Kingston SSDNow 100 V+ 128GB - interní SSD pro SATA

21. 4. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Pevný disk bývá největší brzdou většiny notebooků. Běžný uživatel to moc neřeší, ale pro ty náročnější existuje řešení v podobě disků bez pohyblivých částí (SSD). Ty kromě výrazně vyšší rychlosti nabízí také nehlučný provoz a velkou odolnost proti otřesům. Dnes jsme se podívali na zástupce nejvyhledávanější kategorie s doporučenou koncovou cenou okolo 5000,- Kč bez DPH.

Kingston SSDNow 100 V+ 128GB - interní SSD pro SATA

Zatímco v roce 2009 zažila technologie SSD velký boom a výrobci se předháněli v rychlosti a přidávání nových funkcí, rok 2010 byl z velké části ve znamení stagnace. Vývoj se zpomalil a rozdíly mezi různými zástupci na trhu se zmenšily. Jenže výrobci z něčeho musí žít, a tak se recyklují technologie i marketingové názvy a na trh přichází novější modely, které však mají nejednou se svými předchůdci mnoho společného.

Dnes recenzovaný 128GB model SSDNow 100 V+ je jeden z takových případů. Od svého předchůdce SSDNow! V+ se stejnou kapacitou, který jsme před rokem recenzovali, si totiž vypůjčil celý návrh plošného spoje, řadič (Toshiba T6UG1XBG) i vyrovnávací paměť (128 MB) a ke změně došlo jen u MLC NAND čipů.

Osmikanálový řadič od Toshiby již nemá cenu rozsáhle popisovat. Je vyráběný 43nm technologií, teoreticky umožňuje čtení až 230 MB/s a zápis až 180 MB/s a podporuje důležitý příkaz TRIM pro fyzické uvolňování bloků, na kterých již byla data operačním systémem označena jako odstraněná. Naopak nenabízí pokročilejší funkce některých jeho konkurentů jako například hardwarové šifrování AES.

Na plošném spoji je osazeno všech 8 MLC NAND flash čipů, které jsou stejně jako řadič vyrobeny Toshibou.

Popis a obsah balení

Zřejmě z logistických důvodů se Kingston rozhodl udělat jeden balíček pro uživatele notebooků i stolních počítačů. Znamená to, že kromě samotného SSD v antistatickém sáčku a instalačního CD najdete v krabici ještě krátký USB 2.0 kabel s USB 2.0 boxem (pro původní disk z notebooku) i úchyty pro montáž do 3,5“ pozice počítačové skříně a SATA kabely (datový do základní desky a redukci pro starší napájecí zdroje).

Obal je kovový a slouží jako pasivní chladič pro čipy uprostřed i jako ochranný prvek. K připojení slouží standardní SATA konektor. Disk je určen pro SATA řadiče s rychlostí 3 Gb/s, ale funguje bezchybně i se staršími 1,5 Gb/s.

Půdorysné rozměry jsou standardní pro všechny 2,5“ disky, ale není na škodu uvést, že šachta v notebooku musí mít na výšku aspoň 9 mm a že hmotnost disku činí 129 g (tedy více než mají některé plotnové disky stejné velikosti).

Instalace

Instalační proces zůstal od předchozí generace nezměněn. Disk stačí vložit do přiloženého boxu (který nevyžaduje při montáži šroubovák), připojit k počítači a spustit systém z CD. Na CD je kopírovací program, který přesune všechna data z minulého disku a umožní změnit velikosti jednotlivých diskových oddílů (bohužel nedovolí některý z nich vynechat). Po skončení procesoru kopírování zbývá vyjmout SSD z boxu a nahradit jím původní pevný disk.

Problém může nastat pouze v případě, kdy je na původním disku uloženo více dat, než se vejde na cílové SSD. V takovém případě se data musí před začátkem kopírování někam odsunout.

Výkon a testy

Testy výkonu probíhaly v programech ATTO a H2Bench. První testuje rychlost při práci s bloky dat různých velikostí. Druhý testuje výkon v různých reálných aplikacích. Pro srovnání se do testu přidal ještě Intel X25-M jako zástupce s řadičem Intel a RunCore Pro V jako zástupce s řadičem SandForce.

ATTO Kingston SSDNow 100 V+
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

ATTO RunCore Pro V
rychlost RunCore Pro V (pro porovnání)

ATTO Intel
rychlost Intel X25-M G2 (pro porovnání)

H2bench
srovnání výsledků z testu H2bench

SSDNow 100 V+ využívá výhod 3 Gb/s SATA řadičů a nabízí dvojnásobné přenosové rychlosti proti 2,5“ plotnovým diskům i okamžitou přístupovou dobu, takže výkonový přínos SSD je nepopiratelný. Ve své cenové třídě se od ostatních SSD výkonem příliš neliší.

Závěr

Kingston může se svým modelem SSDNow 100 V+ zaujmout nižší cenou a rychlostí odpovídající špičce ve své kategorii. Zaostává naopak v některých pokročilejších technologiích, jako je například hardwarové šifrování celého disku. U řešení od Kingstonu je také potěšující, že v balení najdete úplně vše, co je potřeba k výměně (nepočítám-li šroubovák), a proces překopírování disku je plně automatizovaný.

K masovému rozšíření (SSD obecně) už dnes brání snad jen cena. Ta u testovaného modelu totiž činí 5152,- Kč bez DPH (6182,- Kč s DPH).

Foto galerie Kingston SSDNow 100 V+ 128GB

Příslušenství

Diskuse