D-Link DHP-301 - data po elektrice

14. 2. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Výrobce řadí tento produkt do kategorie, kterou nazval ''Digitální domácnost''. Svou povahou se opravdu hodí do domácnosti, ale využití se může najít i v malých kancelářích. A o co se vlastně jedná? D-Link DHP-301 je sada dvou adaptérů, které umožní přenášet data po rozvodech elektrické sítě. Někomu to možná zní jako zbytečná věc, ale ne vždy chceme rozvádět novou LAN a ne vždy můžeme využít Wi-Fi. Potom se může hodit právě sada DHP-301.

D-Link DHP-301 - data po elektrice

Obsah balení

D-Link DHP-301 (PowerLine HD Ethernet Starter Kit) je název pro základní sadu dvou adaptérů DHP-300 (lze dokoupit i jednotlivě pro další rozšíření sítě). V krabici je přiloženo také instalační CD pro rozšířené nastavení jednotlivých adaptérů a sítě, stručný manuál v několika jazycích včetně českého a 2x ethernet kabel pro propojení adaptéru D-Link s příslušným zařízením.

Popis zařízení

Povrch adaptéru D-Link DHP-300 je vyroben z bílého plastu. Indikační část na čele přístroje je navržena do černého prstence, v němž jsou umístěny 3 symboly indikující stav adaptéru (zapnuto, propojeno s dalším adaptérem, připojen LAN kabel se síťovým zařízením). Adaptér zapojený do elektrické zásuvky vystupuje ven o 41,5 mm, široký je 73 mm a vysoký 103 mm (zde se naše měření odlišuje od údajů uvedených na webu výrobce, který uvádí 101 x 71 x 37 mm). Při vážení jsme z váhy odečetli číslo 184 g (i zde je údaj výrobce jiný - 172 g). Přípojka do elektrické sítě je dvoukolíková (i zde se rozcházíme s údajem výrobce pro ČR, z toho lze odhadnout, že sada testovacích adaptérů zapůjčená do redakce k testu se v detailech liší od adaptérů prodávaných v obchodní síti pro ČR - jde tedy pravděpodobně o tzv. předprodejní vzorky). Na bocích adaptéru jsou dvě prohlubně pro lepší uchopení při odpojování ze zásuvky. Na obou bocích jsou také chladicí otvory (pasivní chlazení).

V marketingových materiálech se uvádí přenosová rychlost až 200 Mbps, ale za údajem je malá hvězdička, která odkazuje na další vysvětlivku. 200 Mbps dokáže teoreticky za optimálních podmínek komunikovat jeden adaptér DHP-300 s druhým, ale praktická využitelná rychlost přenosu dat uživatelem je podle standardu IEEE 802.3u 100 Mbps (12,5 MB/s). Maximální teoretická rychlost komunikace adaptérů (200 Mbps) tak dává jistý prostor pro rezervu k dosažení maximální reálných přenosů dat až rychlostí 100 Mbps i při ne zcela ideálních podmínkách propojení adaptérů.

Instalace a provoz

Instalace adaptérů je opravdu snadná a bezproblémová, jak deklaruje výrobce. Věřím, že několik výjimek potvrzujících pravidlo, že „nic není dokonalé“, se najde, ale ve většině případů žádný problém nebude. Oba adaptéry je třeba prostě a jednoduše zapojit do elektrické sítě, LAN kabelem propojit protilehlá zařízení (např. ADSL modem a notebook) a komunikace může začít se stejným nastavením, jako by byla propojena běžnou LAN (při prvním použití po zakoupení je třeba nastavit identifikaci obou zařízení).

Po zasunutí adaptéru do elektrické sítě (pod proudem; DHP-300 je napájen z elektrické sítě) se okamžitě jako první rozsvítí kontrolka napájení. Po připojení druhého adaptéru se za chvilku (cca 5 - 30 sekund, záleží na vzdálenosti obou zařízení) rozsvítí další kontrolka indikující propojení, lidově řečeno „oba adaptéry se v síti našly a jsou připraveny pracovat“ (tedy pokud nejsou adaptéry již příliš daleko a opravdu k propojení dojde). Adaptér bezprostředně po připojení slyšitelně „bzučí“, ale zvuk se po chvíli výrazně utlumí a „bzučení“ je pak slyšet už jen velmi zblízka (pokud dáte ucho blízko k adaptéru). Na povrchu plastového obalu se po několika minutách začne projevovat odpadní teplo, které se po čase ustálí na hodnotě cca 45 - 55 °C. Adaptér je na omak již poměrně horký, ale bezpečnému vyjmutí z elektrické sítě teplota nebrání.

Kontrolka LAN svítí okamžitě po připojení síťového prvku přes LAN kabel. Samotná rychlost datových přenosů (max. 100 Mbps = 12,5 MB/s) je velmi závislá na vzdálenosti připojených adaptérů. Obecně lze říci, že v rámci domácnosti nebo malé kanceláře (2 - 4 místnosti vedle sebe) není s propojením problém. Delší vzdálenosti nebo propojení dvou domácností už mohou způsobovat problémy.

Posílaná data lze na úrovni adaptérů šifrovat a řídit jejich tok (preference přenosu dat podle důležitosti). K tomu slouží přiložené CD s programem, který dokáže nastavit požadované parametry. Parametry stačí nastavit při prvním použití a adaptéry si je zapamatují i po odpojení z elektrické sítě. Při dalším zapojení adaptérů do elektrické sítě již vše funguje bez nutnosti spuštění konfiguračního programu. Stejným programem lze také případně změnit firmware v adaptérech (DHP-300). Výrobce deklaruje funkčnost programu ve Windows XP SP2 nebo 2000 SP4. Testovali jsme jej i na notebooku s Vista (32 bit) a fungoval.

Závěr

D-Link DHP-301 je sada dvou adaptérů (DHP-300) pro rychlé a pohotové datové propojení dvou zařízení (notebook, ADSL modem atp.) v rámci domácnosti nebo malé kanceláře. Při ideálních podmínkách nabídne přenosovou rychlost až 100 Mbps (kompatibilní i se standardem IEEE 802.3 10 Mbps), ale ta se vzdáleností klesá a na rychlé přenosy velkých datových objemů to již není. Hlavní možnost využití vidím pro datová propojení nenáročná na rychlost a objem přenesených dat (např. internet, který se dnes běžně pohybuje v rychlostech 1 až 10 Mbps) v místech, kde využít jiné možnosti datového spojení z nějakého důvodu nechceme (např. vrtání lišt na kabely či vedení volně ležícího kabelu mezi místnostmi) nebo nemůžeme (Wi-Fi přes 3 místnosti již může mít časté výpadky).

Základní sadu D-Link DHP-301 lze v ČR zakoupit v průměru za cca od 3530,- Kč bez DPH (cca 4200,- Kč s DPH). Zákonná záruka je 2 roky.

Fotogalerie D-Link DHP-301

Výrobcem udaná technická specifikace:

Standard
IEEE 802.3 Ethernet/ 802.3u Fast Ethernet

Rozhraní pro elektrický rozvod
Elektrická zástrčka se 3 kontakty

Ethernetové rozhraní
Port: 10/100BASE-TX s funkcí Auto MDI MDIX
Konektor: RJ-45

Modulace přenosu přes elektrický rozvod
OFDM symbolová modulace

Frekvenční pásmo pro přenos přes elektrický rozvod
2 až 32 MHz

Rychlost přenosu dat
Elektrický rozvod: 200Mb/s (fyzická rychlost)
Ethernet: 10/100 Mbps (automatické nastavení rychlosti)

QoS
Standard pro prioritní fronty 802.1P (4 fronty)
Multi segment bursting

Zabezpečení
Kombinované DES/3DES šifrování dat
Uživatelem nastavitelný šifrovací klíč Net ID)
802.1Q VLAN Tagging (pevná hodnota, nelze uživatelsky změnit)

Konfigurace/Správa
Konfigurační program pro Windows
Podpora SNMP (pro nastavení šifrovacího klíče)
Telnet
Dálkový upgrade softwaru (přes FTP)

Minimální systémové požadavky (pro spuštění konfiguračního programu)
PC s 233MHz procesorem
64 MB paměti
Windows XP SP2 nebo 2000 SP4
Ethernetový adaptér (síťová karta) (100 Mb/s)

Diagnostické LED indikátory
Power Line Link
Power Line Activity
Ethernet Link/ Activity

Napájení
100 až 240 V st, 50/60 Hz, 160 mA

Rozměry (1 adaptér)
101 x 71 x 37 mm

Hmotnost (1 adaptér)
172 gramů

Provozní teplota
0 až 40 °C

Skladovací teplota
-20 až 70 °C

Provozní vlhkost
10% až 95% relativní vlhkost, nekondenzující

Skladovací vlhkost
10% až 90% relativní vlhkost, nekondenzující

EMC (elektromagnetická kompatibilita)
FCC část 15 třída B
CE

Bezpečnost
UL

MTBF (střední doba mezi poruchami)
Min. 100 000 hodin

Poznámka výrobce:
Elektrické zásuvky a vodiče musí být součástí stejného elektrického rozvodu. Pro připojení dalších zařízení k síti jsou zapotřebí další PowerLine HD Ethernet adaptéry.

Maximální rychlost je teoreticky dosažitelná rychlost. Skutečná rychlost se bude lišit. Rychlost může být negativně ovlivněna podmínkami v síti a faktory prostředí, například objemem síťového provozu, režií sítě, atd.

Typ kontaktů zástrčky adaptéru se liší podle toho, do které země se dodává.

Příslušenství

Diskuse