Lexmark X4550 - vše v jednom a bez drátů

19. 7. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Relativně novým trendem v oblasti tisku je připojení přes Wi-Fi. Společnost Lexmark nezůstala pozadu a rozšířila své portfolio o model X4550. Ten je zajímavý jak z hlediska své univerzality, tak i doporučené koncové ceny. Cena za tuto tiskárnu, scanner a kopírku v jednom, navíc s podporou bezdrátového rozhraní a možností tisknout přímo ze záznamových médií, jen zlehka přesahuje cenu 3 tisíce Kč bez DPH.

Lexmark X4550 - vše v jednom a bez drátů

Aktualizováno 24.8.2007

Dle posledních údajů výrobce, je již USB kabel zahrnut v ceně tiskárny!!! Na odstranění milné informace (zobrazované při instalaci SW), která upozorňuje na nutnost USB kabel dokoupit, výrobce již pracuje.
(Článek zůstává v původním znění.)

Vnější popis

Tělo tiskárny je plastové, pouze vyklápěcí ovládací panel připomíná broušený hliník, světlé barvy přístroje pěkně kontrastují s černým panelem na krytu scanneru. Design nejen že je vizuálně líbivý, ale ani uspořádání jednotlivých prvků není moc co vytknout. Většinu horní strany zabírá víko scanneru, které když uchopíme kousek níž, zvedneme rovnou celé snímací zařízení a dostaneme se snadno k barevným náplním (cartridge). Boky přístroje s logy Lexmark neobsahují žádný ovládací prvek, zadní strana skrývá především síťový konektor s výsuvným adaptérem, USB konektor a anténku Wi-Fi. V horní části je potom sklápěcí podavač papíru.

Všechny důležité prvky tedy najdeme na čelní straně vyklápěcího ovládacího panelu. Celkem 14 tlačítek a dvouřádkový display slouží k pohodlnému ovládání celého přístroje. Pod tímto panelem se nachází lišta, kam tiskárna skládá výsledky své práce. V pravé části čelní strany jsou dva otvory pro zasunutí paměťových karet, USB port, podporující technologii PictBridge, a pěkně provedené logo Wi-Fi, které díky barevným LED slouží jako indikátor stavu připojení do bezdrátové sítě. Oranžově svítí, pokud není Wi-Fi modul nastaven nebo je-li tisknuto přes USB rozhraní, oranžově bliká, pokud se nemůže připojit k síti. Jakmile se tiskárna do sítě připojí, spokojeně se rozsvítí zelené světlo.

Rozměry 177 x 453 x 325 mm a hmotnost 5,8 kg jsou ještě relativně kompaktní hodnoty. Trošku problematické je přenášení tohoto zařízení, jelikož chybí jakékoliv úchyty, ale v případě tiskárny snad zas tak častá manipulace nehrozí.

Obsah balení

Standardně v krabici najdeme spolu s tiskárnou pouze černou a barevnou cartridge, manuál v mnoha jazycích, instalační CD pro Windows a pro Macintosh a napájecí kabel. Osobně mi tu docela chybí potřebný USB kabel, bez kterého se instalace neobejde, a přijde mi smutné, že k zařízení za několik tisíc výrobce nepřibalí kablík za pár desítek korun.

Na CD s ovladači také najdeme program Lexmark Imaging Studio, který jednak obstarává komunikaci s tiskárnou a také nabízí úpravu a správu fotografií. Dalším softwarem je OCR pro rozeznávání písma v naskenovaných dokumentech a následný převod z obrázku na textový dokument nebo faxový software, jehož název mluví za vše.

Instalace

Při první instalaci se neobejdeme bez USB kabelu, který je třeba k prvotní komunikaci tiskárny s PC a který bohužel není součástí balení. Po spuštění instalačního softwaru z přiloženého CD jde všechno jak má a průvodce nás krok za krokem vede až ke kýženému cíli, kterým je vytištění první zkušební strany. Při instalaci jsme tázáni, jestli chceme tisknout přes USB nebo Wi-Fi (802.11 b/g) a zda se má instalovat i doplňkový software. Po zvolení možnosti tisku bezdrátově pouze vybereme požadovanou síť, případně zadáme heslo pro přístup do ní, samozřejmostí u této tiskárny je i podpora zabezpečení sítě WPA-PSK, WEP a WPA2-PSK. Tiskárna poté instaluje příslušný síťový port a začne fungovat jako bezdrátový tiskový server nezávislý na jakémkoliv počítači v síti. Instalace na další počítače již USB kabel nepotřebuje.

Samotné nastavení parametrů pro Wi-Fi připojení lze samozřejmě kdykoliv změnit, ovšem pouze z PC a pomocí USB kabelu. Tiskárna má v menu samostatnou položku „Network Setup“, ta však slouží pouze k zobrazení SSID, IP adresy a masky podsítě, kvality signálu, případně MAC adresy, ta je však šikovně umístěna i na štítku zadní strany zařízení. Všechny tyto parametry spolu s dalšími lze samozřejmě vytisknout ve formě přehledného seznamu. Logo bezdrátové sítě svítí oranžově, pokud

Zařízení spolehlivě funguje na operačních systémech:
Microsoft Windows XP
Microsoft Windows XP Professional x64
Microsoft Windows Vista
Apple Mac OS X (10.4.4-10.4.x Intel)
Apple Mac OS X (10.3.x-10.4.x Power PC)
Microsoft Windows 2000 5.00.2195 nebo novější

Tisk a jeho parametry

X4550 patří do kategorie kompaktnějších tiskáren a nenajdeme tu tedy šuplíkový zásobník papíru. K dispozici je tak jen vertikální podavač s udávanou maximální kapacitou 100 listů. Technologie PrecisionSense se postará o automatickou detekci papíru a podle toho zvolí vhodné rozlišení tisku. Maximální rozlišení je 4800x1200dpi barevně a 1200x1200dpi černobíle, což je v této cenové kategorii, řekněme, standardní hodnota. Na výběr je v podstatě celá paleta nejpoužívanějších formátů papíru, od nejmenších 3x5 palců (76x127mm) až po A4, případně je tu možnost definovat vlastní formát v tomto rozmezí.

Lexmark Imaging
Dialog „Vlastnosti tisku“, který lze vyvolat při každém tisku jakéhokoliv materiálu, umožňují ve velmi příjemném a přehledném rozhraní nastavit veškeré parametry od velikosti papíru přes kvalitu tisku až po rozložení dokumentů na papíru.

Pro tisk fotografií je tu užitečná funkce tzv. bezokrajového tisku, která funguje s podporovanými formáty naprosto bezproblémově.

Kvalita vytisknutých fotografií, ať už na klasický kancelářský nebo speciální fotopapír, byla relativně vysoká, v rámci této kategorie tiskáren rozhodně nezklame, jen podání barev by mohlo být malinko lepší. Horší už to však je s rychlostí tisku. Udávány jsou hodnoty 26 stran za minutu u nejnižší kvality černobílého tisku a 18 stran u barevného. Není žádným překvapením, že tisk ve vyšší kvalitě bude pomalejší, ovšem udávané hodnoty 15 a 6 stran za minutu v normální kvalitě jsou stále vyšší, než se mi podařilo dosáhnout s průměrným dokumentem s obrázkem či grafem na každé straně. Fotografie v nejvyšší kvalitě na fotopapír o rozměrech 10x15 cm se tiskla 1:55, což rozhodně není žádný rychlostní rekord, nicméně stydět se za tento čas X4550 také nemusí.

Ještě zmíním, že při zahájení tisku se zobrazí informace o stavu barevných náplní a procentuálním stavu tisku. Defaultně je nastaveno i zvukové oznamování o akcích tiskárny (česky mluvící ženský hlas), to lze však naštěstí vypnout, stejně jako lze nastavit i vizuální podobu tohoto informačního okna.

Tisknout lze i bez počítače z paměťových karet nebo zařízení podporujících technologii PictBridge. Tento proces je bezproblémový, jen by při něm rozhodně pomohl malý LCD display, který mají mnohá konkurenční kombinovaná zařízení ve stejné cenové relaci.

Měl jsem možnost vyzkoušet i speciální fotopapír, který se dá samozřejmě dokoupit v několika formátech, a cartridge přímo dělanou pro tisk fotografií. Při jejím použití tiskárna tiskne šesti barvami místo klasických čtyř. Fotopapír Lexmark působil velmi kladným dojmem a s tiskárnou si evidentně dobře rozuměl. Použití speciální foto cartridge vedlo k výraznému zvýšení živosti barev. Na vložených obrázcích v následující sekci si můžete porovnat výsledek s originální digitální fotografií.

Scanování a kopírování

Víko scanu s maximálním optickým rozlišením 600x1200dpi, digitálně zvětšeným19200x19200dpi a barevnou hloubkou 48-bitů (16-bitů pro stupně šedi) lze dostatečně otevřít a není tak problémem scanovat i tlusté knihy. Kopírování lze samozřejmě provádět bez PC a při využití přednastavených parametrů se celý proces dá skutečně spustit stiskem jediného tlačítka a to „Start Black“ nebo „Start Color“ podle toho, chceme-li kopii černobílou nebo barevnou. Můžeme zvolit světlejší/tmavší kopii, případně její zvětšení/zmenšení. Udávána je maximální rychlost 17 černobílých a 11 barevných kopií za minutu.

Scanování probíhá tak, že na tiskárně zvolíme, do kterého počítače se mají data poslat, a tiskárna následně, po stažení seznamu vhodných aplikací, nabídne výběr, která aplikace má obraz zpracovat, či zda se má uložit ve formě souboru. Tento proces je možná malinko zdlouhavější, nicméně má své nesporné výhody. Každopádně lze v programu Lexmark Imaging Studio nastavit, kam obrázky posílat, a vyhnout se tak opakovanému stahování seznamu aplikací. Ovšem v praxi se mi tohoto dosáhnout nepodařilo a seznam aplikací se stahoval pokaždé, přičemž to trvalo cca 15 vteřin. Ke kvalitě scanovaného textu nemám žádných výhrad, stejně tak program OCR funguje dobře, nicméně kvalita snímaných fotografií by mohla být lepší.

Jako příklad uvádím digitální fotografii, kterou jsem vytiskl na fotopapír klasickými barvami a posléze speciální cartridgí pro tisk fotografií. Obě jsem poté naskenoval maximálním rozlišením 600dpi, nijak neupravoval, pouze ve Photoshopu zmenšil na horizontální velikost 800px a uložil v maximální kvalitě formátu JPG.

foto
Originální foto

foto
Tištěno standardní barvou

foto
Tištěno speciální foto barvou

Závěr

Lexmark X4550 spojuje všechny funkce, které můžeme od multifunkčního zařízení do malé kanceláře očekávat, ve velmi pěkném designu a s užitečnou a dobře fungující funkcí bezdrátového print serveru. Je orientován na domácnosti nebo malé kanceláře především proto, že při větším počtu uživatelů by nemusel stíhat veškeré požadavky, které jsou v kanceláři kladeny na tiskárnu, scanner, kopírku a potažmo i fax. To však nikterak nesnižuje kvalitu jeho práce, ta je naopak na relativně vysoké úrovni. Při ceně 3.358,- Kč bez DPH (cca 3.990,- Kč s DPH) jde o velmi zajímavou variantu řešení potřeb provozu malé kanceláře. Záruka pro firemní zákazníky je 1 rok se službou výměny do dalšího pracovního dne, pro soukromé domácí uživatele samozřejmě platí zákonná dvouletá lhůta.

Klady a zápory

+ Poměr cena/funkce
+ Záruční výměna do dalšího pracovního dne (pro firmy)
+ Kvalitní dialog pro nastavení vlastností tisku
+ Intuitivní a přehledné ovládání

- Absence grafického LCD displeje
- Potřeba dokoupit USB kabel (podobně jako u konkurentů)



Příslušenství

Diskuse