Chronos ExpressCard USB 3.0

19. 5. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Nové a rychlejší rozhraní USB 3.0 pomalu přichází s novými notebooky a zaměřuje se na něj pozornost. Pokud chcete také USB 3.0 a váš notebook je vybaven slotem pro karty ExpressCard, nemusíte hned kupovat nový. Otestovali jsme jednoho ze zástupců karet dodatečně přidávajících toto rozhraní. V tomto případě s cenou pod 500,- Kč bez DPH.

Chronos ExpressCard USB 3.0

V dávných dobách bylo možné rozšiřovat výbavu notebooků jen pomocí externě připojených (pomalých) rozhraní nebo pomocí vyvedené sběrnice (se specifickým konektorem pro každý model). Výrobcům přenosných počítačů takový stav vadil a výsledkem jejich společného snažení byly začátkem 90. let karty PCMCIA (později PC Card s přechodem na 32bit přenosy).

Karty PCMCIA se s námi držely dlouho, ale časem přestala stačit jejich rychlost, a byly horko těžko nahrazeny novějším rozhraním ExpressCard, které již nepoužívá speciální řadič, ale naopak poskytuje přímé připojení k interní sběrnici PCIe a jednomu USB portu. Tato vymoženost umožňuje tvořit buď karty s podobnými možnostmi, jako mají PCIe karty do stolních počítačů (se zapojením karty pomocí PCIe) a nebo "do notebooku ukrývatelné" periferie, kterým stačí USB. Lze totiž použít standardní čipy, a tím dosáhnout nízkých výrobních nákladů.

Možnost použití PCIe sběrnice přináší oproti běžnému USB připojení i vyšší příkon (USB 2.0 má 500 mA, ExpressCard zvládne až 1300 mA a USB 3.0 disponuje 900 mA). Těchto výhod využívá i dnes recenzovaná karta a z jejího USB 3.0 tak lze napájet i "žravější" periferie (kdo řešil potíže s připojením některých externích 2,5" disků pomocí jediného USB 2.0 kabelu, ví, o čem je řeč).

Nejde o nic jiného než malý USB 3.0 řadič pro PCIe sběrnici, napájecí obvody a kryt s dvěma konektory. Tím je zaručeno nativní zapojení s plnou rychlostí, neboť řadiče USB 3.0 komunikují se zbytkem počítače stejně, i když jsou implementované přímo na základní desce.

Podobný komfort jako v případě interního řadiče je podtržen rozměry karty, která se celá vejde do ExpressCard slotu a nepřesahuje z něj. Díky tomu ji můžete uvnitř ponechat i při manipulaci s počítačem.

Karta váží pouhých 17 g, takže se její vložení na hmotnosti notebooku neprojeví.

Popis a obsah balení

Již první pohled na balení prozradí, že jde o typický asijský produkt bez zaštítění velkou firmou. V malé krabičce najdete kartu, základní instrukce, malé CD s ovladači (tento formát nelze vložit do štěrbinové mechaniky) a 50cm napájecí kabel pro energeticky náročná zařízení.

Napájecí kabel poslouží v případech, kdy chcete připojit zařízení s velkým energetickým odběrem, který karta nezvládne dodávat, a propojuje kartu s některým z USB portů notebooku.

Instalace

Po vložení karty do notebooku se nestane vůbec nic. Systém vhodný ovladač nenajde a řadič bez ovladače nefunguje ani v režimu s nižší rychlostí. K zprovoznění je nutné nainstalovat ovladač z přiloženého CD. Toto CD je vyrobeno opravdu narychlo a není na něm vůbec nic - jen jeden spustitelný soubor, který rovnou začne instalovat ovladač pro Windows. S návody, manuály nebo stručným popisem si v továrně nikdo práci nedával.

Soubor obsahuje balík 32 i 64bit ovladačů pro systémy Windows 7, Vista, XP a 2000. Proces instalace je rychlý a nevyžaduje restart. Po zavedení ovladače je již řadič plně použitelný a zařízení v něm ihned detekovaná.

aplikace
aplikace nainstalovaná společně s ovladačem

S ovladačem se do systému nainstaluje také aplikace, která umožňuje pouze zobrazení verzí ovladače a firmware.

Zkušenosti

Pokud není do karty připojené zařízení, má minimální spotřebu, čímž odpadá poslední důvod k jejímu vyjímání. Při komunikaci s USB 3.0 zařízením však počítejte se značným zahříváním řadiče. Po několika minutách rychlého kopírování je již karta velmi horká, ale pro elektroniku ještě nejde o nebezpečné teploty.

Karta je plně připravena pro rychlé odebrání a nevyžaduje programové odpojení. Stačí ji vyjmout, pokud ji už nepotřebujete, a při tomto úkonu není problém ani v případě, že je v ní stále připojené zařízení.

Testy USB 3.0 se zatím v redakci provádí špatně, neboť sortiment dostupného příslušenství není velký. Ačkoli z již zmíněného principu konstrukce jde o nativní připojení ke sběrnici, stejně jsme zkusili otestovat rychlost. K testu posloužil rychlý flashdisk Kingston DT Ultimate 64GB:

ATTO
Chronos ExpressCard USB 3.0 - rychlost přenosu v závislosti na velikosti dat

ATTO
USB3 řadič v DELL Vostro 3350 - rychlost přenosu v závislosti na velikosti dat

Flashdisk sice není nejvhodnější k testování, ale z testů lze vyčíst, že rychlé přenosy fungují. Omezení maximálních rychlostí při čtení může být způsobeno nekompatibilitou řadiče a zařízení nebo volbou pomalejšího řadiče uvnitř karty. K hlubšímu testu by to ovšem chtělo více zařízení.

Závěr

Pokud potřebujete ke svému počítači připojovat zařízení s USB 3.0, jsou podobné karty bezpochyby nejlevnějším řešením, jak toho dosáhnout. Poslední roky bohužel ExpressCard z běžných „domácích“ notebooků mizí, takže jde spíše o řešení pro pracovní modely, ale pokud váš notebook tento slot má, nemá toto zapojení žádné vážnější nedostatky. Plusem je, že na rozdíl od řady jiných řešení nepřesahuje z těla notebooku, takže jej lze trvale ponechat ve slotu.

Koncová cena Chronos ExpressCard USB 3.0 je 480 Kč bez DPH (576 Kč s DPH).

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz

Foto galerie Chronos ExpressCard USB 3.0

Příslušenství

Diskuse