Kingston Hyper MAX 3.0 - externí SSD s USB 3.0

14. 4. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Rozhraní USB 3.0 si konečně ve větší míře nachází cestu do nových notebooků a reagují na to i výrobci příslušenství. Prvním takovým s USB 3.0 v naší redakci je externí 64GB SSD od společnosti Kingston, které se chlubí velkými přenosovými rychlostmi, odolností proti otřesům a kompatibilitou s USB 2.0. Doporučená koncová cena je kolem 3500,- Kč bez DPH.

Kingston Hyper MAX 3.0 - externí SSD s USB 3.0

USB 2.0 je na dnešní dobu sice pomalé, ale pro mnoho nasazení stačí a některá zařízení stále nedokážou využít jeho plný potenciál (narážím teď na rychlost běžných flashdisků). Jsou však také zařízení, kde už je toto rozhraní limitem více než 5 let, a mezi ně patří právě úložná zařízení s velkou kapacitou (limitní rychlost 35 MB/s překračovaly disky notebooků již v roce 2005).

Situaci se před časem snažilo spravit rozhraní eSATA, které je pouhým vyvedením jednoho portu interního SATA řadiče, což omezuje využitelnost čistě na úložná zařízení. Krom toho se v praxi ukázal také druhý problém, že eSATA nemá vlastní napájení a nejeden uživatel volí (kvůli velikosti) radši externí 2,5“ disky pro notebooky, které zvládá USB 2.0 napájet samo o sobě, ale eSATA ne. Kromě pár pokusů s kombinovaným portem to vyústilo v připojování dvou kabelů.

USB 3.0 je v tomto ohledu dále. Nejenže nabízí napájení, ale zvládá dokonce proti USB 2.0 vyšší proudové odběry. Specifikací povolený příkon se tím zvedl na 4,5 W. USB platí za svou univerzálnost daň v podobě vyšší programové závislosti a tím i vyšší režie. Aby to nebyl problém, druhá generace USB 3.0 řadičů přidala vedle standardních vysokorychlostních přenosů (bulk, isochronní) ještě nový USB Attached SCSI Protocol přímo určený pro připojení rychlých disků. Tím disponuje také dnes testovaný disk.

Kingston přichází na našem trhu jako první s výkonným SSD v externím provedení s podporou USB 3.0. U svého produktu proklamuje tři vlastnosti jako nejdůležitější: vysoké rychlosti, odolnost proti otřesům a plnou kompatibilitu s USB 2.0, kdy není nutné měnit ani připojovací kabel. SSD je založeno na pomalejším řadiči Toshiba, 128 MB vyrovnávací paměti a NAND čipech o celkové kapacitě 64 GB.

Faktem je, že Kingston nevsadil na nejmodernější technologie v oblasti SSD, ale vzal spíše výběhové součásti, které už v dnešní konkurenci poslední generace jen stěží obstojí. Přesto platí, že i SSD starší generace nabídne ohromné zrychlení proti USB 2.0 a vlastně i interním plotnovým (2,5“) diskům. Navíc při externím použití (tj. nejede na něm operační systém) se výhody nejmodernějších SSD částečně smazávají.

Popis a instalace

V malé krabičce se nachází jen to nejnutnější - vlastní SSD a 50cm USB 3.0 kabel. Zvýšení počtu vodičů v USB 3.0 kabelech se podepsalo na jejich menší ohebnosti. 50cm není moc, ale u podobného zařízení by delší kabel moc užitku navíc nepřinesl a byl by méně skladný. Spíš bych v krabici ocenil nějaké pouzdro.

Kovová skořepina disku má minimalistické rozměry 110 x 70 x 10 mm a elegantní modré provedení s praktickým matným povrchem a jednou LED indikující přístup k disku (modře při plné rychlosti, zeleně v režimu kompatibility). K připojení je určen USB 3.0 konektor typu micro, který je kompatibilní s konektorem stejného typu pro USB 2.0.

Rozměry jsou jen mírně pod průměrem pro klasické 2,5“ externí disky a důvod je jednoduchý. Uvnitř skořepiny se nachází klasické SSD bez krytu se SATA konektorem připojeným do řadiče vybaveného USB 3.0.

Zařízení lze po prvním připojení rovnou používat a nevyžaduje žádnou speciální přípravu.

Výkon a testy

Do srovnání jsem zařadil SSD Kingston SSDNow V+, který se návrhem desky a použitými součástkami neliší od testovaného produktu. Výsledky jsem však použil ze 128GB verze, kterou jsme měli kdysi v redakci. Jeho vyšší rychlosti jsou dány právě vyšší kapacitou. Srovnání se 128GB variantami je však dle mého názoru na místě, neboť cena tohoto externího 64GB řešení odpovídá ceně 128GB SSD pro interní použití v kombinaci s USB 3.0 boxem.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (USB 3.0)

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (USB 2.0)

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (Kingston SSDNow V+ pro srovnání)

H2bench
srovnání výsledků z testu H2bench

Dle očekávání testy ukázaly velký přínos připojení pomocí USB 3.0 proti USB 2.0. Rozdíl při srovnání s Kingston SSDNow V+ odpovídá ve většině případů rozdílu 64 a 128GB verze. Způsob připojení znamenal zpomalení při práci s malým blokem dat, kde je nutná větší režie a zátěž pro převodník je nejintenzivnější. Přesto je výkon samozřejmě vyšší než u běžných plotnových disků pro notebooky.

U velmi malých bloků se dostává testovaný disk na úroveň první generace SSD z let 2008 a 2009 a jsem si jist, že s investicí stejného obnosu peněz do moderního 128GB SSD se samostatným externím boxem a připojením do eSATA by se udělalo daleko víc parády. Jenže pokud jde o výkon, bylo by to vůbec podstatné? To mě vede k otázce, k čemu lze takový externí disk použít. Z výkonově náročných činností mě napadá například střih videa, ale zase pro práci se zdrojovými soubory je disk trochu malý. Je také mnoho dalších výkonově náročných činností, které by si s 64 GB vystačily, ale jde o minoritní záležitosti.

Pokud by se počítalo především s použitím coby odkládací prostor, hrála by největší roli rychlost kopírování. Zatímco s připojením do USB 2.0 běží kopírování rychlostí 30-40 MB/s (podle řadiče v notebooku), s USB 3.0 můžete kopírovat až 180 MB/s. Abyste se však dostali na tuto rychlost, musíte mít také podobně rychlý disk na druhé straně. Průměrné 2,5“ plotnové disky totiž nabízí přenosové rychlosti průměrně kolem 85 MB/s.

Ač je to jasné, raději to explicitně uvedu. Pokud nemáte počítač vybavený USB 3.0, nemá investice do externího SSD jakékoli logické zdůvodnění. Limit USB 2.0 je totiž tak silný, že stejně připojený plotnový disk nabídne úplně stejný výkon.

Závěr

Má tedy smysl kupovat 64GB Kingston HyperX MAX 3.0? Tentokrát verdikt nebude tak jednoznačný. Pokud nutně potřebujete výkon v externím provedení s připojením na USB 3.0 a nevadí vám vyšší cena, může jít o zajímavou volbu. Silnou alternativou je ovšem stejně drahá kombinace rychlejšího SSD s dvojnásobnou kapacitou a externího boxu s připojením k eSATA nebo USB 3.0.

Pro většinu uživatelů však představují obě výše zmíněné alternativy zbytečné utrácení. O tom, že je USB 2.0 pomalé pro připojení externího disku, nikdo nepochybuje. Z benefitů USB 3.0 (případně eSATA) ale můžete těžit i při použití běžného plotnového disku, který má ve výsledku podobné rozměry i hmotnost, ale za cenu kolem 2 tisíc nabídne kapacitu 500 GB.

Prozatím tedy vidím externí SSD spíše jako záležitost pro fajnšmekry nebo velmi náročné.

Doporučená koncová cena testovaného Kingston Hyper MAX 3.0 je 3508 Kč bez DPH (4209 Kč s DPH).

Foto galerie Kingston Hyper Max 3.0

Příslušenství

Diskuse