Vysokorychlostní připojení k Internetu od T-Mobile s HSPA+

21. 7. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

T-Mobile vylepšil svou 3G síť o nejmodernější technologie, díky kterým by měl teoreticky umožnit uživatelům v některých lokalitách rychlost až 21 Mb/s. Bezdrátové připojení k Internetu s notebooky přímo souvisí, a tak jsme s dodaným modemem připojení vyzkoušeli.

Vysokorychlostní připojení k Internetu od T-Mobile s HSPA+

V dobách, kdy GPRS a EDGE potřebám náročnějších uživatelů přestaly postačovat, operátoři pomalu začali nasazovat modernější technologie třetí generace (3G). T-Mobile se zprvu rozhodl pro odlišnou cestu, když místo standardních technologií rozšiřujících se v mobilních telefonech, sáhl po upraveném UMTS, které marketingově označil jako T-Mobile 4G.

Tento typ připojení je stále používaný a z 3G technologií má u T-Mobile také největší pokrytí. Jeho nevýhoda spočívá v nutnosti použití speciálního modemu do USB, PCMCIA nebo ExpressCard (podpora v mobilních telefonech a integrovaných WWAN modemech chybí). Aktuálně nejrychlejší typ připojení v síti se vrací k rozšířenější technologii HSPA, a to rovnou ve verzi HSPA+ s teoretickou podporou rychlosti až 21 Mb/s (tedy nejvyšší rychlostí z českých operátorů).

Základní popis

Součástí balíčku T-Mobile pro rychlé připojení pomocí HSPA+ je černý USB modem Huawei E1823 o rozměrech přerostlého flash disku (75 x 35 x 13 mm). Tělo přístroje je zaoblené a z lesklého černého plastu. Velmi pozitivně vnímám možnost zasunout USB konektor dovnitř při přenášení místo obvyklejšího použití krytky (která se dříve, či později někde ztratí).

Pod krytkou pro vložení SIM je ještě jeden slot a ten je určen pro micro-SD kartu. Ne, že by bylo pohodlné používat modem jako čtečku, ale pokud střídáte různé počítače, můžete si pomocí karty za pár stovek zkombinovat flashdisk a modem do jednoho zařízení, a mít tak data vždy s sebou.

Zařízení je vybaveno jednou stavovou diodou, která informuje o typu sítě. Před připojením občas blikne, ale jakmile je modem do sítě připojen, dioda svítí. Zelená barva indikuje pomalejší sítě (EDGE, GPRS), modrá UMTS a modrobílá HSPA(+).

Instalace

Modem se mimo jiné v počítači hlásí jako optická mechanika s vloženým CD s ovladači. Tyto ovladače jsou dostupné pro Windows (od XP výš včetně 64bit verzí) i pro Mac OS X.

Ze systémů Windows jsem zkoušel pouze Windows 7 v 32 i 64bit verzi. Vždy stačilo spustit instalátor z virtuálního CD a po chvíli instalace se již spustila ovládací aplikace Web`n`Walk Manager. Ta komunikuje se zařízením přes modemové rozhraní. Pokud nechcete používat ovládací aplikaci, doporučuji použít síťové rozhraní (jde pouze ve Windows 7). Po vyplnění APN („internet“) se bude připojení k síti zobrazovat mezi Wifi sítěmi a standardní ikona připojení v liště tray bude indikovat sílu signálu.

Podpora Mac OS X je pro procesory Intel i PowerPC. Pro test jsem použil starší notebook Apple iBook G4 s instalovanou verzí operačního systému 10.5.8. Vlastní instalace proběhla bez problému, ale po spuštění aplikace Web`n`Walk Manager se nic nedělo a systém po chvíli ohlásil její pád.

Podobná chyba není neřešitelná, protože se s aplikací nainstalují i potřebné ovladače. Stačí v nastavení sítí u bezdrátového modemu ručně vepsat telefonní číslo *99#, zvolit některý z GPRS profilů a jako název APN vložit „internet“.

Zkušenosti

Jednou z pozitivních vlastností je spotřeba modemu. Oproti jiným do USB portu se držel energetický odběr v testovaných noteboocích okolo 1-1,5 Wattu (měřeno zvýšení odběru celého notebooku), což je hodnota podobná integrovaným modemům.

Teoreticky modem opravdu ukazuje maximální dostupnou rychlost v HSPA+ sítích 21 Mb/s, ale reálně s takovou hodnotou nepočítejte. Tam, kde síť běžela v režimu HSPA+ jsem naměřil vždy maximálně rychlost 7,6 Mb/s (973 kB/s) pro download a 2,7 Mb/s (346 kB/s) pro upload, což považuji za velmi dobrý výsledek, ačkoli se k teoretické hodnotě vůbec nepřibližuje.

teoretická rychlost
oznámení teoretické rychlosti připojení

Výsledek je důležité vnímat v kontextu předchozích a konkurenčních technologií. V případě T-Mobile nabízí starší síť 4G rychlosti downloadu okolo 1,5-2 Mb/s a v sítích HSPA+ s modemy podporujícími maximálně protokoly pro teoretickou rychlost 7,2 Mb/s jsem reálně naměřil maximálně 4,5 Mb/s pro download a 250 kb/s pro upload.

Snad ani nemá cenu srovnávat s tím, co se běžně nabízí za ADSL připojení na vesnicích, kde často kvůli kvalitě vedení není možné dosáhnout vyšších rychlostí než 2 Mb/s pro download a 128 kb/s pro upload.

Bohužel představa použití HSPA+ připojení od T-Mobile za hranicí velkých měst je lichá. V případě pokrytí 3G sítěmi patří Česká Republika mezi nejzaostalejší země v Evropě a lépe jsou na tom téměř všichni od nás na západ i na východ. Zatímco v sousedních zemích není neobvyklé pokrytí 98% území, u nás se připojíte „rychle“ pouze ve velkých městech (a v nedalekých vesnicích). Mapu pokrytí má T-Mobile přímo na svých stránkách. Operátor hovoří o pokrytí 150 měst nad 2000 obyvatel a 50,33% populace ČR (nezaměňovat populaci s územím), ale v praxi při cestování po republice většinou mimo města s rychlým připojením nepočítejte.

Jakmile se uživatel vzdálí od vybraných území, spadne připojení na úroveň EDGE („4G“ sítě stejného operátora tento modem nepodporuje), což dělá jen pro stahování rychlost okolo 200 kb/s (25 kB/s), která je daleko od toho, co lze považovat za minimum pro pohodlné prohlížení webu (vysoce skriptované stránky). Upload je na tom ještě hůř a svými 43 kb/s (5 kB/s) připomene doby vytáčeného spojení v polovině 90. let.

Závěr

Rychlé připojení od T-Mobile „Internet na cesty Premium“ může být zajímavou volbou, pokud většinou setrváte ve velkých městech s pokrytím 3G sítě. Díky své vysoké rychlosti může v mnoha lokalitách představovat alternativu také k pevným připojením pomocí ADSL. Naopak při cestování mimo města si za rychlejší připojení nemá cenu připlácet a levnější tarify (omezené na teoretických 3,6 Mb/s) jsou vhodnější.

Standardní cena rychlého tarifu na měsíc dělá 999,- Kč s DPH. Stojíte-li o modem (E1823) zaplatíte jednorázově 1499 Kč při ročním nebo 999 Kč při dvouletém úvazku.

K rychlému připojení není nutně potřeba kupovat i modem. Pomalu se na trh dostávají některé chytré telefony s podporou HSPA+ a u nových notebooků je situace podobná. Například při testu SIM karty v notebooku DELL Latitude E6320 s HSPA+ WWAN modemem jsem naměřil stejné rychlosti jako s Huawei E1823.

Foto galerie Huawei E1823

Příslušenství

Diskuse