Samsung 128GB SSD - rychle a odolně

20. 1. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Aleš Lalík

SSD neboli disky z flash pamětí pomalu pronikají do notebooků, ovšem největší překážkou je stále vysoká cena. Dnes recenzovaný Samsung není výjimkou, za kapacitu 128 GB zaplatíte přes 10 000 Kč bez DPH. Oproti klasickým pevným diskům ale nabízí vyšší přenosové rychlosti, vysokou odolnost a naprosté ticho za provozu. Jsou to vzhledem k ceně dostatečné výhody?

Samsung 128GB SSD - rychle a odolně

V posledních letech prodělaly počítače velkou proměnu. Prudký nárůst výkonu procesorů i grafických karet, navýšení kapacity operační paměti na více než dostatečnou hodnotu a znásobení kapacity pevných disků. Při běžné práci se tak staly nejpomalejší součástkou právě pevné disky, u kterých musí ostatní komponenty čekat. Navíc v noteboocích (v poslední době nejen u nich) se hledí také na nízkou spotřebu, a proto výrobci hledali všemožné náhrady za klasické pevné disky s rotujícími plotnami.

Ze všech alternativ se nakonec uchytily Solid State Disky (SSD), tvořené NAND flash paměťovými čipy. Ačkoliv jsou s námi SSD disky již delší dobu, jejich masovému rozšíření doposud brání zejména vysoká cena oproti klasickým pevným diskům a zároveň nižší kapacita. Zpočátku byla strašákem i nízká životnost SSD, jelikož paměťové buňky zvládnou pouze omezený počet přepsání. S touto i dalšími nevýhodami se výrobci postupně vypořádávají, a proto se každá generace SSD zbavuje některých zbývajících prvotních problémů.

Recenzovaný Samsung RBX Series má kapacitu 128 GB a jeho flash paměti jsou založeny na multi level cell čipech (MLC). Druhým typem flash pamětí používaných u SSD jsou single level cell (SLC), přičemž oba typy mají své světlé i stinné stránky. Disky postavené na MLC čipech nabízí větší kapacity a jsou levnější než SLC, ovšem mají nižší deklarovanou životnost a také jsou pomalejší. Tyto dva neduhy však výrobci stále úspěšněji eliminují vyvíjením nových paměťových řadičů a dalších technologií, tudíž výkonnostní rozdíly mezi MLC a SLC se pomalu srovnávají. Nyní se podívejme na parametry testovaného disku:

foto
Specifikace testovaného Samsungu

Samsung nabídne svým majitelům typické výhody SSD, a sice vyšší přenosové rychlosti, nulovou hlučnost za chodu a vysokou odolnost danou absencí pohyblivých mechanických součástí. Výrobce udává, že sekvenční čtení dosahuje hodnoty 90 MB/s, zápis pak vrcholí na 70 MB/s. Nakolik jsou tato tvrzení pravdivá prozradí samotné testy.

Testovaný Samsung je disk běžné notebookové velikosti 2,5", jehož „vnitřnosti“ jsou ukryty v odolném hliníkovém pouzdru o rozměrech 100,3 x 69,85 x 9,5 mm. Hmotnost je přitom pouhých 72 gramů. K připojení a napájení slouží rozhraní SATA II a provozní teplota disku se pohybuje v rozmezí 0°C až 70°C.

Střední doba mezi poruchami (MTBF) dosahuje podle Samsungu hodnoty 1 milion hodin. Co se spotřeby disku týče, musíme vzít zavděk údaji poskytnutými výrobcem. Samsung udává, že odběr disku je při čtení 0,48 W a při zápisu 0,46 W, tedy výrazně nižší než u disků s rotujícími plotnami. V případě nečinnosti si Samsung odebere jenom 0,2 W.

Kromě recenzované kapacity nabízí Samsung v této řadě SSD ještě poloviční 64GB kapacitu, rovněž postavenou na MLC čipech.

foto

Testovacím zařízením se stal notebook Lenovo ThinkPad Z61p s rozhraním SATA I a zapnutým AHCI režimem. Soupeřem testovanému Samsungu byl rychlý Hitachi TravelStar 7K320 (7200 ot./min, 320 GB, 16MB cache, SATA II) a pro srovnání s běžným diskem byl přidán do výsledků WD Scorpio Blue (5400 ot./min, 160 GB, 8MB cache, SATA II).

HWiNFO32, Vista index

Příjemně vysoké přenosové rychlosti doplňuje velmi nízká přístupová doba 0,26 ms, což sice pro SSD disky není nic neobvyklého, ovšem ve srovnání s klasickými disky je řádově nižší. V testu systému Windows Vista dosáhl Samsung výborného indexu 5,9 - tedy maxima.

foto

Porovnání přenosových rychlostí při čtení z cache je vyrovnané, s mírným náskokem vede WD. Nezvykle vysokého náskoku dosáhl Samsung při náhodném čtení, kdy oba klasické disky s plotnami překonal prakticky trojnásobným výkonem.

foto

Poslední graf jen potvrzuje nízkou přístupovou dobu SSD disků.

foto

HD Tach

Až na drobné zaškobrtnutí si drží Samsung vysokou rychlost sekvenčního čtení okolo 76,9 MB/s napříč celou svou kapacitou. Náhodná přístupová doba v tomto případě potvrzuje krásných 0,3 ms.

foto
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

Naopak rychlost čtení klasických pevných disků sice začíná na vysoké hodnotě, ale postupně klesá. WD dosáhl nejvyšší rychlost sekvenčního čtení 65 MB/s, minimum bylo 35 MB/s a průměr dosáhl hodnoty 50,7 MB/s. V tomto ohledu je tedy Samsung jednoznačně ve vedení.

foto
HD Tach disku WD

ATTO Disk Benchmark

Jak je známo, bolístkou SSD disků je práce s bloky dat o malém objemu. Toto chování potvrzuje i Samsung, který postupně nabírá dech a svých nejvyšších přenosových rychlostí dosahuje až u bloků o velikostech 128 KB a více. Pak ale zvládá výrobcem udávaný zápis rychlostí blížící se 70 MB/s, čtení je dokonce mírně lepší než 90 MB/s.

foto
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

Hitachi sice dosáhl nižší rychlosti čtení a zápisu okolo 75 MB/s, ale tyto hodnoty zvládá již při práci s 32KB soubory. WD se zastavil na hodnotách mírně nad 60 MB/s pro čtení i zápis, ovšem i tentokrát dosáhl těchto čísel už i na malých blocích dat.

foto
ATTO benchmark disku Hitachi

foto
ATTO benchmark disku WD

H2benchw

Benchmark H2benchw se liší od ostatních testovacích programů zejména tím, že přistupuje na disk přímo bez použití souborového systému, čímž umožňuje mnohem vyšší objektivitu při měření. Krom přímých testů obsahuje i několik simulací chování různých programů, např. Word či Photoshop. V tabulce jsou uvedeny výsledky dílčích testů H2benchw.

foto

Při porovnání čtecích rychlostí s ostatními disky nastala zajímavá situace. U sekvenčního čtení vede mírně Hitachi nad Samsungem, ovšem u sekvenčního přenosu a opakovaného sekvenčního čtení se vyšvihl do čela WD, následovaný Hitachi a Samsungem.

foto

V simulacích chování programů již bylo pořadí dle očekávání. Ve 4 ze 6 testů zvítězil Samsung nad Hitachi, zbylé dva testy se pořadí prohodilo. WD se umístil pokaždé na třetí pozici.

foto

Hlučnost a vibrace

Nulová hlučnost za chodu je doménou SSD disků a Samsung není v tomto ohledu výjimkou. Vzhledem k absenci jakýchkoli pohyblivých mechanických částí nejsou přítomny ani žádné vibrace, disk o sobě tedy nedává vůbec vědět.

Zhodnocení

Při pohledu na výsledky testů je jasné, že Samsung RBX již nepatří na výkonnostní špičku SSD disků, protože nejen současný high-end je výrazně rychlejší. Největší překážkou ale stále zůstává vysoká cena SSD. Při přepočtu ceny na GB nám u Samsungu vychází částka přibližně 100 Kč/GB. Naproti tomu testovaný konkurent Hitachi nabízí poměr cca 6,90 Kč/GB, téměř 15x levnější. Není proto divu, že SSD mají stále pouze okrajový podíl na trhu úložných zařízení.

Testy rovněž potvrdily nižší přenosové rychlosti při práci s velmi malými soubory, což ale nebylo v reálném nasazení nikterak kritické. Pokud však hledáte (bez ohledu na cenu) odolnější řešení než klasické pevné disky, které je navíc ve většině případů v reálném použití také rychlejší a nabízí nulovou hlučnost za chodu, je SSD disk Samsungu to pravé.

Testovaný Samsung se v ČR prodává za ceny okolo 10 600 Kč bez DPH (12 614 Kč vč. DPH) a je na něj dvouletá záruční lhůta.

Příslušenství

Diskuse