perfektně a nastavení úchytů dovoluje i větší notebook. Na podstavec můžete nalepit buďto dva gumové pruhy, aby notebook nemohl tolik klouzat, a nebo použít suchý zip. Stejně jako gumové pruhy, nalepovací suchý zip najdete v základním balení. Jednu část pruhů nalepíte na notebook a druhou na podstavec. Pokud máte k notebooku dokovací stanici, tak bude suchý zip nutností pro její udržení na podstavci.

Ergotron - dvě ramena
(Na jednu nohu lze dát více ramen.)

Využití

Osobně na holém notebooku bez dalších periferií pracuji opravdu pouze, když jsem mimo domov. Malá klávesnice nemůže nabídnout takový komfort a displej nalepený velmi blízko klávesnice, který není možno si nijak výškově nastavit, může při vytrvalé práci způsobovat bolesti za krkem (čím menší notebook, tím je to větším problémem). Dohromady s externí myší a klávesnicí může být pohyblivé rameno na notebook ideálním řešením, jak si zvýšit komfort pracoviště, pokud nechcete investovat do externího monitoru. Ačkoli většinou se o podobných řešení mluví v souvislosti s většími notebooky (kde je přínos neoddiskutovatelný díky větším displejům s menším DPI), velmi dobře se mi takto pracovalo i s malým 12“ notebookem. Při nastavení výšky horní hrany displeje do úrovně očí se pohodlí při práci zvýšilo o 100% a displej byl stále čitelný, protože nebylo potřeba notebook nějak výrazně odsouvat dozadu. V podstatě stačilo pár cm a pod notebook si umístit externí klávesnici tak, aby notebook ještě nepřekážel ve výhledu na tlačítka.

Obrovskou výhodou je, že vám notebook nepřekáží a můžete mít na stole rozloženou svou práci a libovolně si ho odsunout, aby na něj bylo vidět, ale zároveň nijak neomezoval. Pomocí přiložených umělohmotných poutek se dají všechny kabely nějak rozumně uklidit, aby vám případně z notebooku netrčely na všechny strany a nebyla možnost ho kvůli tomu z podstavce shodit.

Závěr

Ergotron LX Desk Mount Notebook Arm 45-192-194 je precizně zpracovaným výrobkem, který je domyšlen do nejmenších detailů. Konstrukce je robustní a pevná a ve své stříbrné barvě na stole nebude dělat ostudu (existuje případně i černé provedení). Jedná se o velmi praktický výrobek, který ocení lidé, kteří potřebují mít při práci na stole pořádek, a ti, kteří si chtějí zlepšit ergonomii práce s notebookem. Třešničkou na dortu je standardizovaný VESA držák, takže místo notebooku je možné si přidělat i stolní LCD panel. Cena činí 4173 Kč bez DPH (4966,- Kč s DPH).

Klady a zápory

+ snadná instalace
+ možnost instalace LCD panelu

K testu zapůjčila společnost Tech Data Distribution, s.r.o.

Příslušenství

Diskuse