iGo SlimLine - tenká univerzální nabíječka

18. 5. 2010 10:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Napájecí zdroj je nezbytnou součástí každého notebooku, co však dělat, když si ho zapomenete sbalit na cesty nebo se vám porouchá po skončení záruky ? Jednou z možností je koupě univerzální nabíječky, kterou lze použít s notebooky různých výrobců. Dnes se podíváme na jeden takový model od společnosti iGo, který je kromě široké kompatibility zajímavý i svým praktickým tenkým provedením.

iGo SlimLine - tenká univerzální nabíječka

Všichni uživatelé, kteří se někdy se někdy potkali s problémy týkajícími se napájecího zdroje notebooku, potvrdí, jak moc dokáže být nefunkční nabíječka nepříjemná. Výdrž přenosných počítačů na baterii se stále pohybuje v řádu hodin a bez funkčního napájecího zdroje příliš dlouho pracovat nejde. Stejně tak se může stát, že si nabíječku uživatel zapomene přibalit zrovna před důležitou služební cestou. Jaké jsou možností řešení takové situace?

Výrobci samozřejmě prodávají napájecí zdroje nejen s novými notebooky, ale také samostatně. Zmiňované komplikace tak lze lehce vyřešit a uživatel si může dokoupit další nabíječku i v případě, když chce mít jednu trvale doma nebo v práci a druhou používat na cestách (všechny notebooky nepodporují dokování). Originální zdroje se ovšem někdy prodávají s cenovou přirážkou, vyplatí se proto porozhlédnout se i po jiných alternativách. Jednu z nich si představíme ve dnešní recenzi - univerzální zdroj iGo SlimLine, který je kompatibilní s většinou současných notebooků.

Ačkoliv by označení výrobce mohlo evokovat spojitost se společností vyvíjející navigační software, jedná se tentokrát pouze o shodu názvu. Výrobce se věnuje téměř výhradně napájecí technice. Napájecí zdroj se dodává papírové krabici, uvnitř obsah chrání ještě plastový obal. Kromě samotného zdroje dostanete i další poměrně bohaté příslušenství. Součástí balení jsou dva napájecí kabely s evropskou a britskou zástrčkou, dále sada osmi výměnných koncovek pro použití s různými notebooky, napájecí USB kabel pro nabíjení mobilních telefonů a podobných zařízení z portu počítače a praktická látková brašnička, do které lze zdroj i s příslušenstvím schovat.


obsah balení břašna

Samotný zdroj, jak už jeho název vypovídá, má méně obvyklý tvar, na rozdíl od obvyklých „cihel“ je spíše placatý a hodně tenký (rozměry činí 147 x 70 x 17 mm). Provedení nabíječky je tak mnohem praktičtější při přenášení, přispívá k tomu i napájecí kabel s dvoukolíkovou koncovkou, který nezabírá příliš místa, a nižší hmotnost – zdroj váží 418 g. Design je strohý, na vnějším krytu z černého plastu najdete pouze nálepku s technickými údaji a modrou diodu označující připojení do elektrické sítě.


pohled shora pohled z boku označení parametrů

Nabíječku lze používat v elektrických sítích po celém světě, na vstupu podporuje střídavé napětí od 100 do 240 V, v zemích, kde používají jiný typ zásuvek, budete pochopitelně potřebovat navíc redukci na jinou vidlici. Kompatibilita s notebooky je na dobré úrovni, výstup poskytuje napětí 19,5 V a maximální výkon 90 W, postačí proto většině současných notebooků, které využívají napájení mezi 18,5 a 19,5 V. Některé mini notebooky, typicky například řada Asus Eee, ovšem používají napětí nižší a zdroj pro jejich napájení nelze využít. Výkon je také pro většinu přenosných počítačů dostatečný, vyšší nároky mají jen některé DTR nebo výkonnější herní notebooky. Důležitým prvkem jsou i výměnné koncovky, většina výrobců používá svůj vlastní typ napájecího konektoru. 8 variant dodávaných výrobcem zdroje stačí pro použití s notebooky většiny značek, jako jsou Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Sony a Toshiba, nebo i u nás méně frekventovaných, jako je Samsung nebo LG. V případě pochybností lze kompatibilitu ověřit na stránkách českého dovozce a prodejce www.c-baterie.cz/nabijecky-notebooku/. Kromě řady Asus Eee se mezi nepodporovanými nachází například notebooky společnosti Apple.


koncovka USB kabel

V redakci jsme zdroj vyzkoušeli s dvojicí notebooků HP a jedním modelem od Sony, ve všech případech bylo zvolení správné koncovky otázkou okamžiku a zdroj po připojení napájel a nabíjel notebook bez problémů. Při provozu zdroj nevydává žádné pískání ani podobné zvuky, které se někdy u méně kvalitních nabíječek objevují, a v normě je i zahřívání, ani při nejvyšším zatížení v podobě nabíjení zapnutého notebooku nepřekročí teplota zdroje 50°C.
Součástí balení je také USB kabel, kterým lze nabíjet z portu počítače mobilní telefony a podobná zařízení. Odlišné konektory nabíječek opět řeší výměnné koncovky, které se ale uživatel už musí zakoupit zvlášť. Distributor nám pro testovací účely dodal konektor kompatibilní s nabíječkami pro telefony NOKIA řady ExpressMusic a kabel po připojení k počítači bez potíží nabil baterii telefonu na plnou kapacitu.

Nabíječka iGo SlimLine je zajímavou alternativou, pokud hledáte náhradu za ztracený, případně nefunkční zdroj, nebo si chcete pořídit k notebooku druhou nabíječku. Při srovnání s originálními adaptéry osloví především tenký kompaktní design, který usnadňuje přenášení, a výhodou je rovněž univerzálnost řešení. Kompatibilita se současnými notebooky je velmi slušná, ačkoliv pro některé netbooky nebo starší modely nelze nabíječku kvůli fixnímu napětí použít. Jako u všech univerzálních nabíječek je proto na místě před koupí ověřit, zda bude s vaším přenosným počítačem kompatibilní. Nabíječka se prodává za 1158 Kč bez DPH (1390 Kč s DPH), ceny originálních adaptérů se většinou pohybují mezi 700 až 1400 Kč bez DPH, u jednoho nejmenovaného výrobce notebooků jejich cena běžně převyšuje 2500 Kč bez DPH. V některých případech vám tak může univerzální nabíječka ušetřit nemalé prostředky. Záruční lhůta na zařízení je standardní dvouletá.

Klady a zápory

+ solidní kompatibilita
+ tenký design

- nelze měnit výstupní napětí

Foto galerie iGo SlimLine

Příslušenství

Diskuse