Acer EasyPort IV - dokování pro notebooky Aspire

29. 7. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Používáte doma k notebooku i další externí periferie a nebaví vás neustálé připojování všech zařízení? To mají ulehčit dokovací stanice a port-replikátory. Po několika univerzálních jsme se tentokrát rozhodli podívat na jedno specializované zařízení v hodnotě okolo 2000,- Kč bez DPH, které lze připojit k novým notebookům Acer Aspire či TravelMate 5xxx.

Acer EasyPort IV - dokování pro notebooky Aspire

Dokovací stanice s port-replikátory nemusí být nutně užitečné jen pro podnikový sektor. Se stále větším rozšířením mezi běžnými uživateli slouží notebook častěji jako hlavní počítač. Pokud s notebookem používáte velké externí LCD, klávesnici, myš a samostatné reproduktory, jistě víte, jak obtěžující je separátní připojení všech těchto součástí. V takovém případě vám podobná zařízení mohou usnadnit tuto činnost.

Už je to nějaký čas, co jsme se měli možnost podívat na univerzální řešení, která se připojují přes ExpressCard nebo USB (například oblíbený Toshiba Dynadock). Univerzální řešení ale nikdy nebude tak dobré jako něco, co je šité přímo na míru a nemusí žádné problémy obcházet alternativními způsoby (to se týká například výstupu zobrazení).

Obsah balení a instalace

V malé kartonové krabici je celé zařízení uloženo v igelitovém obalu. Kabel je vložen přímo do něj a žádné ovladače nejsou potřeba, takže nic dalšího už v krabici nenajdete. Ovladače nejsou potřeba, protože samotný port-replikátor funguje transparentně. Všechna logika jeho portů je přímo v notebooku a v případě, že je replikátor připojen, se potřebné vstupy a výstupy přesměrují z těch, které jsou přímo na notebooku. Replikátor jen z jednoho velkého speciálního portu na notebooku rozdělí vodiče na více těch standardních. Odpojování nepotřebuje žádný přípravný proces.

Popis zařízení a postřehy z používání

Celý port-replikátor je poměrně kompaktní podlouhlý kvádr s rozměry 267 x 65 x 30 mm a vahou kolem půl kila. Lze ho proto snadno přenášet i s notebookem v brašně. Zepředu jsou pouze dvě indikační diody (napájení a zapnutí) a otvor na kabel k notebooku. Na pravém boku je zdířka zámku Kensington a na levém dva USB porty. Většina portů je logicky na zadní straně a jde jmenovitě o napájení, LAN, obrazové výstupy VGA a DVI-D, druhé dva USB porty a 3 audio konektory.

Jako první mě překvapila absence tlačítka pro zapnutí notebooku, které bývá běžně i na replikátorech – o chybu se však nejedná. Jen není možné zapnout notebook zavřený. Ačkoli je propojení s notebookem realizováno 11 cm dlouhým kabelem, moc volnou ruku při manipulaci mít nebudete. Kabel je dost tlustý a neforemný. Vzhledem k zahnutí konektoru je potřeba si udělat u notebooku místo pro jednu ze dvou možností umístění (zachycených na fotkách pod článkem). S kabelem souvisí jedna drobnost. Pokud ho máte zasunutý v replikátoru, tak výrobce zřejmě zamýšlel vyjímání pomocí malých teček na konektoru. Díra je však moc velká, a tečky pak nejsou přístupné. Z cestovního stavu se mi nejvíce osvědčilo uchopení replikátoru za pravý bok a prudké švihnutí. Tím se kabel mírně uvolní a lze ho snadno vytáhnout. Při běžném používání by to neměl být problém, protože na stole už kabel pravděpodobně nikdo zasouvat nebude.

Jako zápor považuji absenci šroubovacích úchytů po stranách obrazových výstupů (VGA a DVI-D). Na podobných zařízeních by měly být, aby se při manipulaci nemohly kabely nechtěně vypojit. Zejména kabely k monitorům totiž bývají tlusté a nepoddajné. Jinak svou práci zařízení plní perfektně a vzhledem k tomu, jak jednoduché je, nemá cenu předpokládat žádné větší problémy. Cestovní charakter je podpořen také schopností fungovat bez připojeného napájení (nebo s připojeným napájením přímo přes notebook).

Závěr

Je příjemné vidět, že se podobný typ příslušenství rozšiřuje i na multimediální notebooky pro domácí uživatele, kde v dnešní době může stejně usnadňovat používání jako na business noteboocích. Jde pouze o minimalistické zařízení, a proto na něm nejsou žádné PS/2, sériové a paralelní porty. Trochu zamrzí, že se na něm neobjevil výstup na televizi nebo Firewire konektor. Oba už z nových Aspire notebooků zmizely. Nejvíce jsem ocenil programovatelné audio konektory, které na testovacím notebooku Acer Aspire 5930G podporují analogový přenos prostorového zvuku. Je mnohem příjemnější, když se potřebné tři kabely nemotají po stole v prostoru myši, jako tomu je při připojení přímo k notebooku.

Kdo vlastní podporovaný Acer Aspire notebook a doma k němu připojuje velký externí LCD panel, klávesnici, myš a 5.1 repro-soustavu, tak ten Acer EasyPort IV ocení. Při ceně 2130,- Kč bez DPH (2534,- Kč s DPH) navíc nejde ani o nic extrémně drahého.

Příslušenství

Diskuse