Dokovací stanice E-Port pro DELL Latitude a další příslušenství

6. 10. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

S posledním recenzovaným notebookem DELL do redakce dorazila také krabice s nejrůznějším příslušenstvím pro řadu Latitude E. Protože jsou některé kousky velmi zajímavé, rozhodli jsme se jim věnovat samostatný článek.

Dokovací stanice E-Port pro DELL Latitude a další příslušenství

Notebooky do business segmentu obecně bývají kvalitnější než levné multimediály. Při nasazení ve firmách ovšem není důležitá jen kvalita samotného notebooku. Jsou zde ještě další faktory při rozhodování, z nichž velkou roli hrají nabízené záruky a jiné služby a také příslušenství.

Dokovací stanice E-Port (simple)

DELL má v kategorii klasických dokovacích stanic dva modely – menší a větší. Větší varianta nabízí snad vše, co by si mohl člověk přát. My jsme dostali tu menší, která je naopak v počtu konektorů úspornější. Výhodou mohou být její minimální rozměry. Dalo by se říct, že jde o dokovací stanici do dlaně.

Přední část dokovací stanice je dlouhá jen na rozpětí mezi zadní hranou notebooku a jeho dokovacím konektorem. Tato část je vysoká přibližně 2 cm, takže zlepšuje sklon klávesnice pro psaní. Zadní část s konektory je vyšší, na vrchu nabízí podsvícený vypínač, velké tlačítko pro odpojení notebooku a posuvník, který nastavuje, kde notebook končí (důležité při použití primární baterie, která z něj trčí ven).

Konstrukce je dobře navržená, pokud jde o připojování notebooku. Není nutné příliš laborovat s přesnou pozicí, jak jej nacvaknout. Většinou jsem se trefil během několika málo sekund. Také k odpojování nemám výhrady. Odpojovací mechanizmus je plynulý a nedělá moc hluku. K čemu však musím mít výhrady, je jednoznačně stabilita notebooku v doku. Pokud používáte externí klávesnici, nemusíte tohle řešit, ale pokud plánujete psát na interní klávesnici i s připojeným dokem, bude se notebook pod tíhou rukou různě naklánět.

Přestože jde o malou variantu, není konektorová výbava vůbec špatná. Na zadní straně se nachází konektor na propojení s podstavcem pod monitor, napájecí kolík, LAN, eSATA/USB, dvě USB a LAN. Z grafických výstupů pak následuje analogové VGA a digitální DVI a DisplayPort. Na levém boku vzadu je výbava ještě doplněna dalšími třemi USB a konektory zvukové karty.

S takovou výbavou by neměl mít problém žádný běžný uživatel. Těší mě zejména přítomnost dvou digitálních výstupů a eSATA/USB, které lze najít prakticky na všem v souvislosti s notebooky Latitude E. Ve výbavě chybí legacy konektory (PS/2, COM, LPT), které však drtivá většina uživatelů v dnešní době nepotřebuje. Kdo by je náhodou potřeboval, může zvolit větší variantu doku, která navíc nabízí ještě druhou dvojici DVI-DisplayPort.

Dokovací stanice stojí v lokalizované verzi konfigurátoru 4070,- Kč bez DPH (4843,- Kč s DPH).

Cestovní replikátor legacy portů

Jsou ještě místa, kde mají sériový a paralelní port své místo. Potřebu pracovat s těmito porty v terénu řeší tento malý cestovní replikátor s hmotností pouhých 220 g. Připojuje se do dokovacího konektoru a nabízí dvě USB, dvě PS/2, LPT a COM. Tyto porty jsou nativní a fungují i pod DOSem (vyzkoušel jsem).

S připojeným replikátorem se zvedá zadní část notebooku. Díky tomu má klávesnice mírný sklon a lépe se na ní píše. Připojení je dostatečně stabilní, aby bylo možné s notebookem i nadále manipulovat.

Replikátor legacy portů stojí v lokalizované verzi konfigurátoru 1530,- Kč bez DPH (1820,- Kč s DPH).

Slim Auto-Air AC Adapter

Velmi šikovnou věcičkou pro uživatele, kteří jsou často v terénu, je cestovní napájecí adaptér s výkonem 65 W. Tento adaptér je výrazně tenčí, než bývá zvykem. Snížení hmotnosti bylo dosaženo také použitím dvoužilové koncovky a krátkým kabelem od adaptéru k notebooku. Tento krátký kabel naštěstí není žádný problém – v balení je přibalena i nasazovací prodlužovačka.

K adaptéru je přibalena pár centimetrů dlouhá přívodní šňůra, která se hodí, kdykoli je zásuvka velmi blízko. V balení samozřejmě nechybí ani druhá šňůra, která má standardní délku.

Klasický vstup na střídavých 110–240 V není jediným vstupem adaptéru. Na boku je ještě jeden kulatý vstup, tentokrát na stejnosměrných 11–16 V. K němu jsou v balení dva další kabely – do letadla a do auta.

Cestovní adaptér stojí v lokalizované verzi konfigurátoru 1940,- Kč bez DPH (2308,- Kč s DPH).

Externí Modular Media Bay

Dříve bylo běžné, že v sobě měly dokovací stanice slot na rozšiřující karty z klasických počítačů a byla v nich optická mechanika. Dnes už tyto věci v rámci minimalizace (třeba nákladů) z dokovacích stanic zmizely. Rozšiřující kartu ze stolního počítače už do doku nenarvete, ale optickou mechaniku lze řešit touto externí šachtou.

S externí šachtou se pracuje úplně stejně jako s tou v notebooku. Rozměrově je kompatibilní a moduly (optická mechanika, druhý disk) z notebooku do ní pasují. Velmi prakticky je vyřešeno připojení – místo nějakého proprietárního konektoru se s notebookem propojuje přes eSATA/USB. Kombinované porty eSATA/USB lze najít na noteboocích Latitude E i na dokovacích stanicích k nim. Z eSATA části se používají datové vodiče (disk je tedy v externí šachtě stejně rychlý jako uvnitř notebooku) a z USB je vedeno napájení. Na celé připojení tak stačí pouhý jeden kabel. Tyto kombinované konektory lze najít na mnoha dalších noteboocích.

Externí šachta Media Bay stojí v lokalizované verzi konfigurátoru 1899,- Kč bez DPH (2260,- Kč s DPH).

Závěr

V nabídce DELLu lze najít více příslušenství. Například adaptér na připojení druhého disku v Media Bay, podstavec pod monitor (do kterého se vkládá notebook), nebo stojan, který zvedne dokovací stanici i s notebookem do optimální výšky (vhodné bez externího monitoru při použití externí myši a klávesnice).

Většinu příslušenství je možné zvolit při konfiguraci notebooku na DELL.cz.

Foto galerie DELL Latitude E příslušenství

Příslušenství

Diskuse