Intel X25-M SSD: rychle a zběsile

17. 2. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Aleš Lalík

Mezi SSD figurují také výrobky společnosti Intel, na jejíž model X25-M se v dnešní recenzi podíváme. Intel X25-M je postavený na technologii MLC, disponuje kapacitou 80 GB a na domácím trhu je k dostání za částku okolo 10 000 Kč bez DPH. Intel slibuje opravdu vysoké rychlosti; podíváme se, jaká je realita.

Intel X25-M SSD: rychle a zběsile

Trh s úložnými zařízeními typu SSD se utěšeně rozrůstá a lze se na něm setkat se zástupci mnoha výrobců včetně společnosti Intel. Ačkoliv si většina uživatelů Intel spojuje zejména s procesory, v jejich výrobním programu se nachází mnohem širší spektrum komponent, flash paměťové čipy nevyjímaje. Ve své nabídce má Intel prozatím pouze dvě řady SSD, ovšem v jejich prospěch hovoří výkonný řadič pamětí, který se velkou měrou podílí na výkonu disků.

Recenzovaný Intel X25-M nabídne svým majitelům sice pouze 80 GB úložného prostoru, nicméně tento parametr vynahrazuje vysokými přenosovými rychlostmi. Příjemná je zejména rychlost sekvenčního čtení, která má dle specifikací dosahovat "až 250 MB/s", což se blíží limitu rozhraní SATA II (300 MB/s). Použití paměťových čipů s buňkami typu MLC se více projevilo u pomalejšího zápisu, který probíhá maximálně rychlostí 70 MB/s. Nakolik jsou tyto hodnoty pravdivé, si ověříme v samotných testech. Nyní si prohlédněme parametry testovaného disku:

foto
Specifikace testovaného SSD Intel X25-M

Intel X25-M je disk běžné notebookové velikosti 2,5" opatřený plastovým pouzdrem o rozměrech 100,45 x 69,85 x 9,5 mm. Hmotnost dosahuje 86 gramů. Disk se připojuje skrze rozhraní SATA II a provozní teplota se pohybuje v rozmezí 0°C až 70°C. Udávaná střední doba mezi poruchami (MTBF) je stanovena Intelem na hodnotu 1,2 milionu hodin. Spotřeba disku X25-M je podle oficiálních údajů na velmi nízké úrovni, za chodu si disk odebere typicky pouhých 0,15 W, což je téměř třikrát nižší hodnota než u dříve testovaného SSD Samsung. V případě nečinnosti dosahuje odběr X25-M jenom 0,06 W. Tyto hodnoty jsme bohužel nemohli ověřit přesným měřením, takže nezbývá, než se spoléhat na udávané hodnoty.

Na sklonku loňského roku Intel představil disky X25-M také se 160GB kapacitou a v prvním čtvrtletí 2009 bychom se měli dočkat zdvojnásobení kapacity na 320 GB. Intel rovněž uzavřel dohodu se společností Kingston, která prodává jejich SSD pod vlastní značkou Kingston SSDNow. Jedná se o hardwarově totožné disky, nelišící se ani vnějším pouzdrem, a podle Kingstonu zůstává na stejné úrovni také výkon.

foto
Kingston SSDNow

Disk byl testován v notebooku HP EliteBook 6930p osazeném procesorem Intel Core2 Duo P8600 (2,40 GHz, 3 MB L2, 1066 MHz FSB), čipsetem Intel GM45 + ICH9M a 2 GB DDR2 operační paměti. Nainstalován byl operační systém Microsoft Windows Vista Business. Výkony X25-M porovnáme s dříve testovaným SSD Samsung RBX (128 GB, MLC paměti, SATA II), o němž si můžete podrobněji přečíst v dřívější recenzi „Samsung 128GB SSD - rychle a odolně“. Druhým soupeřem bude zástupce klasických pevných disků, rychlý Hitachi TravelStar 7K320 (7200 ot./min, 320 GB, 16 MB cache, SATA II).

HWiNFO32

V testu náhodného čtení dosáhl Intel X25-M vysoké přenosové rychlosti 229,2 MB/s doplněné velmi nízkou přístupovou dobou 0,1 ms.

foto

Porovnání přenosových rychlostí při čtení z cache vyznělo ve prospěch soupeřů Samsung a Hitachi, Intel X25-M zůstal pozadu s přibližně pětinovou ztrátou. Naopak obrovský náskok získal SSD Intel při náhodném čtení, kde dosáhl téměř třikrát vyššího výkonu než Samsung, Hitachi zůstal s velkou ztrátou na třetím místě.

HWiNFO32 – přenosové rychlosti

Přístupová doba je sice doménou SSD, ovšem jak vidno, i zde mohou být výrazné rozdíly. V případě Intelu X25-M hovoříme o pouhé 0,1 ms, Samsung dosahoval v průměru 0,26 ms. Každopádně klasické pevné disky mohou takovéto hodnoty jenom tiše závidět :-)

HWiNFO32 – přístupová doba

HD Tach

V testu HD Tach se Intel X25-M pohyboval u sekvenčního čtení kolem hodnoty 180 MB/s, kterých dosahoval až na dva menší výpadky napříč celou svou kapacitou. Průměr za celý test pak činil 179,5 MB/s. Výrobcem udávaných 250 MB/s při čtení sice nebylo dosaženo, ovšem přenosové rychlosti si ještě potvrdíme testem ATTO Disk Benchmark.

HD Tach
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

SSD od Samsungu dosáhl nižší rychlosti průměrných 76,9 MB/s, zde se až na jeden menší propad rychlost pohybovala mezi 70 – 80 MB/s taktéž po celé kapacitě disku.

HD Tach SSD Samsung
HD Tach SSD Samsung

ATTO Disk Benchmark

Problém SSD při práci s bloky dat o malém objemu se podařilo Intelu ve výrazné míře odstranit, což však platí zejména u zápisu dat. Při čtení rychlost postupně stoupá a svého vrcholu dosahuje až u 128kB bloků dat, nicméně i do této hodnoty je čtení velmi rychlé. Už při blocích dat o velikostech 4 kB dosahuje X25-M zápisu rychlostí necelých 66 MB/s, čtení probíhá okolo 108 MB/s. Nejvyšší naměřené hodnoty dokonce mírně přesahují udávaných 70 a 250 MB/s pro zápis, resp. čtení.

foto
ATTO benchmark disku Intel X25-M

Vysokými rychlostmi při práci už s 4kB bloky dat překonal Intel nejen Samsung, ale dokonce i klasický pevný disk Hitachi.

foto
ATTO benchmark disku Samsung

foto
ATTO benchmark disku Hitachi

H2benchw

Benchmark H2benchw se liší od ostatních testovacích programů zejména tím, že přistupuje na disk přímo bez použití souborového systému, čímž umožňuje mnohem vyšší objektivitu při měření. Krom přímých testů obsahuje i několik simulací chování různých programů, např. Word či Photoshop. V tabulce jsou uvedeny výsledky dílčích testů H2benchw.

foto

V případě sekvenčního čtení a přenosu se dostal do čela očekávaně s výrazným náskokem Intel, následovaný Hitachi a Samsungem. U opakovaného sekvenčního čtení byly výsledky vyrovnanější, s drobným náskokem i tentokrát zvítězil Intel.

foto

Ve všech simulacích chování programů se umístil Intel X25-M s výrazným náskokem na první pozici, následovaný disky Samsung a Hitachi. Výsledkům Intelu odpovídá také celkové hodnocení 110,1 bodů, udělené programem H2benchw. Samsung získal v tomto testu celkově 29,5 bodů, Hitachi si odnesl skóre 21,4 bodů.

foto

Hlučnost a vibrace

Po stránce hlučnosti dostál Intel předpokladům SSD, tedy během celé doby z něj uživatel neuslyší žádné zvuky. Disk vzhledem k absenci jakýchkoli pohyblivých mechanických částí ani nevibruje, a tudíž nebude svým projevem nikterak obtěžovat ani u velmi tichých notebooků.

Zhodnocení

Recenzovaný Intel X25-M si vedl v testech velmi dobře. Rychlost čtení dosahuje na poměry SSD vycházejících z MLC paměťových čipů pěkných 250 MB/s, což potvrdily i naše testy. Zápisu vrcholícímu kolem 70 MB/s by sice slušelo vyšší číslo, ale i tak se jedná o dostatečnou hodnotu. Potěšující je fakt, že disk dosahuje vysokých přenosových rychlostí již při práci se soubory o malé velikosti.

Intel sice nemá tak odolné pouzdro jako například Samsung RBX, ovšem další parametry mluví v jeho prospěch. Nevýhodou stále zůstává vysoká cena SSD, kdy se po přepočtu ceny za GB prostoru dostáváme u Intelu X25-M na částku 135 Kč/GB. Samsung RBX vynahrazuje své nižší přenosové rychlosti výhodnější cenou, nabízející poměr přibližně 100 Kč/GB. V tomto ohledu zatím jednoznačně vítězí klasické pevné disky, testovaný Hitachi vyjde na cca. 6,90 Kč/GB.

Intel X25-M s kapacitou 80GB se v ČR prodává za částku pohybující se okolo 10 000 Kč bez DPH (cca. 11 900 Kč vč. DPH), na disk je poskytována dvouletá záruční lhůta.

Příslušenství

Diskuse